URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
11 Octombrie 2017, 10:46

Jandarmerie vs Justiţie: Membrii Asociaţiei Oradea Civică, sancţionaţi pentru că au mulţumit judecătorilor care se opun modificării legilor Justiţiei (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La fel ca în toate marile oraşe ale ţării, alăturându-se altor 31 de grupuri civice, reprezentanţii Asociaţiei Oradea Civică au dorit să mulţumească celor peste 3.500 de judecători şi procurori care au semnat o petiţie prin care îşi exprimă opoziţia faţă de intenţiile ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, şi coaliţiei PSD-ALDE, de a modifica legislaţia penală aşa încât să subordoneze magistraţii politicienilor.

Avertisment pentru mulţumiri

Miercuri, la ora 8.00, şapte membri ai ONG-ului s-au reunit în faţa Palatului de Justiţie, pentru a le mulţumi mai ales magistraţilor bihoreni care s-au alăturat demersului iniţiat de Forumul Judecătorilor. „Salutăm inițiativa Forumului Judecătorilor din România pentru că a cerut public, printr-un memoriu adresat Guvernului, retragerea proiectului de modificare a Legilor Justiției, promovat de Ministrul Tudorel Toader. Apreciem conștiința de care au dat dovadă magistraţii bihoreni”, a declarat BIHOREANULUI unul dintre membrii Asociaţiei Oradea Civică, Cristian Klapan, care – alături de colegii săi – a afişat mai multe bucăţi de polistiren ce compuneau mesajul „Mulţumim – 3.500 magistraţi”.

În scurt timp, însă, cei şapte au fost legitimaţi de jandarmi şi sancţionaţi, pentru tulburarea liniştii şi ordinii publice, pe motiv că ar fi desfăşurat un... protest neautorizat. „Noi am afişat doar un mesaj de mulţumire, nu am ocupat nici carosabilul, ca să fi împiedicat circulaţia maşinilor, nici trotuarul, ca să se spună că am încurcat deplasarea pietonilor, dar am primit avertisment, cu menţiunea că „data viitoare” vom fi amendaţi cu sume cuprinse între 1.000 şi 10.000 lei”, a declarat un alt membru al asociaţiei, Cosmin Bursaşiu.

De altfel, cei şapte membri ai ONG-ului nici măcar nu au scandat vreo lozincă, ci au stat în faţa Palatului de Justiţie fără să strige şi fără să „tulbure” în orice alt fel liniştea şi ordinea publică.

„Nu ştiu dacă vom contesta sancţiunea, pentru că deocamdată este un avertisment, nu prea avem timp şi bani să umblăm prin tribunale ca să ne judecăm cu jandarmii. Ne îngrijorează, însă, că un gest ca al nostru poate fi interpretat ca fiind o încălcare a legii”, a mai spus şi Cristian Klapan.

Proporție covârșitoare

Amintim că peste 3.500 de judecători de la toate instanţele şi unităţile de Parchet din ţară au semnat un memoriu prin care subliniază că pe 28 septembrie CSM a avizat negativ proiectul ministrului Tudorel Toader de modificare a legislaţiei penale, ce prevede – între altele – reorganizarea Inspecţiei Judiciare ca structură subordonată Ministerului, dar şi ca numirile la vârful Justiţiei să fie făcute de ministru, adică pe criterii politice.

De asemenea, proiectul ar institui un regim pentru răspunderea magistraţilor de natură să inhibe anchetele procurorilor şi să controleze procesele conduse de judecători, ar ridica la 30 de ani vârsta pentru admiterea la Institutul Naţional al Magistraturii şi ar înfiinţa o structură separată care să se ocupe de efectuarea urmării penale pentru faptele săvârşite de către judecători şi procurori, indiferent de natura şi gravitatea acestora. 

„În anul 2017, în condiţiile în care România este supusă în continuare, la 10 ani de la aderarea la Uniunea Europeană, unui Mecanism de Cooperare şi Verificare (MCV), tocmai pentru alinierea justiţiei sale celor ale statelor cu tradiţii istorice democratice, nu se mai poate accepta întoarcerea în timp, la reglementări legislative existente anterior anului 1989, prin readucerea Justiţiei sub control politic şi lărgirea nepermisă a atribuţiilor ministrului Justiţiei”, se arată în memoriul semnat de mai mult de jumătate dintre judecătorii şi procurorii din România.

Între semnatarii petiției se regăsesc și magistrați bihoreni.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Jandarmeria, proasta statului
Jandarmeria e atit de proasta incat i se poate spune lejer proasta statului.... exista si un anumit standard de stupizenie pe care trebuie sa il atinga cei ce doresc sa manance banii contribuabililor in uniforma statului... iar sansele de angajare scad daca nu esti mancator de seminte de floarea soarelui in public...
Postat 11 Octombrie 2017, 14:37 de TanarSiNelinistit
mama voastra de comunisti...
Gandire de militian, atitudine de carpa Kaghebista, comportamentul politistului este un "indicator politic" relevant pentru tara in care te afli. Astfel poti sa intelegi in primele cinci minute de la sosirea intr-o tara, unde te afli: in "republica bananiera" cu regim corupt (daca politia ia spaga, daca se face trafic de droguri sub nasul lor, daca intimideaza cetatenii cu atitudine civica si "nu vad" grobienii care sunt de fapt structuri paramilitare in slujba celor aflati la guvernare) fiind de fapt un instrument impotriva propriului popor, sau daca pur si simplu sunt corecti si respecta legea pastrand starea de siguranta a populatiei. Ia ghici noi unde ne aflam?
Postat 11 Octombrie 2017, 11:35 de decalog
MAESTRE, ATENTIE LA TITLURI
Titlul este insa MANIPULATOR ! Cine citeste doar titlul crede ca a fost sanctionata multumirea in sine. In realitate a fost vorba despre o adunare neautorizata. Acest lucru a fost sanctionat cu avertisment !
Postat 11 Octombrie 2017, 10:58 de TDS
????
Tot " protest " este. Nu ar fi fost o problema sa obtina autorizarea necesara.
Postat 11 Octombrie 2017, 10:55 de TDS
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON