URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 15 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Martie 2022, 15:46

Încă un tânăr pensionar: Prim-procurorul adjunct al Parchetului Bihor, Gligor Sabău, se pensionează la 47 ani

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Încă un nume în galeria pensionarilor de lux! Prim-procurorul adjunct al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, Gligor Sabău, se pensionează la doar 47 ani. Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii va înainta preşedintelui României propunerea privind eliberarea din funcţie a acestuia, începând cu data de 25 martie.

Cercetat de DNA

Gligor Sabău a intrat în magistratură pe 1 decembrie 1996, fiind numit procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Beiuș printr-un decret al preşedintelui Ion Iliescu. Începând din 2003, a fost prim-procuror al unităţii de Parchet, pe care a condus-o până în decembrie 2015, când a fost suspendat din funcţie după ce a fost reţinut şi inculpat într-un dosar al DNA Oradea pentru 19 fapte de corupţie sau asimilate celor de corupţie.

Concret, magistratului i s-a imputat că ar fi beneficiat de foloase necuvenite din partea primarului Beiuşului, Adrian Domocoş, constând în bunuri și servicii, printre care lemne de foc, asfaltarea drumului de acces la locuința sa ori racordarea locuinței personale la rețeaua de apă geotermală a orașului prin decontarea lucrării din bugetul local. În schimbul favorurilor, spunea DNA, Sabău trebuia să intervină pentru ca eventualele dosare penale ale edilului să fie soluţionate favorabil, dar şi să închidă ochii la faptele acestuia.

Verdict: achitare!

Magistratul a fost chiar arestat preventiv, pe 17 decembrie 2015, iar în februarie 2016 a fost plasat în arest la domiciliu pentru încă 5 luni, timp în care a şi fost trimis în faţa instanţei. Procesul, care s-a întins pe o durată de 4 ani, a ajuns la capăt pe 27 iulie 2020, când Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus achitarea lui Gligor Sabău pentru toate cele 19 capete de acuzare: pentru 9 dintre ele (8 fapte de luare de mită respectiv 1 de fals în declaraţii) s-a stabilit că faptele nu există, în timp ce pentru celelalte 10, s-a decis că nu sunt prevăzute de legea penală. 

Pe 28 iulie 2020, Sabău a revenit în magistratură, după 55 luni de suspendare, şi a fost încadrat la Parchetul Bihor, primind, totodată, retroactiv, și salariile din perioada suspendată. Astfel, Sabău a ajuns coleg cu fostul său anchetator, ex-şeful DNA Oradea, Ciprian Man. În acelaşi an, Sabău a câștigat concursul pentru funcția de prim-procuror adjunct al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor.

Pensionari de lux

Deşi ar fi trebuit să rămână în funcţia de conducere pentru 3 ani, iar legea privind statutul magistraţilor le permite acestora să profeseze până la 60 ani, Gligor Sabău a decis să profite de reglementările care le îngăduie să se retragă la vârsta de 45 de ani şi după o vechime de 20 de ani, adică taman atunci când sunt cei mai productivi.

Prin urmare, prim-procurorul s-a cerut la pensie la 47 ani, la fel cum au făcut-o în ultima perioadă mai mulţi magistraţi din Bihor, cum este fostul procurorul şef al DIICOT Oradea, Adrian Pantea, dar şi judecătoarele Adela Condrovici, Ioana Dina Tătar, Felicia Doina Toader sau Daniela Sotoc de la Curtea de Apel Oradea. 

Motivul ţine de bani, căci legea în vigoare prevede că pensia unui judecător sau procuror se calculează ca 80% din ultimul venit brut încasat în timpul exercitării profesiei, iar dacă în venit intră și unele sporuri, beneficiarii au parte de o pensie mai mare chiar şi cu 2.000 lei decât salariul. O prevedere aberantă, care naște asemenea situații aberante...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
absurdistan
Avem un sistem putred, intretinut de actuala putere politica. Mi se pare absurd sa permiti iesirea la pensie la varsta cand oamenii sunt cel mai productivi si au experienta optima pt a da randament maxim. Mi se pare absurd sa se discute la multe meserii iesirea la pensie atat de devreme. Mi se pare absurd sa se discute despre incorporari ale civililor de pana la 60 ani cand militarii ies la pensie la 45 ani. Daca tot nu pot micsora pensiile nesimtite, macar sa nu ii mai lase sa iasa la pensie atat de repede pt ca si prin asta s-ar micsora numarul benficiarilor de astfel de pensii. Mi se par multe lucruri ca fiind absurde, dar se pare ca ele sunt normale pentru politicienii nostri din moment ce nu fac nimic pt a le corecta. Tot ce putem face noi este sa nu ii mai alegem pe cei care promit una si fac alta, dar suntem in stare noi macar de asta ?!
Postat 15 Martie 2022, 18:54 de oradea_mea_si_a_ta
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6109 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON