URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 17 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Septembrie 2012, 12:59

Intrarea în vigoare a Codului de procedură civilă, amânată pe 1 februarie 2013

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În Monitorul Oficial nr. 606 din 23 august 2012 a fost publicată Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 44/2012 având următorul articol unic: Articolul 81 din Legea nr. 76/2012 pentru punerea în aplicare a Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 365 din 30 mai 2012, se modifică după cum urmează: 1. Alineatul (1) va avea următorul cuprins: "Art. 81. - (1) Legea nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 485 din 15 iulie 2010, intră în vigoare la 1 februarie 2013." 2. Alineatul (2) se abrogă.

Practic, conform acestei ordonanţe, Codul de procedură civilă va intra în întregime în vigoare de la data de 1 februarie 2012 - iniţial codul urma să intre în vigoare la 1 septembrie 2012 cu excepţia unor prevederi care urmau a fi aplicabile de la 1 ianuarie 2012.

În expunerea de motive care justifică urgenţa unei asemenea măsuri se arată, printre altele că amânarea este justificată de faptul că, intrarea în acest moment în vigoare a codului ar genera blocaje la nivelul instanţelor, cu consecinţe grave de ordin procedural în activitatea de judecată, care ar putea conduce la afectarea dreptului de acces la justiţie şi a dreptului la un proces echitabil, în termen rezonabil. Pe de altă parte, momentul emiterii ordonanţei (23 august 2012) este justificat de necesitatea continuării eforturilor şi a măsurilor administrative pentru pregătirea aplicării acestuia şi de termenul foarte scurt până la momentul stabilit pentru intrarea în vigoare a codului.

Raportat la cele de mai sus, se ridică câteva întrebări, unele retorice, iar altele cu răspunsuri pe care le vom afla mai devereme sau mai târziu. În primul rând este de neînţeles de ce a trebuit să se aştepte data de 23 august când era mai mult decât evident că nu există în acest moment condiţiile necesare pentru aplicarea fără probleme a codului. În al doilea rând, va reuşi oare sistemul judiciar să fie "pregătit" la 1 februarie 2012 sau vom asista la o nouă amânare? Se vor lua măsurile necesarea începând de acum sau din 10 ianuarie (primele 9 zile ale anului ies din calcul pentru că e perioada sărbătorilor...)?!

Este evident însă că, la un moment dat, ori abrogăm Noul cod civil, ori va intra în vigoare Noul cod de procedură civilă indiferent de starea sistemului.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON