URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 16 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă suntem prea prost îmbrăcați pentru Qatar Airways? Dacă sacoșele de rafie nu cadrează cu standardul lui Turkish Airlines? Dacă poziția prea apropiată de Debrețin nu e pe placul lui Wizz Air? Dacă Ryanair e un low cost la fel de scump ca orice companie de linie, dar mult mai imprevizibil? Dacă, dacă, dacă... Atunci mai bine zburăm de la Oradea cu frații noștri moldoveni de la HiSky!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
De nu puține ori, pe meleagurile noastre veștile „de bine” se lasă cu surprinzătoare reacții adverse. Dacă trece prin Oradea o vedetă sau un turist oarecare și comite imprudența să-i remarce frumusețea, apar imediat frustrați și nefericiți gata să facă orice vizitator să se simtă, post factum, nepoftit. Îi cer intrusului aspru, cu indignare, ba și cu suspiciune, socoteală. De ce nu s-a plimbat și prin cartiere, să le vadă mizeria...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Aprilie 2021, 17:51

Drum nou în Zona Metropolitană Oradea, între Paleu și Biharia, dar și piste pentru bicicliști în jurul orașului

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La propunerea preşedintelui Ilie Bolojan, aleşii bihorenilor din Consiliul Judeţean au aprobat marţi, în unanimitate, un nou acord de parteneriat, de data asta cu consiliile locale Paleu şi Biharia, pentru construirea unui drum de legătură între cele două comune. Alături de primarul Oradiei, Florin Birta, Bolojan a anunţat şi intenţia de a materializa trei proiecte pentru realizarea unor piste pentru biciclişti între oraş şi zonele învecinate.

Al 6-lea drum nou

Conform proiectelor adoptate marţi de consilierii judeţeni la iniţiativa lui Bolojan, Consiliul Judeţean Bihor şi consiliile locale Paleu şi Biharia devin partenere pentru a realiza un drum de aproximativ 3,2 kilometri pentru a conecta cele două comune, din Săldăbagiu prin Paleu, atât între ele, cât şi cu Autostrada Transilvania, deoarece el va fi executat în paralel cu viitoarea centură a Bihariei, pentru care deja Asociaţia Zona Metropolitană Oradea a întocmit studiul de fezabilitate.

Preşedintele CJ Bihor a explicat că viitorul drum de legătură va porni din zona sălii de sport din Paleu spre centura Bihariei, continuând pe lângă un pârâu de aici spre Oradea.

"Credem că noul drum de legătură poate fi realizat în doi ani", a spus Bolojan într-o conferinţă de presă premergătoare şedinţei Consiliului Judeţean, ai cărui membri au votat ulterior propunerea în unanimitate.

Proiectul drumului de legătură dintre Biharia şi Paleu se adaugă, astfel, celor pentru care CJ Bihor a mai încheiat parteneriate şi cu consiliile locale din Biharia, Oşorhei, Sântandrei, Nojorid şi Sânmartin, unde vor fi realizate drumuri ocolitoare şi de legătură cu oraşul.

De asemenea, preşedintele CJ Bihor a spus că noul drum dintre Paleu şi Biharia va avea şi o pistă pentru biciclişti care va lega Oradea cu Paleul.

Piste pentru biciclişti în Zona Metropolitană

Pe de altă parte, într-o conferinţă de presă pe care a susţinut-o împreună cu primarul Oradiei, Florin Birta, înaintea reuniunii plenului CJ Bihor, Bolojan a anunţat că în vecinătatea municipiului vor fi realizate şi alte piste pentru biciclişti.

"Lucrăm - Primăria Oradea, Consiliul Judeţean Bihor şi Zona Metropolitană Oradea - la un master plan pentru o reţea de piste pentru biciclişti cu legături între ele", a spus primarul Birta.

Acesta a explicat că în nordul oraşului, de la baza drumului expres, va fi amenajată o pistă spre Biharia, urmând să aibă una şi viitoarea centură a comunei, care îşi va continua traseul către Cetariu şi Paleu. Aceasta va avea aproximativ 10 kilometri lungime şi va fi conectată, la fel ca și celelalte, cu pistele deja existente în Oradea.

De asemenea, la vestul Oradiei, în paralel cu viitorul drum de legătură spre Nojorid va fi amenajată o altă pistă pentru biciclişti, Birta spunând că intenţia oficialităţilor este să "prindă" în proiect şi un acces către pădurea din Nojorid, tot mai frecventată de orădeni la sfârşit de săptămână.

În fine, primarul Oradiei a afirmat că o altă pistă va lega oraşul de Sânmartin, Băile Felix şi Holod, pe traseul viitorului drum de legătură cu comuna învecinată, iar de acolo, după cum a explicat Bolojan, pe traseul actualei căi ferate nefolosite, dacă municipalitatea şi Consiliul Judeţean vor obţine acordul CFR. Aceasta va fi și cea mai lungă, urmând să aibă circa 40 kilometri.

"Avem acordul primăriilor pentru aceste piste", a spus preşedintele CJ Bihor, afirmând că pentru cea din urmă există un acord de principiu al CFR, necesar deoarece administraţiile locale ar vrea ca traseul pistei până la Holod să urmeze rambleul căii ferate, ceea ce ar face evitabile exproprieri şi ar reduce cheltuielile pentru realizarea ei.

"Sper că în două luni vom avea un punct de vedere oficial din partea CFR", a mai spus Bolojan, afirmând că intenţia CJ Bihor şi a Primăriei Oradea este să profite de oportunităţile de accesare a unor fonduri europene pentru materializarea proiectelor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6664 RON
  • 1 EUR = 4.9737 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON