URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 06 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Martie 2022, 14:53

Față în față: USR cere o dezbatere reală pentru spațiile verzi din Oradea

Față în față: USR cere o dezbatere reală pentru spațiile verzi din Oradea Noul cadastru verde al Oradiei arată că aproape 30.000 de arbori au dispărut din oraș în ultimul deceniu
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După ce toate restricţiile Covid s-au ridicat, Primăria Oradea nu mai are scuze să nu se consulte direct cu cetăţenii. Printr-un comunicat de presă transmis joi, USR Bihor cere municipalităţii să organizeze o dezbatere publică pe tema cadastrului verde al oraşului, supus consultării pe site-ul Primăriei.

"USR Bihor condamnă lipsa de profesionalism şi de transparenţă practicată de Primăria Oradea, precum şi evitarea organizării dezbaterilor publice. Solicităm de urgenţă primarului Florin Birta organizarea unei dezbateri fizice privind Cadastrul Verde al Municipiului Oradea", a transmis organizaţia politică.

Solicitarea USR vine după ce, aşa cum BIHOREANUL a scris, Primăria a supus dezbaterii publice noul cadastru verde al oraşului, dar într-o formă greu de citit. Mai precis, măsurătorile din spaţiile verzi au fost transcrise în documente, pentru că harta electronică cu toată "zestrea" verde a urbei nu este încă finalizată.

Orădenii pot să transmită opinii privind registrul local al spaţiilor verzi până pe 14 martie, dar USR cere ca Primăria să se întâlnească faţă în faţă cu cetăţenii interesaţi de subiect şi să explice de ce în ultimul deceniu mii de arbori maturi au fost tăiaţi şi care e suprafaţa verde pe cap de locuitor.

"Primăria Oradea mai trebuie să clarifice şi situaţia suprafeţelor verzi. Dacă în anul 2011 suprafaţa totală a spatiilor verzi era de 663 ha (suprafaţă spaţiu verde amenajat = 510 ha, suprafeţele terenurilor degradate ce pot fi amenajate ca zone verzi = 66 ha şi cimitire = 87 ha), acum, în noul cadastru suprafaţa totală este de 603 ha (Parcuri si grădini = 49 ha, Scuaruri = 13 ha, Zone verzi locuinţe condominiu = 96 ha, Zone verzi specializate = 81 ha, Baze de agrement şi sportive = 11 ha, Protecţie ape = 173 ha şi Aliniamente infrastructură = 180 ha). Care este suprafaţa reală de spaţiu verde în Oradea? Ce suprafaţă a fost raportată în anul 2011 pentru a atinge standardul UE, de 26 mp/locuitor?", se întreabă politicienii.

USR critică Primăria pentru dezbaterea publică via e-mail, care nu este una participativă, "nu este un dialog, iar în cele mai multe cazuri Primăria nici nu răspunde solicitărilor şi nici nu motivează respingerea lor".

"Solicităm primarului Florin Birta organizarea de urgenţă a unei dezbateri publice care să îndeplinească următoarele condiţii: (1) anunţarea dezbaterii în timp util, publicitate pe toate canalele de comunicare relevante; (2) luarea de măsuri pentru invitarea/implicarea în dezbatere a actorilor relevanţi", au mai cerut politicienii din opoziţie.

Rămâne de văzut dacă Primăria va răspunde sau nu acestei solicitări...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
despre incalzirea pe lemne…
dovada ca primaria face o masura coercitiva prin taxa pe cosul de fum. https://www.digi24.ro/amphtml/stiri/actualitate/tanczos-barna-recomanda-montarea-centralelor-pe-lemne-nu-e-nicio-rusine-in-austria-ei-se-bazeaza-in-continuare-pe-lemn-1815531 asta in conditiile in care termoficarea da rateuri in pofida sutelor de milioane investiti. centrala subdimensionata, lipsa recircularii, contoare (inca) la pausal in curti comune…
Postat 10 Martie 2022, 19:54 de macese
CrisDumi aka KP
Nici acuma nu te credem cu toata propaganda ta, dar in schimb credem ca esti bolnava mintal. Foarte bine face , si sa hotărască mai repede INTERZICEREA incalzitului pe lemne, asta trebuia făcută mai demult , ce au facut pana acum cele 300 de case din Oradea?? Tot acele case nu au nici buda-n casa ( asa cum ai vazut din poaza cu fosta casa de pe slatinei ) . Daca tu CrisDumi aka KP te stergi la fund si acum cu frunze si ziare, asta e problema ta mintală, lumea evoluează, dar nu si tu .
Postat 10 Martie 2022, 19:29 de Sandu2100
Fix asta-i prioritatea acum.
De dezafectarea cazanelor pe cărbune de la CET și trimiterea lor la fier vechi, chiar dacă erau funcționale încă și puteau fi modernizate ... nimeni nu vrea să vorbească? Să se tragă la răspundere, măcar moral, tembelii care au decis trecerea CET-ului exclusiv pe gaz. Nici acum nu mă credeți că liberalii noștri nu gândesc în perspectivă? Că nu gândesc deloc, de fapt? Că sunt cei mai proști bipezi de pe planetă? Arborii tăiați pentru a face loc betonului aveau mai multă minte decât PNL-iștii bihoreni. Poate nu știați că liberalii ăștia tocmai vroiau să hotărască, ca în Oradea să se interzică începând cu 2023 utilizarea lemnului de foc.
Postat 10 Martie 2022, 16:49 de KP
ca fapt divers…
Ljubljana, ce a luat locul 1 la European Best Destinations (nu ca ar avea mare relevanta), are 542 m patrati de verde pe cap de locuitor! in 2016 a luat European Green Capital Award (asta are mare relevanta). inca o dovada ca minunatul nostru oras merge intr-o directie gresita, in pofida tuturor eforturilor propagandistice. pojghita nu tine in locuri selecte…
Postat 10 Martie 2022, 15:09 de macese
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON