URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 21 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Voi nu simțiți că, încet, încet, sportul bihorean se duce la vale? Că, deși acum se dau mult mai mulți bani decât înainte, rezultatele sunt mai modeste? Ne-om fi prostit noi sau s-or fi deșteptat adversarii? Dacă la baschet am ajuns să tremurăm la meciurile cu Voluntarii, care joacă în sala căminului cultural din localitate, înseamnă că am făcut ceva greșit. Sigur, suntem în finală cu Clujul, dar parcă nu mai avem tăria de a aduce titlul acasă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Februarie 2022, 12:28

Socoteala verde: Aproape 30.000 de copaci au dispărut din Oradea în ultimul deceniu

Socoteala verde: Aproape 30.000 de copaci au dispărut din Oradea în ultimul deceniu ARBORI IMPORTANȚI. În cadrul cadastrului verde, firma angajată de Primăria Oradea a montat și plăcuțe cu denumirea științifică și cea populară pe 100 de copaci valoroși ai orașului, adică arbori maturi și sănătoși
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După ce toate spațiile verzi din oraș au fost măsurate, Oradea are un nou cadastru verde. Primăria a supus consultării publice documentele care inventariază toate parcurile, scuarurile și zonele verzi, dar și arborii orașului.

Înnoit după un deceniu, registrul arată că în Oradea a crescut suprafața de spațiu verde cu aproape 100 de hectare, dar, în același timp, a dispărut un număr uriaș de arbori.

Consultare greoaie

Primul registru al spațiilor verzi din Oradea a fost finalizat în 2011, iar Primăria trebuia să-l actualizeze anual. N-a făcut-o, dar în 2020 a contractat firma ETerra pentru un nou inventar al zonelor verzi din oraș, care acum a fost finalizat.

Joia trecută, Primăria a publicat pe site-ul propriu hărțile spațiilor verzi și documentele explicative, așa cum au fost realizate de specialiști, pentru o consultare publică. Concret, orădenii pot vedea ce zone verzi au fost inventariate și, dacă au amendamente, le pot transmite municipalității până la data de 14 martie, la adresele de e-mail directia.tehnica@oradea.ro sau primarie@oradea.ro. „Ne dorim o consultare publică, înainte ca registrul să fie supus votului în Consiliul Local”, spune Adina Popa (foto), director adjunct al Direcției Tehnice.

Orădenii interesați de proiect trebuie să știe că verificarea registrului nu este facilă, mai ales că informațiile au fost publicate ca documente, nu ca o hartă digitală. Potrivit lui Popa, specialiștii Primăriei și ai firmei contractate încă lucrează la un site al registrului verde, unde orădenii să poată vedea, în viitorul apropiat, reprezentarea spațiilor verzi mult mai ușor.

27 mp pe orădean

Inventarul domeniului public arată că Oradea are în prezent 603 hectare de spații verzi, care înglobează parcuri, scuaruri, grădini publice, aliniamente verzi, zone de protecție în jurul râurilor și lacurilor și baze de agrement și sportive. Asta înseamnă că verdele orașului a sporit cu 93 de hectare în ultimul deceniu, dat fiind că la cadastrul verde din 2011 erau 510 hectare. Noile date arată că, în medie, unui orădean îi revin 27 mp de spații verzi, cu un metru pătrat mai mult.

Din total, 179 ha de zone verzi (30%) reprezintă aliniamentele de drumuri (inclusiv parcelele între șosele și casele din oraș), 81 ha (13%) sunt zonele verzi din jurul instituțiilor (cu tot cu spațiile de joacă ale școlilor și grădinițelor), iar 96 ha (16%) reprezintă spațiile verzi din jurul blocurilor. Parcurile și grădinile reprezintă doar 8% din suprafața totală (48 hectare), iar scuarurile (conform legii, spații verzi mai mici de un hectar) ocupă 13 ha (2%).

Registrul verde mai arată că Oradea are 43 de hectare de terenuri degradate și încă 104 ha de terenuri libere, dar cu potențial pentru reconversie. Altfel spus, suprafața verde a orașului are de unde crește.


Repartiția spațiilor verzi din Oradea (sursa: Registrul verde)

Copaci pe minus

Inventarul a însemnat și un recensământ al arborilor, atât pe domeniul public, cât și pe cel privat. Potrivit documentelor, Oradea are 3 copaci protejați (cei 3 sequoia din curtea Școlii Dacia), 87.366 de arbori și 9.850 de arbuști. În total, 97.219 arbori și arbuști, semnificativ mai puțini decât erau în urmă cu 10 ani, când registrul indica 124.094.

Unde au dispărut aproape 30.000 de copaci? O parte s-au uscat, dar mulți au fost tăiați chiar de Primărie, pentru că stăteau în calea șantierelor sau a proiectelor din oraș, de altfel o acuză frecventă a ecologiștilor în ultimul deceniu.

În plus, ani la rând, Primăria și-a încălcat propriul regulament care prevedea că pentru fiecare arbore tăiat trebuie plantați alți 3. Astfel, pare lesne de înțeles de ce numărul copacilor a scăzut atât de mult, în loc să fi sporit, cum era firesc pentru un oraș preocupat de problema poluării și a emisiilor de dioxid de carbon. Căci, așa cum știe orice copil de școală primară, nimic nu curăță atmosfera așa cum o face un copac matur și sănătos...


NU DISTRUGEȚI!
Scuaruri transformate în parcări

Pe lângă a fi un simplu inventar, registrul local al spațiilor verzi oferă și o protecție pentru aceste zone, pentru că, odată definite, destinația lor nu poate fi schimbată. De altfel, săptămâna trecută, Primăria a transmis și un avertisment către toți orădenii, cerându-le să nu mai transforme spațiile verzi din jurul imobilelor în locuri de parcare, cum se întâmplă tot mai des.

În perioada următoare, angajații Primăriei vor inventaria aceste lucrări neautorizate, iar vinovații riscă amenzi între 1.000 și 2.500 lei și obligația de a readuce terenul la forma inițială.


Vocea străzii

Ce credeți că ar trebui îmbunătățit în spațiile verzi din Oradea?

Avem nevoie de cât mai mulți copaci înalți! E plin orașul de copaci plantați în ultimii trei ani, care s-au uscat.

Kovacs Levente

Dacă ar avea cu 20% mai mult spațiu verde, raportat la suprafața orașului, Oradea ar fi unul dintre cele mai verzi din România.

Johnny Kross

În parcuri ar fi frumos să avem rondouri cu flori, care să înflorească de primăvara până toamna târziu și să fie întreținute.

Sandu Moș

Din păcate, se împuținează numărul copacilor dintre blocuri, pentru parcări. Parcurile sunt frumoase, dar neîngrijite.

Călin Marti

E bine că în ultima perioadă s-au făcut multe spații verzi în oraș, dar trebuie să fie mai bine îngrijite și mai curate.

Ioan Bodnar

Parcurile trebuie să fie mai curate, cu mobilier nou, cu copaci toaletați și, în cele care permit, cu piste de alergare.

Nicolae Dumitru

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
sequoia
Pe langa cele 3 sequoia de langa liceu mai sunt si altele. De exemplu: sequoia din curtea palatului baroc, in spatele amfiteatrului...
Postat 18 Februarie 2022, 09:09 de forgacsattila
PMO
PMO pentru uni ciuma pentru pupili muma! Pentru amarasteni spatiu verde si-l asigura pmo in curtile oamenilor impunand in procent de 35% construit dar pe de alta parte pretenarii imobiliar construiesc cum vor muschii lor, zona verde din jurul blocuriolr noi dupa darea in folosinta le transforma in parcari sub blanda aripa a bugetarilor.
Postat 17 Februarie 2022, 14:57 de scortosul
Partea buna...
... a acestui inventar cu minus, e ca se intrevad iar niste amenzi noi: "În perioada următoare, angajații Primăriei vor inventaria aceste lucrări neautorizate, iar vinovații riscă amenzi între 1.000 și 2.500 lei și obligația de a readuce terenul la forma inițială." . Minus cu minus da PLUS.
Postat 17 Februarie 2022, 12:55 de excalibur
ok
Cifrele astea ar trebui sa ne motiveze sa plantam inapoi si mai mult in continuare.
Postat 17 Februarie 2022, 12:53 de nihil
Registrul acesta nu trebuie supus dezbaterii publice.
În primul rând, că nu-i vorba de două decenii, fiind un registru actualizat de la 2012 încoace, odată cu actualizarea Planului Urbanistic General. Așadar, luați la "puricat" edilii ultimilor 10 ani și măturați asfaltul proaspăt cu ei.
Postat 17 Februarie 2022, 12:40 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5777 RON
  • 1 EUR = 4.9748 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON