URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Mai 2021, 17:28

Harta Deplastificat: Locurile din Oradea unde primeşti gratuit apă potabilă

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Iniţiativă inedită a unor tineri ecologişti din Oradea: au creat Harta Deplastificat, o aplicaţie în care oricine poate găsi cişmelele şi localurile din oraş unde pot avea acces gratuit la apă potabilă.

Scopul tinerilor este să-i convingă pe orădeni să nu mai cumpere apă în flacoane de plastic. „În fiecare lună, orădenii aruncă o cantitate de PET-uri de plastic echivalentă cu dimensiunea Palatului Vulturul Negru. Pentru a reduce această problemă, Deplastificat motivează comunitatea locală să folosească recipiente de apă reutilizabile, punându-le la dispoziție o hartă cu toate locurile din oraș unde pot avea acces gratuit la apă potabilă. Astfel se evită cumpărarea unei sticle din plastic care poluează”, se arată într-un comunicat lansat de iniţiatorii proiectului Deplastificat.

Misiunii Deplastificat s-au alăturat 17 localuri restaurante și cafenele din Oradea, care au fost de acord să ofere apă atât clienților, dar şi celor care nu cumpără nimic.

Deplastificat

Harta este uşor de folosit: doritorii trebuie să intre pe site-ul deplastificat.ro şi să identifice cea mai apropiată sursă de apă disponibilă. „Tot ce trebuie să facă este să aibă un recipient de apă reutilizabil (thermos, sticlă din inox, orice recipient care nu este de unică folosință) și să se îndrepte către locația respectivă, unde vor putea să își reumple recipientul”, se mai arată în comunicat.

Pentru a promova harta digitală, pe 23 mai, iniţiatorii vor găzdui un eveniment în Parcul Libertăţii. Atunci, va avea loc un concurs în cadrul căruia doritorii vor putea câştiga recipiente pentru apă, dacă vor răspunde corect la întrebări despre poluarea cu plastic. De asemenea, în parc, între orele 11 şi 18, se vor desfășura ateliere de creație pentru copii.

Deplastificat este finanțat de Fundația Comunitară Oradea, prin programul Bursa Talentelor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
buna initiativa
foarte buna ideea, felicitari! Dar cand vine vorba de incurajat pentru recipiente "speciale" din inox care se toarna la 3000`C si care de multe ori sunt cumparate dar nefolosite sau folosite de 2 ori pe an, sunt de parere ca si sticla aia de plastic e refolosibila, si cu fiecare reumplere salvezi o alta sticla necumparata.
Postat 10 Mai 2021, 17:41 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON