URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Octombrie 2022, 13:30

„Bătaie de joc!”: Parcările supraetajate din Oradea, blocate la FestiFall. Ce spun autoritățile

„Bătaie de joc!”: Parcările supraetajate din Oradea, blocate la FestiFall. Ce spun autoritățile foto: Facebook / Calin Pop
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Parcările supraetajate din Oradea au fost blocate în weekend de numărul mare de spectatori veniți la FestiFall în centrul orașului.

La ieșirile din parcările supraetajate de pe străzile Independenței, George Barițiu și Tribunalului s-au format duminică seară cozi, spre nemulțumirea orădenilor.

„Bătaie de joc!”

Oamenii și-au manifestat revolta pe rețelele de socializare după ce aparatele de taxat au fost copleșite de numărul mare de accesări, iar zeci de șoferi au fost obligați să aștepte minute în șir ca să își plătească parcarea.

De altfel, orădenii au reclamat și faptul că în fiecare dintre aceste parkinguri a fost funcțional doar un singur aparat. „Inadmisibil. Bătaie de joc și nimeni, nicio asumare. Și mai erau și copii cu părinți care așteptau pe timpul și pe banii lor. Incalificabil gestul de a ține blocată bariera”, a reclamat un orădean pe Facebook.

Aceeași situație s-a înregistrat și în parcarea Tribunalului. „Ieri era un singur aparat funcțional. Cu un copil adormit în brațe a fost o experiență «foarte plăcută» să străbat toată parcarea în lung și lat”, a scris un cetățean.

Unii orădenii s-au plâns că a fost „o bătaie de joc” și au ajuns să stea mai mult la rând ca să plătească, decât în parcare cu mașina.

„La fel se întâmplă peste tot în lume”

Contactați de BIHOREANUL, reprezentanții municipalității au dat vina pe aglomerație.

„POS-urile de la ieșirea din parcări funcționează prin tehnologia GSM. Celulele GSM sunt proiectate pentru un număr limitat de utilizatori simultan. Când ies simultan 400 de mașini din parcare, iar afară mai sunt și alte persoane care vorbesc la telefon, celula GSM este suprasolicitată și aparatul funcționează mai greu”, a declarat directorul Direcției Patrimoniu Imobiliar, Lucian Popa.

Potrivit directorului, „la fel se întâmplă peste tot în lume”, pentru că niciun sistem nu este proiectat pentru un număr record de accesări simultan.

Deși Primăria ar fi putut foarte bine să elimine taxa de parcare pe durata manifestărilor ocazionate de ziua orașului, pentru a încuraja orădenii să își lase mașinile în parcările din afara carosabilului, reprezentanții autorităților locale susțin - dimpotrivă - că măsura nu ar fi avut efectul scontat.

„Dacă sistemul de taxare nu funcționa, șoferii nu mai puteau vedea dacă parcarea este plină sau dacă mai sunt locuri libere și s-ar fi plimbat degeaba de la un etaj la altul”, s-a scuzat Popa.

În curs de achiziție

Limitările celulelor GSM sunt, însă, doar o scuză pentru proasta funcționare a sistemelor de taxare din parcările orădene.

Cel mai bun exemplu este sistemul de taxare al parcării din strada Tribunalului, care este mai tot timpul defect. Singurul aparat de taxat operațional a fost mai mult scos din uz în weekend, iar luni acesta funcționa extrem de lent.

De altfel, parcagiii au remediat situația în stil românesc și au lipit pe aparat un anunț conform căruia „Automatul nu dă rest!” și „Atenție, se blochează dacă nu introduceți suma exactă!”.

Directorul Lucian Popa a declarat pentru BIHOREANUL că situația urmează să fie remediată. „Sistemul de taxare de la parcarea din strada Tribunalului urmează să fie înlocuit. Procedura de achiziție pentru un sistem nou este în derulare”, a spus Popa.

Responsabilitatea municipalității cu privire la apariția ambuteiajelor este cu atât mai mare cu cât, în pregătirea manifestărilor Oradea FestiFall, Primăria a îndemnat șoferii să își lase autovehiculele în parcările supraetajate sub amenințarea că mașinile parcate pe carosabil vor fi ridicate pentru fluidizarea circulației.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
12 Comentarii
CrisDumi aka KP VUVUZELA comunistă
Te doare inima cand vezi ca Oradea se dezvoltă, lucru care nurse întâmplă in capul tau
Postat 18 Octombrie 2022, 16:22 de Sandu2100
KP sa nu mori de ciudă
FestiFall Oradea 2022 este organizat de Asociația pentru promovarea turismului din Oradea și regiune (Visit Oradea) cu sprijinul Primăriei Municipiului Oradea. VISIT ORADEA
Postat 18 Octombrie 2022, 16:21 de Sandu2100
vai
kp, ce limbaj. care e problema? doare adevărul? romanul s-a născut în mașină, nici gunoiul nu-l mai duce pe jos. mai ales la evenimente de genul asta, chiar trebuie sa fii slab mobilat la mansarda sa vii cu masina pana la 100 de m de scena.
Postat 18 Octombrie 2022, 15:39 de IrinaLoghin
Re: Citizen
CENZURAT
Postat 18 Octombrie 2022, 12:48 de KP
Re: cititor_
Festivalul în sine nu a fost organizat de către primărie, ci de o firmă care se ocupă cu astfel de evenimente și care nu este din Oradea, vi de departe. Astfel de festivaluri se organizează pe partea de spectacol la cererea acestor categorii de firme specializate, care plătesc primăriei spațiul de desfășurare a evenimentelor respective. Primăria se ocupă, după ce ia banii de "chirie", de transport public, parcări, toalete, etc. S-a văzut, nu-i așa?
Postat 18 Octombrie 2022, 12:42 de KP
"Contactați de BIHOREANUL, reprezentanții municipalității au dat vina pe aglomerație".
De când vă spun, dar nu m-ați crezut ... bugetarilor propagandiști ai edilismului PNL. "Neterminații" ăștia fac totul ca orașul să se depopuleze de fapt, ca să rămână ei de ei în "buricul târgului". Iar când se adună în zona "buricului" mulți dintre cei ce locuiesc în restul de 90% de oraș, din afara centrului istoric ... bufonii și măscăricii liberali dau vina pe aglomerație, cu toate că îi chemase pe toți cu mult înainte. Pe de altă parte, simpatizanții PSD care sunt de acord cu acest comentariu, să nu se bucure inutil pentru că social-democrația nu e cu nimic mai presus la capitolul organizare.
Postat 18 Octombrie 2022, 12:38 de KP
Organizarea a festivalului a fost ok, dar organizarea transportului a fost ca obicei... inexistenta
Imi place cum totdeauna vin vinovatii ca NU ei sunt de vina... In iulie/august a fost un articol in care primaria a dat comunicat ca la evenimente mai mari, gen FestiFall OTL o sa bage mai multe tramvaie si autobuse ca sa poata oamenii sa merge civilizat acasa cu mijloacele de transport. Au facut festivalul in Centru, unde NU circula tramvaie in momentul actuala, dar si autobuzele au circulat in 20 la 20 de min... sa bagi 3 autobuse normale din Nufarul, din care 2 au venit aproape goala din Nufarul cand m-am mers pe jos spre Nufarul, priceless... De ce n-au bagat minim 3-4 autobuse articulate in centru si pe linia T3 si pe linia T7 care asteapta deja acolo cand se termina ultimul concert, au stiut bine ca aprox la ce ora se termina si sa fie anuntati in prealabil oamenii ca o sa fie pusa autobuse la dispozitie, NU veniti cu masina... in loc au anuntat sa mergeti linistit cu masina si sa parcati in parcarea subterana... fix gandirea asta anticetatean ma deranjeaza, peste tot spre vest se gandeste la transportul la atatea persoane, aici sa mearga toata lumea cu masina proprie si sa descurce cum stie, dar noi clar nu avem nicio vina, nici ca din 2 aparate functioneaza numai una...
Postat 18 Octombrie 2022, 11:06 de cititor_
Oare....
Oare ce ar pati handicapatii de oradeni, daca si-ar lasa masinile ACASA..?
Postat 17 Octombrie 2022, 18:05 de Citizen
Incompetenta grasa
Cel mai bine ar fi LUCIANE să-ți dai DEMISIA, dar nu înainte de a-ți demite subalternul NOROCEL pt incompetenta . Trebuia să stai în standul de mașinuțe sau popcorn la festival sa auzi orădenii ce urări ti-au făcut. FAPTELE VORBESC
Postat 17 Octombrie 2022, 17:00 de MDM
Știința omului lui Cornel Popa, Lucian Popa !
Auzi, inginerul telecomunicat Lucian Popa zice ca POSul si banca sunt vinovate! Asa e cand termini contabilitatea la FF pe banii lu tata (tot Popa), dar tu te bagi la Celule GSM!
Postat 17 Octombrie 2022, 15:29 de EffePefe
Culegi ce semeni.
Parcari centrale, transport in comun disfunctional, un cetatean indoctrinat (noi avem infrastructura), rezultatul e evident. Daca tonele de fonduri se duceau spre o alta directie, un oras verde (in adevaratul sens al cuvantului), park and ride, transport in comun functional, mobilitate urbana prin stimularea mijloacelor verzi, rezultatul era diferit. Din pacate situatia se va acutiza si mai tare. Explicatia e jenanta, nu, nu se intampla peste tot in lume, daca se iau masurile corecte.
Postat 17 Octombrie 2022, 13:57 de User anonimizat
Nu se întâmplă peste tot în lume
Ultima oară când am parcat pe independentei, nu functiona plata cu cardul, aparatul nu da rest. Mai deranjant , trebuie sa ma duc cu tichetul înăuntru la aparat și apoi la mașină, la fel e și la aeroport , foarte deranjanta chestia asta. Pui la barieră un aparat pt cash și card, camere care recunosc numere de înmatriculare , o aplicație Park & Pay. Noroc, ca la știri ne lăudăm ca suntem printre cei mai buni calculatoristi, cea mai buna viteza de net, dar nu știm face ceva bun. Aceiași problemă e și în Ungaria doar ca ei sunt mai originali și unele parcări accepta doar carduri Ungurești. Am fost la O2 in Londra 2100 de locuri, nu sa defectat nimic, parcare la Disney land nicio problemă. Nu există " se întâmplă peste tot în lume "
Postat 17 Octombrie 2022, 13:54 de Sandu2100
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON