URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

Jaf cu trotineta! Amănunte inedite despre furtul seifului cu sute de mii de euro din sediul firmei Madrugada

Jaf cu trotineta! Amănunte inedite despre furtul seifului cu sute de mii de euro din sediul firmei Madrugada CU INTERDICŢII. Primii reţinuţi în dosarul "Madrugada", după aproape 5 luni de anchetă, au fost, pe 25 mai, orădenii Sebastian Ivan (stânga) şi Cosmin Făt (dreapta). După 24 de ore petrecute după gratii, au fost plasaţi sub control judiciar
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Trei orădeni şi un timişorean sunt anchetaţi sub control judiciar de Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea pentru furtul unei uriaşe sume de bani de la milionarul Sergiu Turcu, patronul companiei Madrugada.

Cu cagule trase pe cap şi purtând mănuşi, spărgătorii au intrat în decembrie anul trecut în sediul din Palota al firmei şi au furat seiful în care omul de afaceri avea, după cum a aflat BIHOREANUL, aproape 400.000 euro în bani şi aur. Din acelaşi birou, hoţii au luat şi o trotinetă, cu care au cărat cutia metalică până la autoutilitara cu care au dispărut de la faţa locului...

Spărgători la pont

Spargerea s-a produs pe 18 decembrie 2020, în circumstanţe încă neelucidate complet, în sediul companiei, înţesat de camere de supraveghere, păzit cu firmă specializată şi în care intrarea se face doar cu cartelă.

Hoţii nu voiau nicidecum ferestre Madrugada, unul dintre cei mai mari producători de tâmplărie de PVC şi aluminiu din ţară. Au acţionat la pont, spun sursele BIHOREANULUI, vizând seiful din biroul proprietarului companiei, Sergiu Turcu, inclus în 2017 în Top Forbes cei mai bogaţi români pe locul 143, cu o avere estimată la 38-40 milioane euro. Că acesta le era ţinta stă dovadă şi faptul că au reuşit să evite declanşarea sistemului de alarmă şi că nu au fost sesizaţi de paznici, iar ulterior nici nu au putut fi identificaţi după înregistrările video.

Au ştiut până şi unde să caute, în biroul proprietarului, unde seiful era mascat într-un dulap, iar la plecare au luat şi o trotinetă cu care au scos cutia metalică până la şosea, unde îi aştepta o autoutilitară cu care au fugit imediat. În seif erau cel puţin 200.000 euro şi 200.000 lei cash, mai multe lingouri de aur şi un ceas Cartier de 10.000 euro.

Două "celebrităţi"

În ultimele luni s-au desfăşurat mai multe percheziţii, persoanele din cercul de suspecţi au fost ridicate pentru prelevarea de probe ADN, dar investigatorii au refuzat să facă publice informaţii privind stadiul cercetărilor. Marţea trecută, după aproape 5 luni, poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale Bihor, coordonaţi de procurorul Marius Pop Blaga, au făcut primele reţineri. Două "vedete"!

Este vorba despre Sebastian Ivan, 38 ani, patronul unei firme de amenajări interioare, şi de prietenul său Cosmin Făt, 36 ani, evazionist şi escroc celebru, condamnat pentru pagube de aproape 1 milion de lei prin achiziţia de mărfuri cu file cec fără acoperire. Cei doi au mai fost "tovarăşi" într-un dosar penal după ce au fost prinşi în flagrant încercând să cumpere ţigări de contrabandă în valoare de 55.000 euro cu teancuri de hârtii decupate din ziare, în 2014 Făt încasând pentru această afacere 4 ani şi 3 luni de detenţie, iar Ivan 3 ani cu suspendare.

Al treilea, un spărgător

De data asta, cei doi au stat după gratii doar 24 de ore, miercuri fiind plasaţi de procuror sub control judiciar. "La dosar nu există probe care să confirme acuzaţia adusă lui Ivan Sebastian. Măsurile luate au fost pripite, fără o analiză a probelor. Nu poate fi tras la răspundere cineva doar pentru simplul fapt că s-ar fi întâlnit cu o altă persoană care, după o anumită perioadă de timp, intră în câmpul infracţional", susţine avocatul lui Ivan, Bogdan Meşter.

În aceeaşi zi, în schimb, anchetatorul a solicitat Judecătoriei Oradea arestarea unui alt suspect, Adrian Cristian Stoicheci, care face parte dintr-o grupare infracţională trimisă în judecată pentru că în perioada martie 2018-martie 2019 ar fi spart mai multe locuinţe din Arad, Alba, Hunedoara şi Timiş. Instanţa a decis, însă, să-l plaseze şi pe Stoicheci tot sub control judiciar, cu mai multe interdicţii exprese, cum ar fi să nu părăsească Timişoara, oraşul de domiciliu, să nu se apropie de ceilalţi suspecţi şi să nu comunice cu ei sub nicio formă.

Al patrulea, multirecidivist

Încheierea judecătorească de plasare a lui Stoicheci sub control judiciar face referire şi la un al patrulea suspect: un amic al lui Ivan şi Făt, orădeanul Mihai Heveşi, 47 ani, multirecidivist, cu condamnări pentru diverse infracţiuni în România şi în străinătate.

Heveşi se află deja în spatele gratiilor, unde a ajuns la finele lunii decembrie 2020, după ce a fost condamnat definitiv, în Italia, la 5 ani de detenţie pentru trafic de persoane şi proxenetism, sub acuza că racola tinere românce pe care le transporta la Cagliari, le caza în apartamente, unde erau ţinute captive, bătute şi abuzate psihic pentru a se prostitua.

Ce implicare au avut cei patru suspecţi în "jaful anului" de la Madrugada, deocamdată reprezentanţii Poliţiei şi cei ai Parchetului refuză să comunice, pe motiv că "ar fi în măsură să pericliteze rezultatul anchetei". Nu e exclus, deci, să mai aibă şi alţi suspecţi de prins.

Cosmin Făt: “Sunt nevinovat”

După apariţia articolului, Cosmin Făt, a contactat, luni, redacţia BIHOREANULUI, negând orice legătură cu cazul furtului de la Madrugada. “Eu nici nu ştiu unde este acea fabrică, nu-l cunosc, nu l-am văzut în viaţa mea pe patron. Atât eu, cât şi naşul meu (de cununie, Sebastian Ivan, n.r.), suntem nevinovaţi. Nu avem nicio implicare”, spune Făt, aducând ca argument şi faptul că, după ce au fost reţinuţi şi plasaţi sub control judiciar, procurorul a schimbat încadrarea juridică a faptelor în cazul lor din furt calificat în complicitate.

“Totul este o neînţelegere”, arată el, declarând totodată că, din 2017, de când a fost eliberat din închisoare, a încercat să stea departe “de lumea interlopă”, să-şi clădească “o reputaţie bună”. “Am familie, soţia are o afacere la care o ajut, avem o firmă de pază şi protecţie. Mi-am clădit o reputaţie care, acum, s-a făcut praf, fără să am nicio vină”, mai zice Cosmin Făt.

Noile evenimente, explică el, i-au creat probleme cu clienţii. "Noi oferim servicii de protecţie şi pază, iar acum sunt implicat într-o astfel de poveste, fără nicio dovadă, nimic. Eu trebuie să le explic tuturor clienţilor că sunt nevinovat", zice Făt. Legat de informaţiile cum că ar fi colaborator la firma de pază deţinută de controversatul deputat Mihai Lasca, Făt admite că au colaborat o perioadă, însă fără să deţină vreo funcţie ori să fie angajat. "Este o firmă care nu are nicio legătură cu altele din judeţ, în care soţia mea este asociată şi unde eu sunt manager", a mai spus el. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON