Fostul şef al Parchetului Beiuş, Gligor Sabău, a revenit în magistratură după ce, marţi, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât încetarea suspendării în cazul său, ca urmare a soluţiei de achitare pronunţate de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în procesul de corupţie declanşat pe numele lui de DNA Oradea.
Hotărârea Secţiei s-a luat după ce, luni, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus achitarea lui Sabău pentru toate cele 19 capete de acuzare care i-au fost aduse de procurorii DNA Oradea.
Așa cum BIHOREANUL a mai scris, în cazul acuzaţiilor de luare de mită în formă continuată (8 acte materiale), respectiv fals în declaraţii, instanţa a stabilit că faptele nu există. Pentru toate celelalte 10 capete de acuzare, Înalta Curte a decis că faptele imputate nu sunt prevăzute de legea penală.
Potrivit hotătârii CSM, procurorul a fost încadrat pe o funcţie de execuţie la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor, unde şi-a şi început activitatea miercuri, având în vedere că, înainte de suspendare, lui Sabău i-a expirat mandatul în funcția de conducere de la Parchetul Beiuș.
Astfel, el este coleg acum cu fostul său anchetator, ex-şeful DNA Oradea, Ciprian Man, şi el încadrat în funcţie de execuţie, după ce a fost revocat de la DNA, pe 30 ianuarie 2019.
Man s-a întors la Parchetul Bihor de anul trecut, ca urmare a unei decizii a CSM, luate la cererea şefului interimar al DNA de la vremea respectivă, Călin Nistor, ca urmare a înregistrărilor din sediul DNA Oradea, date publicităţii de avocatul Răzvan Doseanu, în care se vorbea despre urmărirea penală a unor judecători ca să "intre frica în ei".
Procurorul Gligor Sabău a fost suspendat din magistratură vreme de 55 de luni, perioadă pentru care îşi va încasa şi salariile restante.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.