URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 05 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Octombrie 2022, 10:40

Impozitare și fugă de răspundere

Impozitare și fugă de răspundere (foto arhivă, generic)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Din când în când, orădenii află de pe Facebook că plătesc cele mai scumpe parcări şi, în general, cele mai mari taxe şi impozite din ţară. În perioada asta, de pildă, circulă un tabel cum că la noi ora de parcare ar fi de 1,6 euro + TVA, deşi este 3 lei (cu tot cu TVA), excepţie făcând, într-adevăr, locurile roşii din buricul târgului, care costă 8 lei. Dar excepţia e făcută, totuşi, normă, fără a se ţine seama că nu-i nimeni obligat să parcheze pe roşu când există parcările albe şi galbene, plus cele supra şi subterane. Ni se mai zice, de pildă, că în Buzău tariful de parcare e de numai 1,1 euro. Or, avem buzoieni mutaţi aici, în schimb n-am auzit de orădeni care să fi migrat în Buzău. Oare de ce?

Când e vorba de taxe şi impozite, anunţurile privind majorarea acestora sunt însoţite invariabil de semnul exclamării, chiar dacă majorarea e de fapt indexare, obligatorie prin lege, iar diferenţa de la un an la altul e între câţiva lei şi câteva zeci de lei, de cele mai multe ori cam cât preţul unui pachet de ţigări. 

Dacă simplii cetăţeni pot fi înţeleşi că nu fac conexiunile, politicienii în schimb nu au scuze. PSD-iştii bihoreni, de pildă, acuză Primăria Oradea că îşi "continuă politica de majorare a taxelor şi impozitelor" (l-am citat pe consilierul municipal Adrian Madar), ignorând şi că majorările sunt cel mai adesea indexări cu rata inflaţiei, şi că, încă de sus, majorările sunt promovate tocmai de propriii colegi de partid. 

În vară, ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a iniţiat OG 16/2022, pentru modificarea Codului Fiscal, care prevede schimbarea impozitelor pe clădiri conform valorilor reale ale acestora. Miercurea trecută, tot la propunerea unui reprezentant al PSD, Adrian Oprea, şi cu susţinerea PNL şi UDMR, Senatul a votat majorarea cu până la 50% a grilei de impozitare pentru locuinţe începând din 1 ianuarie 2023. Singurii care s-au opus au fost USR şi AUR, ceea ce era de aşteptat: au primari puţini sau deloc. Deci, nu-i treaba lor să facă rost de banii care să acopere cheltuielile de tot felul. Inclusiv a celor pentru supravieţuirea a sute de comune care nu strâng impozite nici cât să-şi plătească funcţionarii ori iluminatul public.

Adevărul întreg nu-l spune nimeni, pentru că nu e popular. Totuşi, schimbarea modalităţii de impozitare a proprietăţilor la valoarea reală de piaţă este jalon asumat în PNRR (document girat de USR prin fostul ministru Ghinea). Până atunci, România continuă să taxeze, total contraproductiv, mai mult munca decât proprietatea. De altfel, însuşi preşedintele Asociaţiei Municipiilor din România, Constantin Toma (primarul PSD-ist al Buzăului, apropo), afirmă textual că "avem cele mai mici taxe şi impozite din Uniunea Europeană", că primăriile care nu se auto-susţin sunt tot mai multe, deci majorările în fiscalitatea locală sunt inevitabile.

Problema, la noi, e că orice discuţie serioasă e compromisă prin politizare şi, pentru că politicienii fug de răspundere, soluţiile se lasă aşteptate şi în administraţie, la fel ca în finanţe şi în economie. Dar niciunul dintre aceste sectoare nu funcţionează cu declaraţii, lozinci şi demagogie.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Europa, venim...
In timp ce europa e ravasita de proteste pentru cresterea facturilor , inflatiei , romanii(oradenii) sunt vaccinati cu crestere de DOAR 50% a taxelor, pentru vina de a fi proprietari, coboriti direct din filmul "Noi vrem pamint". Pentru un buget consolidat, pentru dezvoltare...
Postat 20 Octombrie 2022, 10:04 de excalibur
Ce enunț tâmpit
"nimeni obligat să parcheze pe roşu când există parcările albe şi galbene, plus cele supra şi subterane". Bine că nu ai zis să parcheze omu acasă la el că acolo îi gratis. Las' o să ajungi și tu la o vârstă și o să circuli mai greu și o să vezi ce înseamnă să parchezi pe Dunării sau să parchezi pe Brașovului. Sau în spate la tribunal. Am mai dat exemplu cu laboratoarele de analize de pe Castanilor. Mulți oameni în vârstă merg la analize. Ce faci cu ei. Îi bagi pe Brașovului și îi porți pe jos. Cu o cârjă și umbrelă dacă și plouă? Vorbești de impozitarea muncii. Chiar crede orice om lucid la cap că dacă de mâine cresc impozitele pe proprietate scade impozitul pe salariu?! Îi vorba că lumea lucrează o viață, ia împrumuturi pe 15-20-30 de ani să aibă o casă a lor și plătește an de an bir boierului sau impozit primăriei. Ca să îi ofere iluminatul public și să întrețină drumurile în oraș. Altceva nu se face din impozitele mele. Și cât timp primăria Oradea încă mai are sute de străzi neasfaltate și străzi fără apă potabilă nu merită și nu îi corect să crească impozitele! Nici impozitele de acum nu le merită! Punct. Restul sunt detalii! Se dau milioane de € pe tramvaie și sunt atâtea neajunsuri în oraș... Ce Doamne iartă-mă...
Postat 20 Octombrie 2022, 06:52 de Vio_427
Până atunci, România continuă să taxeze, total contraproductiv, mai mult munca decât proprietatea
"Totuşi, schimbarea modalităţii de impozitare a proprietăţilor la valoarea reală de piaţă este jalon asumat în PNRR". Fac eforturi constante sa dibuiesc schema logica, ecuatia din gindirea autorului, aka Adrian Cris. Te apuci sa-ti faci o casa,faci un credit, te zbati intre mesteri,magazine de bricolaj, ingineri,functionari, la urma, cind zici ca te-ai linistit, te asteapta primarul cu chitantierul in mina. Primarul pedeapsa. In loc sa te inscrii pe listele de locuinte sociale si sa-ti traiesti viata,stai 30 ani dator la banci.La 50.000 bagati intr-o casuta modesta, ai decartat deja 10.000 tva statului. Bun, no comment, impozitul e un "jalon asumat în PNRR". Adica era prea mic si trebuia marit cu 50%. Ne consoleaza insusi Adrian, "majorarea e de fapt indexare, obligatorie prin lege, iar diferenţa de la un an la altul e între câţiva lei şi câteva zeci de lei, de cele mai multe ori cam cât preţul unui pachet de ţigări". Iar taxarea aduce dezvoltare, iar dezvoltarea se intoarce democratic celor care o sustin. E ca un perpetuum mobile. Acum am inteles, multumesc , maestre...
Postat 19 Octombrie 2022, 20:21 de excalibur
singura solutie?
Mie mi se pare o nesimtire din partea politicienilor ca ori de cate ori nu le mai ajung banii, sa mareasca impozitele. Sunt ca bisnitarii care maresc preturile din orice motiv. Nu inteleg de ce nu apeleaza la mariri de impozite doar dupa ce au aplicat toate celelalte masuri posibile. De ce mentin sate, comune si chiar orase care nu-si permit sa plateasca macar cheltuielile proprii? Acele entitati ar trebui sa justifice de ce ne pot plati si daca problema e cronica, ar trebui desfiintate/reorganizate sau sa nu mai aiba dreptul la primar si toata suita de functionari si sa treaca sub tutela unei entitati administrative/alta primarie care sa asigure conducerea si serviciile publice catre cetateni. Primariile din acele localitati nu isi justifica existenta.
Postat 19 Octombrie 2022, 15:38 de oradea_mea_si_a_ta
Advertorial PMO?
Or fi justificate taxele marite tinand cont de inflatie dar sa nu uitam ca in mare parte statul (penele + pesedee) si BNR sunt cei care au generat inflatia. Daca ne referim strict la taxele din Oradea, eram peste Cluj si Timisoara la un moment dat, adica chiar daca exista o marja impusa de lege, PMO a aplicat maximul de marire de fiecare data. Si inca ceva: tot statul ne spune ca o familie cu 2 copii poate trai cu aprox. 3000 ron lunar.. nu vad de ce bugetarii ar avea nevoie de mai mult.. asa ca sa nu parem fraieri..
Postat 19 Octombrie 2022, 14:44 de oradeanbihor
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON