URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 21 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Voi nu simțiți că, încet, încet, sportul bihorean se duce la vale? Că, deși acum se dau mult mai mulți bani decât înainte, rezultatele sunt mai modeste? Ne-om fi prostit noi sau s-or fi deșteptat adversarii? Dacă la baschet am ajuns să tremurăm la meciurile cu Voluntarii, care joacă în sala căminului cultural din localitate, înseamnă că am făcut ceva greșit. Sigur, suntem în finală cu Clujul, dar parcă nu mai avem tăria de a aduce titlul acasă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Februarie 2022, 09:41

Lăsaţi în pace spaţiile verzi! Primăria le cere orădenilor să nu îşi mai amenajeze parcări pe domeniul public (FOTO)

Lăsaţi în pace spaţiile verzi! Primăria le cere orădenilor să nu îşi mai amenajeze parcări pe domeniul public (FOTO) foto: Primăria Oradea
Lăsaţi în pace spaţiile verzi! Primăria le cere orădenilor să nu îşi mai amenajeze parcări pe domeniul public (FOTO) foto: Primăria Oradea
Lăsaţi în pace spaţiile verzi! Primăria le cere orădenilor să nu îşi mai amenajeze parcări pe domeniul public (FOTO) foto: Primăria Oradea
Lăsaţi în pace spaţiile verzi! Primăria le cere orădenilor să nu îşi mai amenajeze parcări pe domeniul public (FOTO) foto: Primăria Oradea
Lăsaţi în pace spaţiile verzi! Primăria le cere orădenilor să nu îşi mai amenajeze parcări pe domeniul public (FOTO) foto: Primăria Oradea
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Municipalitatea orădeană a făcut un apel la populaţie să nu îşi mai amenajeze ilegal locuri de parcare prin ocuparea şi transformarea abuzivă a domeniului public în dreptul locuinţelor sau spaţiilor comerciale.

"Aparţin domeniului public!"

Potrivit unui anunţ publicat pe portalul Primăriei, tot mai mulţi orădeni distrug spaţiul verde pentru a-şi amenaja parcări.

"Date fiind numeroasele situaţii în care diverse persoane realizează lucrări neautorizate de desfiinţare a spaţiilor verzi, în scopul amenajării unor locuri de parcare suplimentare în dreptul locuinţelor sau spaţiilor comerciale pe care le deţin, amplasând, de asemenea, diverse obiecte/materiale care să împiedice manevrele de parcare, Primăria Oradea reaminteşte faptul că drumurile şi trotuarele aferente, spaţiile verzi şi amenajările stradale aparţin domeniului public şi fac parte din ansamblul bunurilor care sunt destinate uzului public - folosinţei generale a tuturor cetăţenilor municipiului", a transmis Primăria.

Comunicatorii municipalității îndeamnă orădenii care doresc să îşi amenajeze parcări să se adreseze Direcţiei Tehnice şi Direcţiei Patrimoniu Imobiliar, ai căror angajaţi vor verifica în teren dacă există posibilitatea legală pentru iniţierea unor astfel de lucrări.

"Se sancţionează cu amendă"

Conform comunicatului, angajaţii Primăriei vor trece în perioada următoare la inventarierea lucrărilor neautorizate de pe domeniul public şi sancţionarea vinovaţilor.

"Lucrările realizate fără drept pe domeniul public din apropierea imobilelor proprietate privată vor fi inventariate, urmând să fie luate măsurile legale pentru readucerea terenului la destinaţia iniţială, cheltuielile ocazionate fiind suportate de proprietarii imobilelor în faţa cărora sunt constatate aceste lucrări", a transmis Primăria.

Orădenii găsiţi vinovaţi riscă amenzi de 1.000 lei, cu obligaţia readucerii domeniului public la starea inițială, în baza Legii 50 din 1991 privind autorizarea lucrărilor de construcţii, respectiv de la 1.000 lei la 2.500 lei în baza Hotărârii de Consiliu Local 627 din 2021 privind administrarea şi întreţinerea spaţiilor verzi.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
11 Comentarii
Infiintare spatiu verde
Pe langa faptul ca primaria nu se misca in anumite zone cum ar trebui, de exemplu zona Episcopia is total de acord ca sanctioneaza ocuparea obuziva a spatiului verde pentru ca pur si simplu arata urat. Dar intreb si eu daca chiar invers doresc sa fac, sa torn un trotuar in fata gardului construit cu autorizatie respectiv infiintarea spatiului verde cu copaci si plante respectiv sa realizez santul sa nu mai intra apa de pe drumul neasfaltat in curte, este vreo cale legala?
Postat 15 Februarie 2022, 21:31 de csabi81
Ioan75 ... în ce spun edilii să n-ai încredere nici de la trotuar la carosabil.
Oamenii își betonează strictvaccesul în curte, de regulă. Iar restul suprafețelor sunt obligați de primărie să le întrețină pe banii lor. Dacă mă obligi la ceva, atunci am dreptul să o fac cum cred de cuviință. Cu iarbă sau beton, cu bucsuși sau cu dale.
Postat 11 Februarie 2022, 19:49 de KP
K62i
De 100 de ani e legea asta, doar acum te-ai prins??
Postat 10 Februarie 2022, 20:52 de Sandu2100
Smecheri
Adica la amenajare de orice ,este domeniu public si cand se face curat sau deszapezit are obligatie locatarului!!!
Postat 10 Februarie 2022, 20:40 de User anonimizat
Caloriferele la control
Pardon, parcarile la control. Adica sunt cetateni care platesc UN loc de parcare si detin DOUA sau chiar TREI ?? Si, culmea,in fata casei, nu la vreo supraetajata la trei strazi distanta... Asta in timp ce orasul e inglodat in datorii [ https://www.ebihoreanul.ro/stiri/bagati-in-datorii-oradea-ia-cel-mai-mare-imprumut-de-dupa-revolutie-de-40-milioane-euro-continuand-dezvoltarea-pe-credite-168010.html ] . Nici n-a inceput inventarierea caloriferelor de la case si ne-am procopsit cu alt betesug . [ [https://www.ebihoreanul.ro/stiri/caloriferul-la-control-peste-14200-de-oradeni-care-si-au-declarat-casele-fara-instalatii-vor-fi-verificati-149466.html]
Postat 10 Februarie 2022, 19:45 de excalibur
e o masura buna
da ti-ai cumparat casa la 20 de metri de drum. Are PRIMARIA 20x30m de iarba si copaci in fata casei tale. E spatiu PUBLIC si NU ai voie sa il betonezi, pentru ca il ocupi ABUZIV. Plus, toti astia din poze stau la casa, au poarta si garaj, dar si o lene mareata in a si-o baga undeva.
Postat 10 Februarie 2022, 16:31 de unu
@KP @excalibur
Imi pare rau, dar nu pot fi de acord cu voi. Sunt curios, daca s-ar face o inventariere a suprafetelor betonate/asfaltate in acest fel in tot orasul, la ce cifre s-ar ajunge?!? As paria pe unele considerabile... Ah, ca VIP-urile nu au avut si nu vor avea probleme...nici macar daca au betonat portiuni din parcuri ;-) sau zone limitrofe (si-au mai pus si panouri de avertizare sa nu care cumva sa indrazneasca vreun neica nimeni sa umbreasca spatiul public astfel betonat) e o alta poveste...mioritica!
Postat 10 Februarie 2022, 16:28 de Ioan75
Asta-i buna!
Da' sa-mi daram casa si sa fac parcari, pe care apoi le inchiriez vecinilor, am voie?! Ca primaria are!
Postat 10 Februarie 2022, 15:43 de pinonel
Curios
Curios ca au pus poze ale oamenilor simpli. VIPurile nu vor avea probleme.
Postat 10 Februarie 2022, 12:21 de Dan1
Au mai gasit o amenda...
Nici o fapta buna nu ramine nepedepsita. Spatiile verzi sunt aducatoare de politie si amenzi, in poarta casei: [ https://www.ebihoreanul.ro/stiri/responsabili-de-verde-oradea-are-un-nou-regulament-pentru-ingrijirea-spatiilor-verzi-care-sunt-obligatiile-pentru-oradeni-166118.html ]. De ce nu ar fi si parcarile benevole amendabile? E stiut ca obrazul subtire cu amenda se tine...
Postat 10 Februarie 2022, 11:03 de excalibur
Să facă bine orădenii, să-și lase mașinile pe carosabil. Cu abonament obligatoriu.
Iar dacă astfel se face prea mare deranj în trafic ... să facă bine primăria, să exproprieze tot a treia casă și să amenajeze parcări în loc.
Postat 10 Februarie 2022, 10:01 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5777 RON
  • 1 EUR = 4.9748 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON