URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 06 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 August 2023, 14:31

În discreție totală! Statuia Sfântului Ladislau a fost expusă în Cetate fără vreo ceremonie publică. Primarul Birta și episcopul Böcskei au depus coroane de flori (FOTO)

În discreție totală! Statuia Sfântului Ladislau a fost expusă în Cetate fără vreo ceremonie publică. Primarul Birta și episcopul Böcskei au depus coroane de flori (FOTO) foto: Episcopia Romano-Catolică de Oradea
În discreție totală! Statuia Sfântului Ladislau a fost expusă în Cetate fără vreo ceremonie publică. Primarul Birta și episcopul Böcskei au depus coroane de flori (FOTO) foto: Episcopia Romano-Catolică de Oradea
În discreție totală! Statuia Sfântului Ladislau a fost expusă în Cetate fără vreo ceremonie publică. Primarul Birta și episcopul Böcskei au depus coroane de flori (FOTO) foto: Primăria Oradea
În discreție totală! Statuia Sfântului Ladislau a fost expusă în Cetate fără vreo ceremonie publică. Primarul Birta și episcopul Böcskei au depus coroane de flori (FOTO) foto: Primăria Oradea
În discreție totală! Statuia Sfântului Ladislau a fost expusă în Cetate fără vreo ceremonie publică. Primarul Birta și episcopul Böcskei au depus coroane de flori (FOTO) foto: Primăria Oradea
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Statuia ecvestră a Sfântului Ladislau, a cărei amplasare în Cetatea din Oradea a stârnit dezbateri aprinse, ba chiar și manipulări, în mediul online, „a fost introdusă în circuitul turistic”, marți, printr-o ceremonie privată, neanunțată publicului sau presei.

Deși Episcopia Romano-Catolică și Primăria Oradea nu au dat explicații în acest sens, este posibil ca ceremonia privată să fi fost preferată ca să se evite tensiunile pe care le-ar fi putut pricinui o dezvelire festivă, la care să fie prezente „tabere” aflate în opoziție pe tema reinstalării în fortăreață a unei statui a regelui maghiar.

Steagul Ungariei lângă steagul României

Anunțurile au fost făcute după mica ceremonie ținută discret în curtea Cetății. Episcopia Romano-Catolică a publicat un set de fotografii pe Facebook de la acest eveniment privat, transmițând că „în cursul zilei de marți, 29 august a.c. reprezentanții municipalității și Episcopiei romano-catolice de Oradea, Florin Birta, primarul municipiului Oradea, și Böcskei László, episcopul romano-catolic de Oradea, au depus o coroană de flori ca semn de cinstire a memoriei Sfântului Ladislau”. 

„Cu aceasta, noul monument, lucrare a artistului consacrat Deák Árpád, a fost introdus în circuitul turistic al Oradiei”, transmit reprezentanții eparhiei. 

După cum se poate vedea în imaginile publicate pe Facebook, episcopul Böcskei a depus o coroană de flori decorată cu panglici în culorile steagului Ungariei, iar primarul Oradiei, una împodobită cu tricolorul românesc.


foto: Episcopia Romano-Catolică de Oradea

Neanunțată

Reprezentanții bisericii amintesc totodată despre colaborarea dintre Episcopia Romano-Catolică de Oradea, Fundația de Protejare a Monumentelor și Asociația pentru Promovarea Turismului din Oradea și Regiune pentru amplasarea noului monument în fortăreață. De asemenea, se precizează că lucrările de asamblare, montare și ancorare ale statuii pe soclu au fost finalizate luni de Ronde Bosse Art S.R.L.

Reprezentanții Episcopiei Romano-Catolice nu au făcut nicio precizare referitoare la motivele din spatele deciziei de a introduce statuia în circuitul turistic fără a invita publicul să participe la eveniment. 

În schimb, aceștia anunță o ceremonie religioasă „la o dată ulterioară, care se va comunica din timp”. „Adresăm sincere mulțumiri tuturor susținătorilor acestui proiect”, se încheie mesajul eparhiei de Oradea. 


foto: Episcopia Romano-Catolică de Oradea

Fără explicații... 

Tot marți, Primăria Oradea a transmis un comunicat de presă referitor la expunerea statuii Sfântului Ladislau în cetatea locală, din nou fără a preciza din ce motive ceremonia a fost una ferită de ochii publicului.

„Lucrările de asamblare, montare și ancorare a statuii Sfântului Ladislau, în Cetatea Oradea, au fost finalizate. Cu această ocazie, astăzi, 29 august, primarul Oradiei, Florin Birta, și episcopul romano-catolic de Oradea, Böcskei László, au depus câte o coroană de flori în semn de cinstire a memoriei acestuia. Momentul marchează introducerea în circuitul turistic a statuii ecvestre”, se arată în informarea municipalității.

Reprezentanții Primăriei amintesc că Ladislau I, cunoscut și ca Ladislau cel Sfânt, a fost rege al Ungariei din 1077 până la moarte, în 1095, fiind înhumat în catedrala din Cetatea Oradea.


foto: Primăria Oradea

Merită menționat că în prima parte a zilei de luni statuia nu era ridicată încă pe soclu, iar primarul Florin Birta declara reporterilor BIHOREANULUI prezenți în Cetate că nu știe când anume va fi ea dezvelită, decizia aparținând Episcopiei Romano-Catolice.

Nu este exclus ca evenimentul să fi fost păstrat sub tăcere tocmai pentru a evita tensiuni care ar fi putut apărea pe fondul discuțiilor din spațiul public din ultima perioadă.

Manipulări cu tentă naționalistă

Amplasarea unei noi statui a Regelui Ladislau în fortăreața locală a stârnit comentarii, ba chiar și fake news. Unele site-uri naționaliste au scris că amplasarea acesteia în Oradea, în contextul în care statuia lui Mihai Viteazul a fost dată jos din Piața Unirii și păstrată deocamdată în depozite, ar fi o „umilință totală” a românilor.

Reprezentanți ai partidului naționalist AUR au făcut și distribuit filmulețe manipulatoare care dădeau de înțeles că statuia Sfântului Ladislau ar fi pusă în Piața Unirii, în locul celei a lui Mihai Viteazul. 

Primăria Oradea a demontat falsul lansat de AUR, arătând că Statuia Sfântului Ladislau a fost amplasată în curtea exterioară a Cetății Oradea, nu în Piața Unirii, unde - de 4 ani deja - se află statuia Regelui Ferdinand I.

De asemenea, municipalitatea a precizat că statuia lui Mihai Viteazul a fost ridicată și supusă unui proces de restaurare în 2019 și va fi amplasată în Centrul Civic al Oradiei, în zona Catedralei Ortodoxe, într-o nouă zonă pietonală, aflată în prezent în șantier.

Înapoi în Cetate

Cu o înălțime de 5,3 metri, statuia ecvestră a Sfântului Ladislau este opera sculptorului orădean Deák Árpád și a fost turnată în bronz. Statuia a fost realizată la inițiativa Episcopiei Romano-Catolice din Oradea, care a și asigurat fondurile pentru acest monument, inclusiv din donații. Municipiul Oradea, prin Fundația de Protejare a Monumentelor, a asigurat ulterior realizarea soclului. 

După cum BIHOREANUL a scris, Regele Ladislau I a avut două statui în Cetatea Oradea, dintre care una ecvestră, realizată de sculptori din Cluj şi amplasată în 1395. Statuile au fost topite de turci după asediul asupra fortăreţei din anul 1660.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
12 Comentarii
ignoranță
Și aici, la comentarii, e ca pe Facebook. O grămadă de comentarii fără vreo legătură cu articolul, ignoranță desăvârșită cu privire la subiect, insulte, injurii etc. Nu înțeleg de ce, documentarea este atât de la îndemână: https://ro.wikipedia.org/wiki/Istoria_ora%C8%99ului_Oradea
Postat 01 Septembrie 2023, 23:36 de cvm
Dictatul de la Viena
https://www.gazetanord-vest.ro/2018/08/se-implinesc-78-de-ani-de-la-dictatul-de-la-viena-actul-care-a-mutilat-romania/ * https://www.descopera.ro/istorie/14692358-lasitatea-lui-carol-al-ii-lea-si-dictatul-de-la-viena * https://ziarulfaclia.ro/81-de-ani-de-la-dictatul-de-la-viena-din-30-august-1940/
Postat 31 August 2023, 15:56 de excalibur
Statuile cotropitorilor rasar ca ciupercile dupla ploaie
Statuile simbol ale Unitatii romanilor, personalitati datorita carorora azi romanii au si ei drepturi pe propriile teritorii sunt date jos. Dispar una dupa alta. Va mai mirati ca nu va merge bine. Cineva, de undeva va vede.
Postat 31 August 2023, 13:52 de Timi
fake news
Hai, serios? În centrul Oradiei au apărut în ultimii ani statuia lui Ferdinand, a Reginei Maria, a episcopilor români ortodox și greco-catolic Roman Ciorogariu şi Demetriu Radu, cea a lui Iuliu Maniu... Pe astea nu le vezi?
Postat 31 August 2023, 15:24 de Moderator
Prpaganda
Culmea era sa-l puna si pe asta in centru, peste Ferdinand :)
Postat 31 August 2023, 06:34 de Riviera
Propaganda ungureasca
Propaganda nimic altceva. Ladislau s-a asezat intr-o zona unde romanii locuiau deja de multa vreme.
Postat 31 August 2023, 06:29 de Riviera
KP aka mama Omida
Bă proasta ești sau rău voită, statuia lui Mihai Viteazu va fi amplasată in față catedralei din civic, nu in Velenta.
Postat 30 August 2023, 21:01 de Sandu2100
S-au sucit edilii de le-a ieșit pe ochi istoria țării.
Mihai Viteazu nu v-a mai fi amplasat în piațeta din fața bisericii din Velența, unde au și emis anul trecut un aviz pentru certificatul de urbanism. Ca să nu iasă cu scandal și fluierături cât cuprinde, înainte de alegerile de anul viitor, edilii promit amplasarea statuii "umificatorului" în "centrul civic". Mincinoși cât cuprinde ... pentru că, de fapt, ei vroiau să o ascundă definitiv, urmare politicii liberale de partid care se vinde oricărui fost sau viitor ocupant al României. Mihai Viteazu trebuia amplasat sau reamplasat în Piața Unirii ... că de aceea se numește locul așa, cu referire la unirea principatelor. Dar, cum logica nu este un atu la PNL, va trebui schimbată denumirea "piațetei volante" de weekend a urbei în "Piața Nagyvarad".
Postat 30 August 2023, 09:59 de KP
260.000 Euro + 347 731 de lei, fără TVA.
Ăștia sun banii prăpădiți pentru un idol care nici nu poate primi cinstea care vor oamenii să i-o ofere, un idol care nici nu simte, nici nu miroase, nici nu vede, nu aude și nici nu se poate da jos de pe cal. Biserica romano-catolică și-a ratat menirea încălcând din start primele 2 porunci și în consecință călcându-le pe toate. Cu banii ăia ce puteau să facă? Nu era nici o casă de reabilitat la nici un sărman? Nu era nici o operație de plătit la careva? Nu se găseau niște oameni care nu aveau ce mânca? Sigur că oamenii își pierd din credință tocmai pentru că cei care ar trebui să-i învețe despre asta se depărtează din ce în ce mai mult de Dumnezeu, dacă nu s-au și depărtat cu totul. Trist, dar fiecare va da socoteală de fiecare leu irosit pe prostii, pentru că în fond sunt niște prostii.
Postat 29 August 2023, 20:40 de georgemarian
@pinonel
"Generalul Traian Moșoiu a devenit in august 1919 comandant al garnizoanei militare românești din Budapesta, precum și guvernator militar al teritoriilor unguresti situate la apus de râul Tisa. I-a salvat pe unguri de bandele lui bela kun, intarziind cu 25 instalarea comunismului acolo. Are vreo statuie in Ungaria? Nu! Ii poarta numele vreo ulita din Ungaria? Nu!". Asa, si? Din cauza asta nu poti dormi noaptea? Traian Mosoiu a intemeiat Budapesta? A intrat doar cu armata in oras. Te doare rau statuia din Cetate si podul din centru, asa-i? Linisteste-te, obisnuieste-te cu ideea, asta e istorie, fie ca doare, fie ca nu!
Postat 29 August 2023, 18:33 de Biggie
?!
Generalul Traian Moșoiu a devenit in august 1919 comandant al garnizoanei militare românești din Budapesta, precum și guvernator militar al teritoriilor unguresti situate la apus de râul Tisa. I-a salvat pe unguri de bandele lui bela kun, intarziind cu 25 instalarea comunismului acolo. Are vreo statuie in Ungaria? Nu! Ii poarta numele vreo ulita din Ungaria? Nu!
Postat 29 August 2023, 18:10 de pinonel
bravo
felicitări artistului, statuia e foarte frumoasa!
Postat 29 August 2023, 17:26 de danzigk
Chiar e nevoie de atatea articole cu titluri manipulatoare?
Zici ca statuia lui Emmanuel de Martonne in parcul 1 Decembrie a fost dezvaluita cu mare tam dam sau nu stiu... Dar despre statuia aceea n-ati scris atatea articole ca a fost "numai un francez care a desenat unde sa fie limita Romaniei", nu despre un "ungur" ca sa manipulam cele 2 etnii intre ei iarasi
Postat 29 August 2023, 15:05 de cititor_
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON