Toţi consilierii judeţeni ai PNL, UDMR şi PSD au votat, vineri, un proiect de Hotărâre prin care au decis ca judeţul Bihor să nu se constituie ca parte civilă într-un dosar penal întocmit de DNA asupra unei afaceri din 2005-2006 iniţiată de fostul preşedinte Alexandru Kiss cu firma Selina, patronată de Beniamin Rus.
Hotărârea a fost adoptată fără nicio dezbatere, astfel că motivaţia votului reiese doar din proiectul iniţiat de Serviciul Juridic al CJ, care arată că printr-o adresă din 31 martie 2015 DNA Oradea a comunicat CJ extrasul unui raport de constatare întocmit în dosarul 54/P/2010 "şi ne solicită a comunica dacă prejudiciul a fost recuperat până în prezent de autoritatea judeţeană, iar în caz contrar să comunicăm dacă ne constituim parte civilă în procesul penal".
Afacerea Luceafărul
Proiectul hotărârii adoptate vineri aminteşte că în anul 2005 între preşedintele CJ Alexandru Kiss şi proprietarul Selina Beniamin Rus a fost încheiat un contract de vânzare-cumpărare a 17.372 mp de teren în strada Armatei Române nr. 1/A (Universităţii), iar în 2006 un alt contract, pentru vânzarea a 33.653 mp în Calea Aradului, ambele pentru construcţia de blocuri de locuinţe, în anumite condiţii.
Pentru că în timpul derulării contractului nu şi-a respectat obligaţiile (neconstruind numărul de apartamente asumat), în 2014 Curtea de Conturi a decis că judeţul Bihor a fost prejudiciat cu suma de 7.877.623 lei, reprezentând contravaloarea terenului pe care Selina nu a construit, şi care - conform clauzelor contractuale - trebuie recuperat de CJ.
Una din două
Tot anul trecut, cum se ştie, CJ a decis să rezilieze contractul cu Selina şi să recupereze terenurile pe care firma nu a ridicat construcţii, iar acum se prevalează de acest demers, arătând că a şi intentat un proces companiei, ceea ce ar face oarecum inutilă constituirea ca parte civilă în procesul penal, aşa cum a solicitat DNA, care - mai mult - a stabilit ca prejudiciu o sumă diferită de cea găsită de Curtea de Conturi, şi anume 8.862.511 lei.
"Pentru recuperarea prejudiciului cauzat printr-o faptă ilicită, o persoană vătămată are la îndemână două posibilităţi: fie se constituie parte civilă în cadrul acţiunii penale, situaţie în care îi revine obligaţia de a indica natura şi întinderea prejudiciului, motivele şi probele pe care se întemeiază, fie introduce la instanţa civilă acţiune pentru recuperarea prejudiciului cauzat, în această situaţie hotărârea instanţei penale având autoritate de lucru judecat în faţa instanţei civile", se arată în referatul juriştilor CJ.
Kiss, favorizat
Acesta a permis consilierilor judeţeni să aleagă prima variantă, declinând "invitaţia" DNA de a se constitui parte civilă în dosarul de corupţie instrumentat cu privire la fostul preşedinte al instituţiei şi la Selina, doar că decizia poate naşte noi probleme.
E posibil ca, astfel, şeful UDMR Bihor să evite eventuala răspundere personală de a acoperi paguba creată judeţului. Dacă pe calea unui proces penal în care CJ s-ar fi declarat păgubit Kiss ar fi condamnat, el ar fi chemat să acopere prejudiciul creat, în solidar cu ceilalţi condamnaţi, pe când procesul civil al Consiliului Judeţean emite pretenţii doar faţă de firma Selina.
Citiţi pe această temă articolul "Consiliul Judeţean dă în judecată Selina, pentru încălcarea contractului de construire de locuinţe pe terenurile fostelor unităţi militare"
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.