URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Iunie 2018, 16:11

Kirchweih la Palota: Micuţa comunitate de germani şi-a sărbătorit întemeietorul şi protectorul spiritual (FOTO/VIDEO)

Ca în fiecare an de la edificarea bisericii romano-catolice din Palota, construită între anii 1825 – 1829 din iniţiativa contelui Johann Maria Frimont şi închinată Sfântului Anton de Padova, comunitatea germană din satul bihorean a celebrat duminică sărbătoarea de Kirchweih.

Cei aproximativ 250 de şvabi s-au întâlnit dimineaţa la ora 10 în centrul satului, o paradă avându-i în frunte pe cei mai mici dintre ei, continuată de adolescenţi şi tineri, apoi de adulţi şi încheiată de membrii fanfarei, pornind prin întreaga localitate, pe fiecare uliţă, pentru a anunţa sărbătoarea.

În timpul paradei, care a durat aproape două ore, şvabii au dansat pe muzica de fanfară, iar mulţi dintre consătenii lor români şi unguri au ieşit la porţi pentru a-i saluta, filma şi chiar aplauda.

După o scurtă pauză de hidratare la Căminul cultural din centrul satului, pavoazat cu steaguri ale Germaniei, Uniunii Europene şi României, şvabii s-au încolonat din nou într-o ordine perfectă şi au pornit spre biserica din apropiere, unde au asistat la o slujbă specială închinată Sfântului Anton, oficiată în limbile germană şi maghiară, aşa cum a lăsat legat întemeietorul ei, contele Frimont.

La încheierea liturghiei, de altfel, participanţii au depus coroane şi jerbe de flori la monumentul din apropiere dedicat acestuia, după care, aşa cum şade bine neamţului, s-au pus pe ospătat în sala şi în curtea Căminului cultural, unde au urmărit apoi un spectacol de folclor.

Sărbătoarea Kirchweih are loc la Palota în fiecare ani din 1829 până în prezent, în duminica cea mai apropiată – fie înainte, fie după – datei de 13 iunie, ziua Sfântului Anton.  

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON