URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 05 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Octombrie 2022, 12:00

Festi-fail la Parcări

Festi-fail la Parcări (sursa foto: Facebook / Calin Pop)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ultimele două zile ale FestiFall, cele de sâmbătă și duminică, au readus în actualitate o problemă a Primăriei noastre: modul greoi, anacronic și incomplet în care orădenii comozi și imprudenți, care au preferat să meargă în centrul orașului cu ele, și-au putut lăsa mașinile în parcările din Independenței, George Barițiu și Tribunalului.

BIHOREANUL a sintetizat imediat după eveniment nemulțumirile șoferilor: în fiecare dintre aceste parcări au avut la dispoziție un singur aparat de taxare, așa că au stat la cozi pentru a-și achita taxa. Răspunsul Direcției Imobiliare, în subordinea căreia funcționează Serviciul Parcări, a fost ridicol. Pe scurt, pentru că aparatele funcționează cu tehnologie GSM, iar celulele GSM sunt proiectate pentru un număr limitat de utilizatori simultan, nu au făcut față suprasolicitărilor, „mai ales când afară mai sunt și alte persoane care vorbesc la telefon”, după cum zicea directorul Lucian Popa.

Or, să vii cu astfel de explicații în ziua de azi este penibil pentru cel care le furnizează și inacceptabil celor cărora le prezintă. Dacă susții că 400 de utilizatori dau peste cap o „celulă GSM”, este evident că tehnologia pe care se bazează sistemul de plată trebuie fie înlocuită, fie completată cu alternative.

Dar enervant cu adevărat este că problema nu-i nici nouă, nici singulară. Modalitatea de încasare a serviciilor parcărilor supra și subterane e deficitară de mult. Orădenii care folosesc parcarea din spatele Palatului de Justiție se plâng de mai bine de un an că taxametrul nu dă rest și chiar se blochează dacă șoferul nu introduce suma exactă. Pe de altă parte, și dacă plătești cu cardul, și dacă plătești numerar, trebuie să te fâțâi până la aparat, ceea ce, dacă ai lăsat mașina la un nivel depărtat de parter, unde se află acesta, înseamnă câteva minute pierdute. De ce? Pentru că nimeni nu s-a gândit la soluții mai practice!

Dacă tot nu amplasează mai multe automate, Primăria ar putea introduce plata printr-o aplicație informatică prin telefon, ceea ce ar însemna, firește, și asigurarea unui semnal de internet suficient de puternic în toate cotloanele. Mai rău, nu înțeleg de ce a renunțat la o altă modalitate de plată a serviciilor din parcările supra și subterane, după mine cea mai simplă și comodă, aceea prin sms. Ea nici măcar nu impunea să ai semnal de telefonie în incinta parcărilor, trimiterea mesajului putând fi făcută și din afara acestora.

Una peste alta, e lăudabil că Primăria și ADP fac tot mai multe parcări în centrul orașului, dar lamentabil modul în care Serviciul Parcări și Direcția Imobiliară le gestionează. Ca să nu se repete și la anul aceeași problemă, ar trebui începută rezolvarea ei de pe acum, când încă sunt proaspete învățămintele. Și n-ar strica o evaluare a competenței celor care conduc Serviciul și Direcția, plus un sondaj prin care orădenii să poată formula sugestii pentru îmbunătățirea serviciilor de taxare. Altfel, e ca și cum am avea un parc de mașini moderne, dar pe care cei care se află la „volanul” urbei nu le folosesc la randamentul cel mai bun.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Mintea de pe urmă...
Parchez de ani de zile doar în parcările supra-terane și în cea sub-terană din centru. Nici măcar o singură dată n-am avut în față mai mult de două persoane, dar de cele mai multe ori sunt singur la aparatul de plată. Acum, dintr-o dată, că s-au dus oamenii să se zgâiască la FestiFall, normal că nu sunt suficiente aparate de plată; sper că nimeni - întreg la minte - nu are pretenția să se pună vreo 10 aparate în fiecare parcare numai să aibă românul cu ce să plătească o dată pe an... Deși, s-ar putea să am surprize...
Postat 27 Octombrie 2022, 13:53 de Shogun
o opinie foarte constructiva
nu neaga realitatea, ci doar ofera solutii alternative.
Postat 24 Octombrie 2022, 16:39 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON