URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 09 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Mai 2020, 15:25

Guvernul propune o lege pentru starea de alertă: Măşti obligatorii, achiziţii şi fără licitaţie, slujbe religioase în aer liber

Guvernul a adoptat, luni, un proiect de lege privind felul în care va funcţiona societatea românească din 15 mai, de la intrarea în vigoare a stării de alertă.

Documentul prevede între altele obligativitatea purtării măştilor în spaţii închise, menţine prevederea de achiziţie a unor produse fără licitaţie, arată că restaurantele rămân închise, la fel şi mall-urile, cu excepţia magazinelor care au intrări separate.

Merită precizat că proiectul trebuie dezbătut şi aprobat de Parlament pentru a intra în vigoare. "Va fi solicitată dezbaterea cât mai rapid în procedură de urgenţă", a precizat premierul Ludovic Orban, înaintea şedinţei de Guvern.

Reprezentanţii Guvernului au subliniat că măsurile din proiect lasă loc altor autorităţi - cum ar fi ministerele şi Comitetele pentru Situaţii Speciale de Urgenţă - să emită, la rândul lor, decizii mai aplicate în anumite domenii, pe perioada stării de alertă, cu condiţia să respecte prevederile generale.

Se vor putea da amenzi

După ce a fost aprobat de Guvern, proiectul a fost prezentat de şeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă.

Acesta a precizat că pe perioada stării de alertă, regimul juridic al contravenţiilor este asimilat şi pus în acort cu prevederile Ordonanţei 2/2001 (privind regimul juridic al contravenţiilor) pentru a evita situaţia ivită în contextul în care regimul contravenţiilor stabilit în baza Ordonanţei 1/1999 a fost declarat neconstituţional.

Ordonanţa 2/2001 este, de fapt, cadrul general legislativ în baza căruia pot fi date amenzi, notează Hotnews.ro. 

Magazine cu intrări separate

În domeniul economic, potrivit acestor prevederi, va fi permisă organizarea activităţilor de comercializare a produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice care nu presupun rămânerea clienţilor în spaţii destinate acestui scop, aşa cum sunt cele de tip drive-in, room-service sau livrare la clienţi.

Potrivit Hotnews.ro, se pot suspenda activităţile de comercializare cu amănuntul şi serviciile în centrele comerciale, cu câteva excepţii în cazul cărora sunt permise astfel de activităţi, respectiv vânzarea produselor electronice şi electrocasnice, dacă operatorii economici asigură livrarea acestora la domiciliu.

Este, de asemenea, permisă activitatea desfăşurată de operatorii economici din centrele comerciale care au accesul asigurat direct din exteriorul incintei şi este întreruptă comunicarea cu restul complexului.

Măşti obligatorii

Pe durata stării de alertă, se instituie obligativitatea purtării măştii de protecţie în spaţiile publice închise, spaţiile comerciale, mijloacele de transport în comun şi la locul de muncă.

În domeniul sănătăţii, se păstrează prevederea actuală. Pe perioada stării de alertă, posturile vacante pot fi ocupate de personal contractual fără organizarea concursurilor, dacă durata angajării nu depăşeşte perioada stării de alertă.

Achiziționarea bunurilor și serviciilor de necesitate imediată în gestionarea situației de urgență pentru care a fost declarată starea de alertă, prin negocierea fără publicare prealabilă.

Potrivit legii propuse de Guvern, autorităţile pot plafona preţurile la medicamente, vaccinuri, dezinfectanţi, insecticide, dispozitive medicale şi alte materiale sanitare pe perioada stării de alertă.

La companii, muncă în ture

Hotnews.ro mai relatează că valabilitatea contractelor colective de muncă se prelungeşte pe perioada stării de alertă, precum şi pentru o perioadă de 90 de zile de la încetarea acesteia.

Pentru personalul angajat în instituţiile publice centrale şi locale, dar şi în cadrul companiilor de stat, care au un număr mai mare de 50 de salariaţi, se vor organiza programe individualizate de muncă prin care să se asigure existenţa unui interval de o oră la începerea şi la terminarea programului de muncă.

Pe perioada stării de alertă, autorităţile competente pot dispune măsuri de protecţie şi prevenţie pentru angajaţii aflaţi în situaţii vulnerabile. 

Instituţiile şi autorităţile publice pot angaja personal fără concurs în funcţie de nevoile determinate de prevenirea şi combaterea situaţiei care a generat starea de alertă, pe durată determinată de 6 luni. 

Slujbe în aer liber

În ceea ce priveşte cultele religioase, activitatea acestora se exercită liber cu respectarea regulilor de disciplină sanitară stabilită de autorităţile cu atribuţii în domeniu, inclusiv de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă cu consultarea Departamentului cultelor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6285 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON