URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Octombrie 2022, 01:11

„Gata, mă mut la Oradea!": Inna a coborât de pe scenă, în timpul concertului, ca să-și salute de aproape fanii (FOTO/VIDEO)

„Gata, mă mut la Oradea!': Inna a coborât de pe scenă, în timpul concertului, ca să-și salute de aproape fanii (FOTO/VIDEO) (Sursa foto: Visit Oradea, credit: Silviu Filip)
„Gata, mă mut la Oradea!': Inna a coborât de pe scenă, în timpul concertului, ca să-și salute de aproape fanii (FOTO/VIDEO) (Sursa foto: Visit Oradea, credit: Silviu Filip)
„Gata, mă mut la Oradea!': Inna a coborât de pe scenă, în timpul concertului, ca să-și salute de aproape fanii (FOTO/VIDEO) (Sursa foto: Visit Oradea, credit: Silviu Filip)
„Gata, mă mut la Oradea!': Inna a coborât de pe scenă, în timpul concertului, ca să-și salute de aproape fanii (FOTO/VIDEO) (Sursa foto: Visit Oradea, credit: Silviu Filip)
„Gata, mă mut la Oradea!': Inna a coborât de pe scenă, în timpul concertului, ca să-și salute de aproape fanii (FOTO/VIDEO) (Sursa foto: Visit Oradea, credit: Silviu Filip)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Inna a încântat miile de fani care s-au adunat vineri în Piaţa Unirii, în prima seară a Oradea FestiFall. Spre finalul concertului, cântăreața i-a rugat pe bodyguarzi să o ajute să coboare de pe scenă ca să-şi salute de aproape fanii, printre care s-a aflat și o fetiţă imobilizată în scaun cu rotile. Inna și-a făcut fotografii cu fata, căreia i-a dăruit și un pupic. 

„Iubesc Oradea!”

Concertul a început puţin după ora 21, când Piaţa Unirii era deja plină de fanii care au venit să asculte cele mai populare melodii ale Innei. Vedeta a cântat, printre altele, "Ruleta", "Gimme, Gimme", "Nirvana", "Ra", "Iguana" toate fiind piese compuse de orădeanul David Ciente, prezent, de altfel, în faţa scenei.

"Gata, mă mut la Oradea! Aici sunt numai oameni minunaţi, aşa cum este şi prietenul meu David Ciente (foto), cel care mi-a compus o mulţime de piese", le-a spus ea orădenilor.

Înainte de piesa "Cum ar fi", Inna le-a cerut bodyguarzilor să o ajute să coboare de pe scenă, pentru a putea să fie mai aproape de fanii ei, aflaţi din primele rânduri. Cântăreaţa și-a făcut fotografii cu Nuria, o adolescentă de 14 ani din Oradea imobilizată într-un scaun cu rotile, şi cu mama acesteia, Aurelia. Pe fată, Inna a și pupat-o, înainte de a urca înapoi pe scenă.

"Iubesc Oradea!", a spus cântăreaţa la microfon. Inna le-a făcut apoi şi destăinuiri spectatorilor. Vedeta le-a povestit că avionul cu care a venit la Oradea a aterizat cu doar 40 de minute înainte ca ea să urce pe scena din Piaţa Unirii, aşa că nu a avut timp să se machieze pentru concert sau să-şi facă părul. "Eşti minunată aşa cum eşti acum", i-a strigat o tânără din primele rânduri.

Concertul s-a încheiat după o oră şi 10 minute, aşadar a durat cu o jumătate de oră mai mult decât apărea în program. 

După ce s-au bucurat de show-ul dat de Inna şi de trupa sa, cei mai mulţi spectatori s-au îndreptat spre Piaţa Ferdinand, unde, la ediţia din acest an a Oradea FestiFall, este amenajată zona cu truck-urile cu mâncare. 

Tărâmul poveştilor

Vineri seara, înaintea, precum şi în timpul concertelor, Piaţa Unirii s-a umplut de culoare şi lumini cu ajutorul unor personaje fantastice din mai multe trupe care dau spectacole stradale. Orădenii s-au întâlnit, astfel, cu zânele şi fluturi din trupa "Fairy Garden", care au înconjurat "Supercoroana", logo-ul oraşului, montat la intrarea în Pasajul Vulturul Negru. 


(Sursa foto: Visit Oradea, credit: Silviu Filip)

Printre spectatori s-au plimbat două păpuşi enorme, denumite "Giant Gentlemen", pentru că se împrietenesc cu oricine. 

Centrul Oradiei este, de asemenea, decorat pe perioada festivalului. Lângă scenă este amplasată o instalaţie denumită "Talking heads", adică două capete imense, pline de beculeţe care luminează în diverse feluri, pentru a exprima emoţii umane. Alte creaţii "instagramabile" amplasate în zona centrală sunt nişte flori gigantice, gonflabile şi luminoase, atârnate pe stâlpii de pe Podul Sfântul Ladislau.

Pentru această ediţie, organizatorii au decis să închidă circulaţia rutieră pe Podul Sfântul Ladislau, astfel încât participanţii să se poată deplasa liberi între cele trei zone ale festivalului (Piaţa Unirii, str. Vasile Alecsandri şi Piaţa Ferdinand).

Încă două zile de festival

Oradea FestiFall continuă sâmbătă şi duminică. Programul cuprinde, printre altele, activităţi pentru copii, noi apariţii ale personajelor fantastice cu mini-spectacole de stradă, precum şi concerte susţinute de Şuie Paparude şi Carla's Dreams.

Evenimentul este organizat de Asociaţia pentru promovarea turismului din Oradea şi regiune (Visit Oradea) şi Primăria Municipiului Oradea.


PROGRAMUL FESTIFALL 2022: 
SÂMBĂTĂ-DUMINICĂ, 10:00-23:00

Sâmbătă, 15 octombrie

10:00 -23:00   Food & drink zone - Piaţa Ferdinand
10:00- 20:00   Activitaţi educaţionale- Piaţa Unirii
13:00-20:00    Activităţi copii - Piaţa Ferdinand
13:30-14:00    Spectacol artişti stradali - Fairy Garden    str. V. Alecsandri
14:00-16:00    Universitatea si LPS-ul în mişcare- Piata Unirii
14:00-20:00    Live Dj Set - Dinsubsol x FestiFall- Piaţa Ferdinand, secondary stage
15:30- 16:00   Spectacol artişti stradali - Light Drummers - Piaţa Ferdinand
17:00-17:40    Spectacol de acrobaţie – Nightingale- Piaţa Ferdinand
17:30-18:30    Spectacol artişti stradali - Fairy Garden    str. V. Alecsandri
17:30-18:30    Spectacol artişti stradali - Light Drummers -Piaţa Ferdinand
18:00-18:40    Concert EmStreetBand  - Piaţa Unirii
19:30 -20:00   Spectacol artişti stradali - Fairy Garden    str. V. Alecsandri
19:30 -20:00   Spectacol artişti stradali - Light Drummers -Piaţa Ferdinand
20:00-20:45    Concert Dj Project - Piaţa Unirii
20:50- 21:30   Giant Gentleman- spectacol stradal- str. V. Alecsandri
20:50- 21:30   Giant Gentleman- spectacol stradal- Piaţa Ferdinand
21:00- 22:00   Concert Şuie Paparude  - Piaţa Unirii

Duminică, 16 octombrie

10:00 -23:00   Food & drink zone - Piaţa Ferdinand
10:00- 20:00   Activităţi educaţionale - Piaţa Unirii
13:00-20:00    Activităţi copii - Piaţa Ferdinand
13:30-14:00    Spectacol artişti stradali - Fairy Garden    str. Vasile Alecsandri
14:00-16:00    Kangoo Jumps- Piata Unirii
14:00-20:00    Live Dj Set - Dinsubsol x FestiFall- Piata Ferdinand, secondary stage
15:30- 16:00   Spectacol artişti stradali - Light Drummers- Piaţa Ferdinand
17:00-17:40    Spectacol de acrobaţie – Nightingale- Piaţa Ferdinand
17:30-18:30    Spectacol artişti stradali - Fairy Garden    str. Vasile Alecsandri
17:30-18:30    Spectacol artişti stradali - Light Drummers- Piaţa Ferdinand
18:00-18:40    Concert Soul Serenade   - str. Vasile Alecsandri
19:00 - 20:45  Concert - Fraţii Jdieri  - Piaţa Unirii

19:30 -20:00   Spectacol artişti stradali - Fairy Garden    str. Vasile Alecsandri
19:30 -20:00   Spectacol artişti stradali - Light Drummers- Piaţa Ferdinand
20:00-20:45    Concert Killa Fonic - Piaţa Unirii
20:50- 21:30   Giant Gentleman- spectacol stradal- str. Vasile Alecsandri
20:50- 21:30   Giant Gentleman- spectacol stradal -Piaţa Ferdinand
21:00- 22:00   Concert Carla's Dreams - Piaţa Unirii
22:00              Spectacol artificii - Piaţa Unirii

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
KP-kiloprostia
E greu să fii prost, dar și mai greu e să ai concurență, nu-i așa?
Postat 17 Octombrie 2022, 09:45 de FaBULA
Doi proști se bagă-n seamă.
Ceata lui Pițigoi ... bugetari de la Bihoreanul. Ei răspund la orice comentariu, pe lângă subiect, fără să-i întrebe cineva. Cațe masculine cu statut de fătălăi.
Postat 16 Octombrie 2022, 21:45 de KP
Pentru "telectualul" atotștiutor
Cum se spune corect, te muți la țară sau te muți în țară?
Postat 15 Octombrie 2022, 17:24 de FaBULA
KP
Oradea nu are nevoie de bolnavi cu capul ca tine. Agramatii ăștia îți plătesc ție ajutorul social, și internarea la 6.
Postat 15 Octombrie 2022, 10:17 de Sandu2100
Oradea are nevoie mai mare de "telectuali".
Dintre cei agramați, care vor să se mute "la Oradea" și nu "în Oradea" ... majoritatea pot rămâne acasă la părinți și să mai lase ceva din "greierit" pentru a-și lua bacalaureatul "pe bune".
Postat 15 Octombrie 2022, 09:31 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON