URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 28 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Februarie 2024, 18:01

Incendii mai puține, dar mai grave în 2023 în Bihor (VIDEO)

Incendii mai puține, dar mai grave în 2023 în Bihor (VIDEO) În iulie 2023 pompierii au avut misiunea de a stinge un incendiu izbucnit la o cabană aflată într-o zonă fără acces rutier, astfel că salvatorii au fost nevoiţi să se deplaseze pe jos câţiva kilometri. Sursa: ISU Bihor, arhivă.

Numărul incendiilor din Bihor a scăzut în anul 2023 cu o treime, însă a crescut numărul deceselor produse în urma acestor evenimente, conform datelor de bilanţ prezentate miercuri într-o conferinţă de presă de către inspectorul-şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Crişana Bihor, generalul de brigadă Sorin Caba.

"Anul 2023 a contabilizat 13.963 de evenimente care au implicat participarea efectivă a colegilor din subunităţile operative, respectiv în sprijin al serviciilor voluntare şi private. Dacă am face o medie raportată la numărul de zile ale anului, evident doar matematic, ar reieşi în medie 38 de intervenţii pe zi. Din total, 3.042 sunt alte intervenții decât urgenţele medicale", a sintetizat Sorin Caba (foto jos).

Sorin Caba

Între datele prezentate s-a evidenţiat faptul că numărul incendiilor înregistrate anul trecut a scăzut cu aproximativ 29%, mai exact de la 645, în anul 2022, la 460, în 2023. 

Totodată, incendiile de vegetaţie uscată au înregistrat o scădere semnificativă de aproximativ 67%, coborând de la 669 la 223.

"Faţă de anii anteriori, cu foarte mare perioadă de secetă şi căldură, anul 2023 ne-a ajutat cu precipitaţii şi evident că lucrul acesta a favorizat scăderea semnificativă a numărului de incendii de vegetaţie", a adăugat Caba.

În incendiile de anul trecut au fost rănite 35 de persoane şi alte 388 au fost salvate sau evacuate. De menţionat că numărul persoanelor evacuate este mult mai mare comparativ cu alți ani, având în vedere incendiul izbucnit la Hotelul Mureş din Băile Felix, unde s-au înregistrat şase victime și 350 de persoane evacuate.  

Cu toate acestea, îngrijorător este faptul că anul trecut șapte persoane și-au pierdut viața în incendii. 

"Trist este că numărul persoanelor decedate nu scade. Anul anterior (n.r. 2022) am avut patru decese. Undeva la cinci-şase (n.r. decese) este o medie a ultimilor 10 ani. Din păcate, nu reuşim să vă comunicăm o cifră mai redusă", a spus şeful ISU Bihor, adăugând că persoanele singure din mediile sărace sunt vulnerabile acestui risc.

Referitor la cauze, cele mai multe au fost incendiile determinate de instalaţii electrice defecte, improvizate, lăsate sub tensiune sau nesupravegheate, urmate de coşurile de fum defecte sau necurăţate, focul deschis, mijloacele de încălzire defecte sau nesupravegheate și fumatul. 

De asemenea, datele arată că cele mai multe incendii s-au produs la sate: 44% în mediul urban şi 56% în mediul rural.

SMURD, 30 de intervenţii pe zi

Intervenţiile echipajelor SMURD au crescut în 2023, faţă de 2022, cu 13%, cele mai multe având loc în lunile de vară, iulie - august, şi în decembrie. 

Echipajele SMURD au avut peste 10.000 de intervenţii, dintre care majoritatea, 370, au fost pentru acordarea ajutorului medical de urgenţă. De asemenea, au fost înregistrate 76 de alte situaţii de urgenţă, 32 de misiuni pentru asigurarea personalului de intervenţie şi 86 de misiuni de descarcerare.

Mai multe accidente rutiere

Un aspect important evidenţiat de șeful ISU Bihor a fost creşterea numărului de accidente rutiere.

"Raportându-ne la cifrele anterioare, constatăm, din păcate, o creştere, deci un trend ascendent al numărului de accidente rutiere. Probabil, colegii de la Poliţie vă pot spune mai multe despre aceasta, noi le contabilizăm pe cele la care intervenim, dar aproximativ cu 9% au fost mai multe faţă de anul 2022", a specificat Caba. 

Totodată, au avut loc şi alte misiuni, cum ar fi cele de înlăturare a efectelor fenomenelor meteo periculoase, în număr de 351, Caba amintind că "cea mai relevantă" a fost furtuna de vara trecută din Oradea.

Securitatea la incendii

În ceea ce priveşte securitatea la incendii, Caba a declarat că în 2023 au fost înregistrate la nivelul ISU 1916 cereri, cu aproximativ 16% mai multe decât în 2022, care s-au soluţionat într-un procent de 73%.

„Există o dinamică economică la nivelul judeţului şi un interes pentru încadrarea activităţilor şi din perspectiva securităţii la incendiu, într-o normalitate firească unui stat dezvoltat”, a spus Caba optimist.

De asemenea, s-a vorbit şi despre clădirile unităților de învăţământ care deţin autorizaţie de securitate la incendiu. Dintr-un total de 936 de imobile aflate în evidenţa ISU, doar 260 necesită autorizaţie de securitate la incendiu, iar 178 sunt autorizate în acest moment. 

82 nu deţin încă această autorizaţie. „Multe dintre ele sunt în curs de autorizare, drept care sunt optimist că anul 2024 va aduce un număr mai mare de şcoli în categoria celor autorizate”, a adăugat Caba.

Potrivit acestuia, restul de 676 de clădiri nu necesită autorizație de securitate la incendiu.

Bilanţul ISU

Pe de altă parte, în 2023 ISU Bihor a fost dotat cu 8 autospeciale de stins incendii cu o capacitate impresionantă de 10.000 de litri, 5 autospeciale de stins incendii cu o capacitate de 4000 de litri, o autospecială de stingere cu pulbere şi o autoambulanţă pentru pacienţii cu risc biologic.

De asemenea, au fost aduse în dotare şi alte echipamente specializate, inclusiv o autospecială pentru lucrul cu apă sub presiune înaltă şi hidroperforare, un punct de comandă mobil şi un post medical avansat.

Printre altele, în conferinţa de bilanţ a ISU s-a menţionat şi faptul că anul 2023 a însemnat pentru pompierii militari bihoreni şi intervenţii internaţionale, desfăşurând patru misiuni în sprijinul pompierilor şi populaţiei din Grecia şi Franţa.

Vezi mai jos imagini cu intervențiile ISU din anul 2023.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON