URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 16 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Iunie 2023, 19:31

Grefierii din Bihor, despre modificarea vârstei de pensionare: „Ne condamnă să murim la locul de muncă”

Grefierii din Bihor, despre modificarea vârstei de pensionare: „Ne condamnă să murim la locul de muncă” foto:generic
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Grefierii din instanţele şi parchetele din Bihor au anunţat marţi, printr-un comunicat, că susţin acţiunile de protest ale colegilor şi mitingul din faţa Palatului Parlamentului, pentru că modificările legislative prin care le va creşte vârsta de pensionare de la 60 la 65 ani va echivala cu „condamnarea grefierilor la moarte sigură la locul de muncă".

Potrivit documentului semnat de Camelia Lupşa, grefier în cadrul DIICOT Oradea, vicepreşedintele sindicatului Sindjust Bihor şi al Asociaţiei Grefierilor din România, grefierii din Bihor nu au întrerupt activitatea, în ciuda faptului că modificările la actualul sistem de pensii, adică prin creșterea limitei de vârstă pentru pensionare la 65 de ani, "Guvernul fură șansele de a ajunge la pensie pentru mai mult de jumătate dintre grefieri".

„Noi nu avem program de 8 ore, lucrăm întotdeauna peste 8 ore. Avem servicii permanente, inclusiv în zilele de sărbătoare, nu ne sunt plătite orele suplimentare, nu beneficiem de zile libere pentru că avem schemă de personal incompletă. Şi nu avem pensii speciale, ci pensii de serviciu cu peste 35 ani de contributivitate la bugetul de stat", se arată în comunicat, precizându-se totodată că „prin creșterea vârstei la 65 de ani Guvernul fură șansele de a ajunge la pensie pentru mai mult de jumătate dintre grefieri". 

În opinia sindicaliştilor, înainte de modificarea condiţiilor de pensionare, statul român ar fi trebuit să adopte măsuri pentru îmbunătăţirea condiţiilor de muncă, redimensionarea schemelor de personal, normarea şi salarizarea corespunzătoare a muncii grefierilor, pentru a asigura stabilitatea sistemului judiciar.  

„Speranţa de viaţă a grefierilor este de 59 ani, iar în prezent se pot pensiona la 60 ani, de unde rezultă că nu vor mai apuca pensia de serviciu nici măcar în forma actuală. Practic, ne condamnă să murim la locul de muncă", a susținut Lupșa, contactată de pentru BIHOREANUL. „Doar drepturile ne sunt contestate, interdicțiile și incompatibilitățile nicidecum, pentru că servesc sclavagismului capitalist. Evident, statul mai mult sau mai puțin profund, a decis că stabilitatea și predictibilitatea legislației și a sistemului care o servește dăunează grav eforturilor de pauperizare extinsă și extincție", mai acuză grefiera.

Reacţia grefierilor bihoreni vine în contextul în care, marţi, aproximativ 700 de angajaţi din poliţie, penitenciare şi grefieri din ţară au protestat în faţa Parlamentului României, faţă de modificarea pensiilor militare şi a celor de serviciu ale grefierilor. Protestatarii au cerut eliminarea tuturor inechităţilor salariale, restanţelor, plafonărilor şi amânărilor impuse de Guvernul României începând cu anul 2010. "Creşterea vârstei de pensionare de la 60 la 65 de ani este lipsită de orice fundament obiectiv. În condiţiile în care speranţa de viaţă a poliţiştilor şi a poliţiştilor de penitenciare din operativ este de 58 de ani, mai mult de jumătate din personal nu va atinge vârsta de pensie. Se va muri în misiuni! Vor fi necesare defibrilatoare şi tărgi în toate spaţiile! (...) Prin aceste modificări, România va deveni ţara cu cele mai nefavorabile condiţii de pensionare din blocul NATO", a declarat preşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor de Penitenciare, Ştefan Teoroc, conform replicaonline.ro.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
Timi
Eu la privat am asigurare privată de sănătate valabilă international ce include inclusiv medicamentele, tratamente de înfrumusețare, etc. Pensie am pilonul 1 2 și 3, asta tine de fiecare cat se gândește la viitor. Ore suplimentare plătite 250% dar care rar de tot se cer. Prime de vacanță de 2 ori pe an, cate un salariu. Dar ca sa ajungi la așa ceva trebuie studii și ceva experiență, nu in relații internaționale sau pisalogie sau alte domenii de genul "ceva sa nu fie nimic" ci in ceva ce se caută și care are un output palpabil, real, recunoscut. Vezi la ESA ce beneficii ai.
Postat 29 Iunie 2023, 09:21 de poiu
Credeti ca la privati e mai bine ?
Puteti incerca sa vedeti unde aveti drepturi mai multe (pensie, ore suplimentare, asigurari de sanatate, vouchere de vacanta, s.a.m.d) la stat sau la privat.
Postat 29 Iunie 2023, 07:11 de Timi
Mars la privat
Mergeti sa lucrati la privat
Postat 29 Iunie 2023, 06:06 de Petre93
Le recomand...
Le recomand doamnelor sa bage lichidarea si sa se angajeze la sectorul privat .Sa lucreze la norma sa lucreze 8 ore in picioare pentru o pensie special de mic nu ca a lor
Postat 28 Iunie 2023, 22:01 de Otello
penibili cei din justitie cum declara neconstitutional sa tai salarii/pensii ale celor din justitie, cum isi apara prada
eu as zice sa dai o lege ca pensia lor sa fie jumatate din salariu, si sa vezi cum ar cere toti sa lucreze pana la 195 de ani. :) Dar daca au pensii speciale, vor sa le si primeasca de la 45 de ani incolo daca se poate, doar nu e pe banii lor, ci ai nostri.
Postat 28 Iunie 2023, 02:24 de unu
Pai, sa intreb si eu
Aia care lucreaza 12 ore pe zi pe salarii mai mici unde calutatea muncii defineste salariul, ce sa spuna? De ce se traieste cu imoresia ca daca te-ai ajuns pe scaun "la stat" nu poti sa pleci? Nu iti place, pleci, nu e greu deloc. icea unul mai jos de "speech to text": exista azi, poti dicta in romana si ai transcriptul. Mai credeti ca aia cand asculta telefoanele, dau pe pauza înregistrarea ca sa scrie cu pixu sau la tastatura? La cum tasteaza 90% din bugetari, un transcript de 10 minute ar dura o saptamana, cu cate un degetel la tastatura. Dar când poti avea un om sa faca munca unei maimute antrenate, pe bani de la buget, de ce sa evoluezi tehnologic? Si se mai plang de conditii de munca? Soareci de birou sunt. Sa iasa in privat sa vada ce inseamna munca, in cele mai multe cazuri remunerata dupa calitatea ei.
Postat 27 Iunie 2023, 21:58 de poiu
solutie
Vad ca imputinarea pensiilor speciale se face greu. Eu as fi de parere ca ar trebui eliminate toate. Dar daca nu poate sau nu se vrea, am o propunere: sa ne bage la toti pensii speciale, ca vad ca toti suntem care mai de care mai speciali.
Postat 27 Iunie 2023, 21:51 de oradea_mea_si_a_ta
La munca băi
Nu la întins mâna.
Postat 27 Iunie 2023, 21:16 de Sandu2100
what?
doar putin mai trebuie asteptata , pana vor fi programe soft inteligente care vor face inregistrari si editari de documente pe comanda vocala. Vedem atunci cine mai sta la clantzeta.
Postat 27 Iunie 2023, 20:25 de Christa
Nedumerire
Dacă speranța de viață a polițiștilor e de 59 de ani de ce 90% din ei se pensionează la 45 și continua sa lucreze ? Probabil ca eu cunosc doar excepțiile!
Postat 27 Iunie 2023, 20:18 de andy
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.596 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON