URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 16 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Octombrie 2021, 18:56

Încep exproprierile pentru drumurile de legătură dintre Oradea și Oșorhei, Nojorid, respectiv Sântandrei. Au fost aprobate și cele spre Sânmartin (DOCUMENT)

Consilierii judeţeni au aprobat în şedinţa de marţi culoarul de expropriere pentru realizarea drumului de legătură dintre Oradea şi Sânmartin, precum şi declanşarea efectivă a procedurilor de expropriere pentru trei dintre cele cinci şosele de centură planificate în Zona Metropolitană Oradea, ale comunelor Oşorhei, Nojorid şi Sântandrei.

Toate aceste drumuri vor fi realizate din fonduri europene nerambursabile, obţinute prin diferite programe.

Pentru construirea drumului de legătură dintre Oradea şi Sânmartin vor fi expropriaţi 168.944 metri pătraţi de terenuri, fără construcţii, deţinute atât de persoane fizice, cât şi de firme, valoarea estimată a despăgubirilor ce urmează să fie proprietarilor fiind, conform unei evaluări autorizate efectuate luna trecută, de 9,85 milioane lei (echivalentul a 1,99 milioane euro).

Valoarea relativ mare a despăgubirilor este dată atât de mărimea suprafeţelor, cât şi de cea a valorilor de piaţă ale acestora, multe fiind în Oradea.

Varianta de ocolire Oradea – Sânmartin, aprobată în septembrie, va avea o lungime de circa 5,7 kilometri şi va costa 44,5 milioane euro, bani ce vor fi obţinuţi prin Programul Operaţional Infrastructură Mare. Şoseaua cu două benzi, care va avea şi piste pentru biciclişti, va porni din strada Iancu de Hunedoara din Oradea (din zona intersecţiei cu centura Oradiei, în apropierea depozitului Dedeman) şi va ocoli atât Băile 1 Mai, cât şi Băile Felix, urmând să iasă în DN 76 Oradea – Deva.

Tot marţi, consilierii judeţeni au aprobat şi începerea exproprierilor pentru şoselele de centură ale comunelor Oşorhei, Nojorid şi Sânmartin, şi ele incluse în proiectul mai amplu pentru "Creşterea accesibilităţii pe drumurile judeţene în Zona Metropolitană Oradea". Conform hotărârii adoptate, pentru acestea urmează să fie expropriate suprafeţe mult mai mici de terenuri, însumând 7.738 metri pătraţi, iar suma pentru despăgubirea proprietarilor persoane fizice şi juridice este estimată la numai 520.664 lei.

CJ Bihor mai are în pregătire, pe lângă aceste drumuri, şi proiecte pentru realizarea unor drumuri de legătură cu rol de ocolitoare pentru comunele Biharia şi Paleu, finanţarea acestora urmând să fie obţinută din Programul Operaţional Regional.

"Aceste drumuri vor asigura o mobilitate metropolitană foarte bună pe o rază de 20-30 kilometri în jurul Oradiei, zona cea mai aglomerată a judeţului", a spus preşedintele CJ Bihor, Ilie Bolojan, într-o conferinţă de presă premergătoare reuniunii în care aleşii bihorenilor au votat proiectele de hotărâri.

DESCARCĂ din galeria de documente lista terenurilor vizate, suprafaţa fiecăruia, respectiv persoanele şi firmele care urmează să fie expropriate!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.596 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON