URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 28 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Martie 2024, 20:35

„Judecata lui Dumnezeu”, la Oradea. A fost lansat volumul despre proba fierului înroșit, practicată în Evul Mediu pentru găsirea vinovaților (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ştiai că, în Evul Mediu, ţăranii care au locuit pe teritoriul comitatului Bihor şi care erau acuzaţi de delicte erau judecaţi, de cele mai multe ori, prin proba fierului înroşit? Asta însemna că erau puşi să ţină în mâini o bucată de fier încins, iar dacă nu o făceau ori dacă rana nu li se vindeca în câteva zile, se considera că acela este un semn divin că sunt vinovaţi... 

Aceste şocante "procese" prin tortură sunt prezentate într-un volum lansat miercuri de soţii Augustin şi Melania Ţărău, la Muzeul Memorial Aurel Lazăr din Oradea.

O judecată... "dumnezeiască"

Cei doi muzeografi orădeni au început să strângă informaţii pentru cartea "Judecata ordalică. Documente. «Registrul de la Oradea»" de două decenii. În volum, ei prezintă şi date din registrul menţionat, document din Evul Mediu care păstrează sute de astfel cazuri de "Judecată a lui Dumnezeu", cum se mai numea această metodă de găsire a făptaşilor.

Miercuri, volumul realizat de cei doi soţi a fost prezentat de colegii acestora, istoricii Florina Ciure şi Sorin Şipoş, unui public format în bună măsură din studenţi. 

Cea dintâi a explicat că "Judecata ordalică" analizează 389 de procese vechi de 800 de ani, din perioada 1208 – 1235, şi are opt capitole.

"Autorii fac o analiză asupra manierei în care se realiza judecata prin proba fierului înroşit, cea mai folosită metodă din perioada prezentată în carte. Aceasta urma să stabilească cine spunea adevărul şi cine minţea în faţa instanţei. Judecătorul verifica întâi mărturiile, asculta ambele părţi şi dacă nu se convingea de veridicitatea lor, dispunea trimiterea părţilor implicate în faţa Capitlului din Oradea (n.r. unor preoţi care slujeau în catedrala din Cetatea Oradea) pentru ca partea vătămată - iar, rareori, şi cea pârâtă - să fie supusă probei fierului înroşit", a explicat Sorin Şipoş (foto stânga).

Proba era organizată de un preot sub forma unui astfel de ritual, în care judecata finală ar fi urmat să o facă Dumnezeu.

Înainte, inculpatul postea şi se ruga timp de trei zile. În ziua cu pricina, lumea se aduna în curtea Cetăţii, preoţii făceau o liturghie, după care se încingea o bucată de fier, care era apoi prinsă cu legături din diverse materiale de mâna persoanei învinuite. Ea trebuia să meargă apoi ţinând în mână fierul pe o distanţă anume, stabilită în funcţie de gravitatea faptei, de la furt şi adulter, la înşelătorie ori crimă.

Pe tot parcursul ceremonialului erau invocate forţele divine pentru a scoate la iveală adevărul. 

"Benedicta a fost arsă"

În prezentarea sa, Sorin Şipoş a mai arătat că, în cazul în care rana nu se vindeca după câteva zile, se considera că acela era semn de la Dumnezeu că persoana judecată era vinovată. "Imunitatea şi rezistenţa organismului purtătorului fierului înroşit influenţau de fapt rezultatul acestei probe", a adăugat el. 

După încheierea ritualului, vinovatul era condamnat în funcţie de nelegiuirile comise, de la plata unor sume de bani până la decapitare ori spânzurare.

Volumul conţine şi documentele din "Registrul de la Oradea", unde sunt prezentate numeroase procese tranşate prin proba fierului încins. "Sicu din satul Birtin a învinuit de vrăjitorie pe consăteana sa numită Benedicta, soţia lui Vendeg, judecător fiind Beniamin vice-arhidiacon, pristav fiind Perta. Benedicta a fost arsă" - este un exemplu de o astfel de judecată.

Doar pentru ţărani

Florina Ciure a precizat că volumul este important şi pentru că oferă detalii despre modul în care gândea omul medieval care a locuit pe actualul teritoriu al judeţului Bihor, pe vremea aceea parte a Regatului Ungariei, condus de Andrei al II-lea.

"Judecata ordalică" arată şi care erau cele mai întâlnite infracţiuni judecate în Oradea, în intervalul studiat (1208 – 1235). Cele mai numeroase erau furturile (106 cazuri), urmate de neplata datoriilor (46), crime (31), păgubiri (26) şi vrăjitorie (10).

Părţile implicate locuiau pe teritoriul comitatului Bihor, cu centrul la Oradea, dar care cuprindea şi localităţi ce în prezent se află pe teritoriul Ungariei.

Melania Ţărău (foto stânga) a spus că a strâns date pe această temă încă de acum 20 de ani, când a lucrat la lucrarea sa de licenţă.

În final, Augustin Ţărău (foto dreapta) a menţionat că această probă era folosită de obicei în cazul ţărănimii, căci locuitorii bogaţi ai comitatului erau judecaţi prin metode mult mai blânde. "De obicei, ei erau puşi doar să facă jurăminte la mormântul Sfântului Ladislau", a spus autorul, care apoi a oferit autografe împreună cu soţia sa celor care şi-au achiziţionat volumul.

Cartea poate fi cumpărată de la Muzeul Ţării Crişurilor din Oradea, la preţul de 30 de lei.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Bestii nenorocite care imparteau dreptatea
Isi poate cineva imagina ce era in sufletele bietilor oameni nevinovati, cazuti in mainile unor astfel de dementi care schingiuiau dupa bunul lor plac ?
Postat 14 Martie 2024, 06:33 de TheSolarConnection
Ar fi timpul de reintrodus procedura, pentru guvernanții de acum.
Începutul ar fi potrivit de făcut cu toți decidenții PSDNL, de la toate nivelurile care au permis creșterea, începând de astăzi, a tariful kilowattului cu 47,5%.
Postat 13 Martie 2024, 22:23 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON