URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Octombrie 2020, 07:57

Florin Birta, noul primar al Oradiei: "Ştiu cum gândeşte Ilie Bolojan şi ştiu ce trebuie făcut"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

A promis că Oradea va rămâne "pe mâini bune", iar acum, după ce şi-a strivit adversarii, are la dispoziţie 4 ani să demonstreze că n-a făcut promisiuni în van. Florin Birta (37 de ani) este unul dintre cei mai tineri primari din istoria recentă a Oradiei şi a ajuns în funcţie prin votul a circa 48.000 de orădeni, adică peste 70% dintre cei care s-au prezentat la vot. Promovat de Ilie Bolojan în faţa concitadinilor ca un urmaş vrednic, liberalul a ajuns în top 3 primari de municipii cu cea mai mare reprezentativitate în ţară.

Cu câteva zile înainte să se mute dintr-o aripă în alta a Primăriei, adică din biroul de viceprimar în cel de edil-şef, Florin Birta a acordat un interviu BIHOREANULUI, în care vorbeşte despre proiectele sale, despre provocarea de a ocupa fotoliul lui Bolojan şi despre planurile pentru Oradea...

- Aţi câştigat alegerile cu 70,13%, un scor peste cel de 65,20% al PNL la Consiliul Local, fiind, totodată, unul dintre primarii cu cea mai mare reprezentativitate din ţară. V-aţi aşteptat la asta?

- Nu m-am aşteptat la acest scor. Calculele noastre indicau peste 50% scor politic al Partidului Naţional Liberal. De obicei, candidatul pentru funcţia de primar are puţin peste partid. Mă aşteptam ca eu să obţin undeva la 55%, nu 70%...

- Cum vi-l explicaţi? Cât la sută credeţi că i se datorează lui Florin Birta şi cât la sută lui Ilie Bolojan?

- Mi-l explic prin cei 12 ani de administraţie liberală în Oradea, prin proiectele făcute, prin echipa care a condus Primăria Oradea, prin rezultatele pe care Ilie Bolojan le-a avut. Ar fi ciudat să nu recunosc că acest scor i se datorează în mare parte lui Ilie Bolojan. Dar cred, totodată, că a contat şi campania electorală în care m-am întâlnit cu aproximativ 13.000 de orădeni, discutând despre problemele din oraş şi despre ce trebuie făcut. Au contat şi cei 4 ani ca viceprimar şi proiectele pe care le-am gestionat în această calitate.

- Ce recomandări v-a făcut Ilie Bolojan cu privire la administrarea Oradiei?

- Nu au existat neapărat recomandări. Lucrez cu Ilie Bolojan din 2008, când eram consilierul lui, iar în ultimii 4 ani am lucrat împreună la conducerea Oradiei. Cunosc mecanismele prin care funcţionează Primăria, ştiu cum gândeşte Ilie Bolojan şi ştiu ce trebuie făcut.

Întâlnirile cu orădenii, preferabile celor cu adversarii

- "L-a văzut cineva pe Florin Birta?", au scris competitorii dvs. pe pancarte fiindcă aţi lipsit de la dezbaterile publice. De ce nu aţi acceptat să participaţi la nicio dezbatere?

- Nici eu, nici Ilie Bolojan nu am participat la dezbateri pentru că sunt situaţii în care unii contracandidaţi, care ştiu că nu au şanse, pot arunca tot felul de neadevăruri, pe care apoi le tot explici 4-5 zile. În plus, ei îşi permit să facă tot felul de promisiuni nerealiste, dar candidatul cu prima şansă trebuie să fie realist, ponderat. Am participat, în schimb, la dezbateri cu orădenii, atât în cei 4 ani în care am fost viceprimar, dar şi în campanie, ascultând problemele oamenilor. Cred că a fost mai important să fac asta.

- Ce nu merge bine în Primărie şi în instituţiile subordonate şi ce măsuri veţi lua?

- Nu este totul perfect în Primăria Oradea şi în instituţiile subordonate, dar eu nu vin după un primar care nu şi-a făcut treaba. În 2008, Ilie Bolojan a trebuit să facă "curăţenie în oraş, ordine în Primărie", cum i-a şi fost sloganul. Acum consider că Primăria şi celelalte instituţii merg într-o direcţie bună. Între lucrurile pe care trebuie să le îmbunătăţim se numără digitalizarea Primăriei, proces pe care doresc să-l accelerez în contextul pandemiei.

- Care va fi chiar prima decizie pe care o veţi lua în calitate de primar de Oradea?

- O veţi afla în următoarele săptămâni. Este o temă pe care şi BIHOREANUL a subliniat-o. Trebuie să luăm o decizie urgentă referitoare la piaţeta de deasupra Parcării Independenţei.

- Care va fi decizia? Ilie Bolojan a declarat deja că proiectul câştigător trebuie modificat...

- Nu pot să dau încă detalii.

"Sunt mândru că am putut să învăţ de la Ilie Bolojan"

- Cum este să fiţi primar după Ilie Bolojan, în condiţiile în care proiectele majore au fost deja trasate şi există puţin spaţiu pentru direcţii noi?

- Este foarte greu să vii primar după Ilie Bolojan. Oradea este dată exemplu în toată România pentru modul în care se face administraţie, se cheltuie banul public, se atrag fondurile europene. A fost o temă de campanie a unora că "Birta e omul lui Bolojan". Eu sunt mândru că am putut să învăţ de la Ilie Bolojan administraţie publică. Mulţi primari şi-ar dori această şansă. În campanie au venit candidaţi din toată ţara să-şi facă poze cu Ilie Bolojan, iar acum, după campanie, vin primari să afle cum am procedat noi aici. Legat de proiecte, ca să dezvolţi un oraş trebuie să ai o strategie, nu să lucrezi după ureche, mai ales că cele mai importante proiecte le facem pe proiecte europene, pe care le pregăteşti cu ani înainte. Am participat ca viceprimar la realizarea strategiei de dezvoltare a Oradiei pe următorii 10 ani. Ar fi absurd să nu o continui...

- Aveţi un proiect personal de care să vă legaţi numele, aşa cum a fost la sfârşitul anilor 2000 "podul lui Bolojan", acum podul Carol?

- Îmi doresc să construim un spital nou de 200-250 de paturi care să rezolve problemele secţiilor din oraş care nu sunt în stare bună. O variantă ar fi un teren din zona Maternităţii, dar acela e în litigiu. În schimb, am discutat cu dl Bolojan, fiindcă CJ Bihor are nişte terenuri în zona Vlădeasa, că ar fi oportun să ne transfere un teren în acea zonă. Vom încerca să obţinem finanţarea din fonduri europene. În pandemie, un spital va fi blocat tot timpul cu pacienţi Covid, dar în acelaşi timp trebuie să-i tratăm şi pe cei cu alte afecţiuni. Trebuie, de asemenea, să actualizăm un studiu de fezabilitate pentru ridicarea unei unităţi de pediatrie în curtea Spitalului Municipal şi să profităm de ocazia de a atrage fonduri europene în perioada de finanţare 2021-2027.

"Preluăm totul din mers"

- Ce veţi face altfel decât fostul primar? Vă veţi ţine audienţele? Veţi face publice dispoziţiile de primar?

- Când timpul îmi va permite, voi merge la audienţe, dar omul nu vrea neapărat să-l vadă pe primar, ci să-şi rezolve problema. Aşadar, pot ţine audienţele şi consilierii, iar apoi să-i transmită informaţia primarului. În ceea ce priveşte dispoziţiile, consider că suntem o primărie transparentă. Sunt mii de dispoziţii pe care le semnează un primar. Cele care au impact pentru cetăţenii oraşului vor fi publicate pe site-ul Primăriei.

- După victoria în alegeri i-aţi anunţat ca viceprimari pe Arina Moş şi Marcel Dragoş. Ce i-a recomandat? Ce direcţii vor coordona?

- Sunt oameni care cunosc sistemul. Marcel Dragoş a mai lucrat în Primăria Oradea, Arina Moş a condus Direcţia de Asistenţă Socială. Ar fi fost greu să vin cu doi viceprimari care apoi 6 luni să înveţe ce se întâmplă în Primărie. Noi nu ne oprim din lucrări, ci preluăm totul din mers. De aceea am avut nevoie de oameni experimentaţi, care să aibă capacitatea să lucreze 10-12 ore pe zi şi să fie dedicaţi 100% proiectelor de dezvoltare. A fost decizia mea, dar m-am consultat înainte cu dl Bolojan şi cu o parte dintre colegii din Consiliul Local. Marcel Dragoş va coordona Direcţia Tehnică, iar Arina Moş partea socială, plus Direcţia de Urbanism.

- În campania electorală vă defineaţi ca un edil atent la nemulţumirile cetăţenilor. Care sunt acestea şi cum le veţi soluţiona?

- Sunt diverse. În noile cartiere de case - Grigorescu, Tineretului, zona de dealuri - se cere asfaltarea drumurilor. Noi am avut o politică corectă, spun eu, asfaltând prima oară cartierele vechi, locuite de zeci de ani. Dar în anii următori vom intra şi în cartierele noi. O altă problemă importantă este izolarea termică a blocurilor, pe care va trebui să o accelerăm. Îmi doresc ca în perioada de finanţare 2021-2027 să prindem în programul de reabilitare termică peste 100 de blocuri. O altă problemă este sistemul de recirculare a apei calde. Dimineaţa, la etajele superioare, dacă dai drumul la apă, cam 5 minute curge apă rece, dar tu o plăteşti ca pe apă caldă. Am început să montăm pompe de recirculare, dar va trebui să continuăm procesul. În anumite zone, o problemă este lipsa locurilor de parcare. Trebuie să găsim nişte zone între blocuri pentru parcări supraterane, chiar şi pe structură modulară metalică. Nu va fi la uşa scării, dar măcar vei avea un loc asigurat...

Primarul trebuie să aibă un consilier maghiar

- Care credeţi că sunt problemele specifice ale minorităţii maghiare din Oradea şi cum pot fi soluţionate?

- La întâlnirile cu cetăţenii au participat şi etnici maghiari. Au aceleaşi probleme ca românii. Locuiesc în acelaşi oraş, sunt vecinii noştri, rudele noastre, prietenii noştri. Îşi doresc străzi asfaltate, zone verzi, blocuri reabilitate. Primăria Oradea va avea aceeaşi politică, vom respecta toţi cetăţenii, indiferent de etnie sau religie.

- Ilie Bolojan a avut un consilier de etnie maghiară. Veţi avea şi dvs. unul?

- Primarul unui oraş în care populaţia maghiară este reprezentativă trebuie să aibă un consilier de etnie maghiară.

- Contestatarii v-au reproşat în campania electorală că firma la care lucra soţia dvs. a încheiat contracte cu structuri subordonate Primăriei, cum ar fi Muzeul oraşului Oradea. Cum le răspundeţi?

- Soţia mea era angajată, nu administrator, director sau asociat. Soţia mea nu a avut niciun beneficiu de pe urma acelui contract, nu i s-a mărit salariul, nu a primit sporuri. Îmi pun o întrebare: dacă soţia mea s-ar angaja vânzătoare la un supermarket, Primăria - dacă acolo creioanele ar fi cele mai ieftine - ar putea să cumpere de acolo, din moment ce soţia mea ar fi casieriţă? Trebuie să existe o limită, una este să faci afaceri cu Primăria - ceea ce eu nu fac - şi alta e să ai o rudă angajată la o firmă privată.

"N-aş şti să spun ce-aş fi"

- Dacă Florin Birta n-ar fi politician şi primar de Oradea, ce ar fi?

- N-aş şti să spun. Probabil ar fi, la fel ca acum, un om modest şi corect. Funcţiile sunt trecătoare, important este să-ţi faci treaba cât ocupi una.

- Opoziţia a criticat administraţia locală pentru salariile modeste ale orădenilor şi taxele locale mari. Când credeţi că vor ajunge orădenii să trăiască şi să câştige mai bine?

- Eu cred că orădenii au o viaţă decentă. De 12 ani, administraţia publică locală a încercat să dezvolte locuri de muncă. O primărie nu poate stabili salariile în firme private, dar poate atrage investitori. Din 2008, în Oradea au apărut circa 20.000 de locuri de muncă, prin investiţiile pe care Primăria le-a atras, şi asta înseamnă că se creează competitivitate. Astfel, firmele trebuie să crească salariile angajaţilor fiindcă, dacă nu o fac, riscă să-i piardă în faţa concurenţilor.

- Unul dintre atuurile dumneavoastră este tinereţea. Ce veţi face pentru ca tinerii orădeni să rămână ca să înveţe, lucreze şi să se distreze în Oradea?

- Nu doar tinerii au plecat din Oradea, ci şi alte persoane care s-au dus în străinătate. Noi avem proiecte să-i aducem înapoi, să-şi deschidă o firmă în Oradea. Pentru a-i ţine aici pe tineri, vom încerca să facem cât mai multe proiecte în parteneriat cu Universitatea din Oradea. Un oraş puternic are nevoie de o universitate puternică, iar aşa tinerii nu-şi mai fac un ţel din a învăţa la Cluj sau Timişoara. Cât despre petrecerea timpului liber, exceptând perioada pandemiei, evenimentele din Oradea au crescut de la an la an şi au fost pe placul tinerilor.

"Dorm în Sânmartin, lucrez în Oradea"

- Unul dintre proiectele pe care l-aţi coordonat a fost Pasajul Magheru. În zonă deranjează însă ambuteiajele din faţa şcolii Oltea Doamna. Ce veţi face?

- Acel pasaj a rezolvat multe probleme, cum ar fi fluidizarea traficului şi scăderea riscului de accidente în acea intersecţie. Ambuteiajele se creează fiindcă părinţii opresc să-şi lase copiii la şcoală, iar unii mai şi zăbovesc. În primă fază, după ce am fost într-o vizită pe teren cu Poliţia Rutieră, vom desfiinţa câteva locuri de parcare în zonă, inclusiv pe partea dinspre blocuri, pentru a fluidiza circulaţia. Anul viitor dorim să facem o bandă nouă pentru cei care-şi lasă copiii la şcoală, prin mutarea gardului de la Oltea Doamna spre interiorul unităţii. Astfel, vor rămâne libere două benzi de circulaţie.

- Cum este să fii primar de Oradea, dar să locuieşti în Sânmartin? Cunoaşteţi importanţa unei legături suplimentare cu comuna, proiect abandonat. Ce veţi face?

- Dorm în Sânmartin, ziua mi-o petrec în Oradea, muncind. Legat de proiectul acelui drum, sper ca Primăria Sânmartin să înţeleagă cât de util ar fi pentru toţi cei care locuiesc sau tranzitează comuna. Noi vom merge în continuare pe axa dezvoltării şoselelor de legătură cu comunele din jur, cum am făcut deja cu Sântandrei, cu Oşorhei şi cum vom face cu Nojorid şi Paleu.

- Care este cea mai mare provocare ce vă aşteaptă? De ce?

- Să mă ridic la nivelul aşteptărilor orădenilor. Faptul că am câştigat Primăria Oradea cu 70% este o onoare, dar şi o responsabilitate. Îmi voi dedica timpul pentru a mă ridica la nivelul acestor aşteptări.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
14 Comentarii
Stupid birta
Una e sa stii ce ai de facut si alta e sa stii ce gandeste bolovan, doar ca sa faci ce ti se cere. Pentrul faptul ca ai castigat cu 70 % din voturi meritul e al prostilor orbiti de luminitele si betoanele lui bolovan.
Postat 21 Octombrie 2020, 14:06 de oradeanbihor
Succes!!
Iti dorim mult succes Florin!
Postat 21 Octombrie 2020, 10:24 de cchris26
Ne place...si noi pe el,si el pe noi
Dar mai ales pozele pentru eternitate de pe scara mare a primariei. Parca sunt replica unui film celebru,cu di caprio,1997,james cameron regia ...[https://en.wikipedia.org/wiki/Grand_Staircase_of_the_Titanic]
Postat 20 Octombrie 2020, 23:43 de excalibur
Bafta
Ne place, nu ne place, mai buni nu avem!
Postat 20 Octombrie 2020, 22:54 de scarbit
Succes
Stie ce inseamna primarie, lucrari șantiere, priorități...mare parte a fost si meritul lui Birta pt ce s a realizat.
Postat 20 Octombrie 2020, 22:11 de Adrian_Preda
democratie inseamna dezbatere
initial as fi vrut sa il critic pt absenta de la dezbateri, dar explicatia data face sens, face. Mult succes Birta
Postat 20 Octombrie 2020, 19:02 de unu
:::::))))))
4 ani iar o sa bata altii din gură::::)))))
Postat 20 Octombrie 2020, 18:08 de Sandu2100
@oradeaveche
Zici de lipsa caldurii sia apei calde. Uite cum (si-)au rezolvat unii problema, taman in zona de care ai pomenit. hcl 420/2017. ,,CONSILIUL LOCAL, adica birtinezul : art.1. Se avizează, conform documentaţiei aferente, lucrările de extindere reţea de alimentare cu gaze naturale presiune redusă pe str. Iosif Vulcan, Republicii, Piața Regele Ferdinand și str. Teatrului, în lungime totală de 190 m, strict pentru execuţia branşamentelor de gaze naturale presiune redusă pentru imobilele situate pe str. Teatrului nr. 1 și 2 [Astoria si Transilvania, propietatea gemenilor din Cacaceni], fără execuţia altor branşamente de gaze naturale presiune redusă pe traseul str. Iosif Vulcan, Republicii, Piața Regele Ferdinand." Pe mine pasajul asta m-a socat: ,,fără execuţia altor branşamente" !!! Culmea e ca cei carora le era adresat pasajul (era sa scriu m*ia), l-au votat pe birtinez si pe ciracii lui.
Postat 20 Octombrie 2020, 15:34 de ili3
he, he, he!
L-avem birau pe micul Nostradamus...
Postat 20 Octombrie 2020, 12:58 de ili3
Nici nu-i greu să știi ce e în mintea lui Bolojan.
Omul are doar câteva idei, puține și fixe ... !?! Revedeți sloganurile de campanie electorală ale acestuia și o să vă lămuriți.
Postat 20 Octombrie 2020, 11:51 de CrisDumi
excalibur
Ce-ți bat capu, orașu îi a viniturilor, plăvanilor, pentru ei se fac cvartale de blocuri, pentru ei s-a adus Radio Zu în piață. Fenomenul îi valabil în orice oraș, cât de cât atractiv.
Postat 20 Octombrie 2020, 10:56 de oradeaveche
Marionake
Mai bine zicea direct:sunt marioneta lui Bolojan.
Postat 20 Octombrie 2020, 10:24 de Jancsy
Oradea e a oradenilor?
Ce binecuvintare pentru municipiu sa fie manageriat aproape exclusiv de alogeni.Un oras blocat in art-nouveau,trezit la modernitate de know-how-ul civilizatiei rurale...Iar dupa digitalizarea primariei,sa speram ca vom putea fi condusi direct din fundul curtii, via meet,zoom,whatsapp...Faza de colectare impozite a rezolvat-o Batrinul,de citiva ani,ici sa: https://www.globalpay.ro/public/oradea/login/index/lang/ro
Postat 20 Octombrie 2020, 09:30 de excalibur
...
Stând la țară cu siguranță știe că, în plin centru, peste pod de primărie, la doi pași de teatru, nu este căldură, apă caldă, de luni de zile sunt probleme. Dă-l dracu de confort, important să vină vasluianu și râmniceanu să belească ochii la clădirile renovate de fraieri și fotografiate de soție.
Postat 20 Octombrie 2020, 08:38 de oradeaveche
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON