Răzvan Doseanu, avocatul bucureştencei, este de părere că măsurile preventive alternative pot asigura buna desfăşurare a urmăririi penale.
"Clienta mea a recunoscut singura infracţiune reţinută în sarcina sa, respectiv ajutorul dat la transportul şi distrugerea unei părţi din suma de euro contrafăcută. Şi susţin în continuare că încadrarea juridică adecvată a faptelor care i se impută este de favorizare a infractorului, nu de sprijinire a unui grup infracţional organizat, deoarece pentru reţinerea acestei din urmă infracţiuni este obligatoriu să ştii de existenţa grupului şi structura acestuia. Or, ea nu a ştiut", a declarat BIHOREANULUI Doseanu.
Cererile celor trei au fost înregistrate, marţi, la Tribunalul Bihor şi vor fi analizate de judecătorul de drepturi şi libertăţi săptămâna viitoare.
Informaţii noi
Între timp, noi amănunte continuă să iasă la iveală despre modul în care a funcţionat tipografia de bani falşi de la Oradea. Astfel, potrivit agenţiei de ştiri Mediafax, gruparea, formată din mai mulţi cetăţeni italieni specializaţi în înşelăciuni şi fals, a decis să pună bazele afacerii în primăvara lui 2013, iar logistica necesară şi matriţele pentru bancnotele de 50 euro au fost aduse din Italia, mai puţin hârtia, care a fost cumpărată din România. Aflaţi şi în atenţia autorităţilor italiene pentru alte afaceri judiciare, falsificatorii au folosit pentru discuţii cartele pre-pay româneşti, iar atunci când veneau la Oradea, luau avionul numai până la Budapesta, de unde erau preluaţi cu maşini trimise de Vittorio Romano.
Câteva luni mai târziu, poliţiştii italieni aflau de veste şi au solicitat autorităţilor române, prin comisie rogatorie, să facă verificări legate de afaceristul stabilit la Oradea, iar poliţiştii Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate, sub coordonarea procurorilor DIICOT, au început ancheta în caz. Ancheta a fost susţinută şi de ofiţerii de legătură italieni delegaţi în România.
În primele luni, la tipografia lui Romano au fost scoase peste 2 milioane de euro, până când culorile bancnotelor au fost reglate în aşa fel încât bancnotele să fie de bună calitate, rebuturile fiind distruse.
"Producţia" a fost oprită pe 22 septembrie, când un transport mare de bancnote tipărite a fost descoperită în Italia, iar Vittorio Romano şi o parte din complicii săi, printre care şi asociatul său, Rafaelle Malintoppi, fiul, Ciro Romano şi cumnata, Andra Ioniţă, au ajuns după gratii.
Vezi ce acuzaţii li se aduc lui Rafaelle Malintoppi, Ciro Romano şi Andra Ioniţă în articolele:
Secrete de milioane: Cine alimenta tiparniţa de euro falşi de la Oradea a mafiei italiene
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.