URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 28 IUNIE 2022
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primarul Florin Birta are alt stil decât predecesorul său. Când s-au complicat lucrurile cu proiectul de ţepi de deasupra parcării de pe Independenţei, a scos la bătaie Facebook-ul, iar orădenii au avut ocazia să se răcorească. Acum iese din nou în faţa concetăţenilor cu propunerea de reamenajare a Corso-ului şi aşteaptă reacţiile lor.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Deşi practic meseria asta de trei decenii, azi, mâine, nu încetează să mă minuneze un fenomen permanent manifest în politica românească: modul în care se autodevorează coaliţiile de partide ajunse la guvernare, făcându-se cioburi înainte de-a apuca să furnizeze ceva substanţial naivilor de electori. A fost boala CDR-ului, a fost a USL-ului, este a guvernării de azi şi va fi, probabil, şi a celei de mâine...
Zic şi eu
Adrian Cris
Nu surparea dealului Ciuperca e marele eşec al primarului Bolojan, chiar dacă ani de zile a fost tema preferată a opoziţiei locale, subiect de hate pe Facebook şi sursă de meme. Eşecul a fost invalidarea referendumului pentru Oradea Mare, prin unificarea cu Sânmartin, boicotată de UDMR şi de PSD. Dacă alde Szabó Ödön a avut o motivaţie practică, teama că în Oradea Mare UDMR ar fi urmat să aibă mai puţini consilieri şi postul de viceprimar pierdut (ceea ce oricum s-a întâmplat), PSD-ul lui Ioan Mang şi-a făcut socoteala că-i musai să moară capra vecinului liberal. N-a câştigat nimic din asta, dar Oradea a pierdut. Ura!
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Primarul Florin Birta propune reabilitarea pietonalei Republicii, prin pavarea cu porfir și revenirea la modelul estetic cu cercuri, din perioada comunistă. Ce părere aveți?

De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 8 iunie, Curtea Constituțională a declarat neconstituțională, cu unanimitatea voturilor judecătorilor, o lege adoptată recent de Camera Deputaților prin care se prevedea, în esență, că neexecutarea în termen de 30 de zile a unei hotărâri prin care o amendă este înlocuită cu munca în folosul comunității constituie infracțiune.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
În regiunea ţării noastre, înţepăturile de insecte dau rareori fenomene grave de intoxicaţie; ar fi nevoie de 500-1000 de înţepături de albine pentru a produce moartea. În regiunile tropicale, în America de Nord şi de Sud, în Africa şi Asia Centrală se întâlnesc păianjeni veninoşi ("văduva neagră") şi scorpioni, care sunt foarte periculoşi atât pentru oameni, cât şi pentru animalele domestice.
16 Februarie 2022, 08:00

Facă-se voia mea! Cum mimează Primăria Oradea dezbaterile publice, folosindu-se de restricţiile din pandemie

Facă-se voia mea! Cum mimează Primăria Oradea dezbaterile publice, folosindu-se de restricţiile din pandemie DEMOCRAŢIE CU RESTRICŢII. Consiliul Local Oradea copiază parlamentul britanic doar la nivelul mobilierului dispus în arc de cerc. Altminteri, municipalitatea mai mult mimează democraţia: bugetul local a fost votat online, cu doar 50 de urmăritori pe pagina de Facebook a Primăriei, fără dezbateri deschise cu orădenii. "Restricţiile din pandemie nu ne-au permis organizarea unor dezbateri publice", susţine primarul Florin Birta
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Consiliul Local a votat joia trecută, în doar 10 minute, bugetul record al Oradiei pentru anul 2022. Instalaţi comod în fotoliile de acasă sau de la birou, consilierii au împărţit mai mult picotind cele 2,35 miliarde lei din puşculiţa oraşului. 

2.100 de euro pe cap de orădean s-au distribuit rapid, fără o consultare reală a orădenilor. "Nu este vina noastră că am primit doar două propuneri pe marginea bugetului", se apără primarul Florin Birta.

Oradea ca o mare familie... 

Un oraş, ca o familie, presupune consultare. Chiar dacă banii de rate nu pot merge pe mâncare, iar costurile cu educaţia copilului nu pot fi alocate pentru zugrăvirea apartamentului, distribuţia resurselor se discută. Ca să păstreze liniştea casei, membrii familiei stabilesc de comun acord dacă schimbă maşina pe alta mai nouă, dacă îşi cumpără o vacanţă sau mobilă. Chiar dacă nu votează, copiii îşi spun şi ei punctul de vedere, fiindcă ştiu cel mai bine ce îşi doresc.

Din această perspectivă, Oradea e o familie disfuncţională. După ani de zile în care capul familiei a împărţit banii după bunul plac, iar partenerul de viaţă a fost împins în opoziţie, ceilalţi din casă s-au resemnat şi nu mai cer decât să fie lăsaţi în pace.

Consiliul Local a împărţit banii oraşului într-o şedinţă online la care orădenii nu au avut cum interveni şi nici nu şi-au dorit. Numărul redus de urmăritori ai dezbaterilor transmise pe Facebook, doar 50 într-un oraş cu 222.000 locuitori, şi existenţa a numai două solicitări transmise Primăriei sunt relevante pentru criza democraţiei locale. 

Până şi opoziţia PSD a evitat să depună propuneri în scris. "Nu vrem să criticăm aiurea activitatea Primăriei. Vom încerca să obţinem în plen cât mai multă finanţare pentru proiectele sociale", s-a scuzat liderul grupului PSD, Adrian Madar (foto). N-au obţinut, aşa că au votat, singuri, împotrivă...

Pe repede înainte

Teoretic, administraţia locală nu poate lua nicio hotărâre importantă fără implicarea cetăţenilor. Legea 52/2013 privind transparenţa decizională enumeră prevederi minimale menite să crească participarea populaţiei la procesul decizional. Printre multe altele, iniţiatorul este obligat să aducă la cunoştinţa populaţiei proiectele cu caracter normativ, să preia propuneri şi să organizeze dezbateri cu persoanele interesate.

În plus, Legea 273/2006 privind finanţele locale obligă municipalitatea la consultarea populaţiei pe tema bugetului timp de 15 zile înainte de dezbaterea în plen. Pentru a bifa această sarcină, primarul Florin Birta (foto) a introdus în dezbatere publică proiectul de buget pe 25 ianuarie, cu termen limită pentru transmiterea propunerilor pe 9 februarie şi cu adoptare în Consiliul Local o zi mai târziu, pe 10 februarie. 

La fel ca în ultimii doi ani, nu s-a pus nicio clipă problema organizării unei întâlniri cu orădenii. "Primăria nu fuge de dezbateri publice, dar restricţiile impuse de pandemie nu au permis, efectiv, organizarea unei dezbateri", se apără primarul. 

Orădenii au cerut...

Mimarea procesului de consultare publică, organizat fără o întâlnire faţă în faţă şi cu un răgaz de numai o zi pentru analizarea propunerilor formulate de orădeni, a făcut ca implicarea populaţiei să fie aproape nulă. Dacă în urmă cu câţiva ani administraţia locală prelua zeci de cereri de la orădeni, anul trecut municipalitatea a primit doar şase, iar anul acesta doar două.

Pe de o parte, USR Oradea a cerut dublarea la 3 milioane lei a fondurilor pentru proiectele de bugetare participativă, triplarea la 1 milion de lei a bugetului alocat ONG-urilor, plantarea a 6.000 de arbori, construirea încă unei creşe pentru cei 582 de copii rămaşi fără loc şi introducerea autobuzelor şcolare.

Pe de altă parte, sătui de noroaie, locuitorii străzii Nicolae Beldiceanu au cerut Primăriei asfaltarea acesteia pe tronsonul ce porneşte din strada Izvorului.

... Primăria a refuzat

Cu excepţia finanţării documentaţiilor pentru încă o creşă, majoritatea propunerilor USR-ului au fost refuzate parţial sau total. "Nu vom acorda mai mulţi bani pentru bugetare participativă. Ideea diminuării sumelor a fost tocmai pentru a finanţa proiecte mai mici, care să poată fi implementate mai repede", argumentează primarul Florin Birta. 

În ce priveşte celelalte revendicări, spune edilul, suma alocată ONG-urilor a fost stabilită la nivelul celei alocate de Consiliul Judeţean Bihor, anul acesta primăria va face "măcar 600 de plantări", iar implementarea unui transport şcolar eficient este imposibilă în contextul zecilor de şantiere din oraş.

La rândul lor, locuitorii străzii Beldiceanu au fost obligaţi să se mulţumească doar cu promisiunea asfaltării. "Anul acesta se va finanţa doar Studiul de Fezabilitate. Vom vedea în anii următori", spune Birta.

Politica faptului împlinit

De altfel, această politică a dezbaterilor mimate e aplicată de municipalitate în toate proiectele importante. "În limita legii, Primăria îşi face datoria, anunţă dezbateri, postează materialele pe propriul site, dar atât. Evită întâlnirile cu oamenii pentru că ei pot avea propuneri, iar acestea te ţin în loc", spune unul dintre iniţiatorii ONG-ului Comitetul Consultativ Cetăţenesc, Crina Meister.

Exemplele sunt multiple. Orădenii au fost puşi, de pildă, în faţa faptului împlinit cu privire la ideea demolării unui aliniament de case din strada Avram Iancu, în proiectul privind străpungerea care va lega strada Libertăţii de intrarea în pasajul pe sub Bulevardul Magheru şi în cel privind construirea unui pasaj suprateran peste şoseaua de centură şi linia ferată în continuarea străzii Meşteşugarilor. În loc ca tensiunile să fie dezamorsate prin dezbateri publice şi prin identificarea unor soluţii alternative, Primăria s-a trezit atrasă în procese de orădenii revoltaţi.

Primarul crede însă că acestea erau inevitabile. "Întotdeauna când iniţiezi un proiect într-o zonă apar nemulţumiri. Au fost proteste când s-a construit Podul Sovata, drumul rapid şi mai recent pasajul Magheru. Acum, însă, toată lumea le apreciază", spune Birta. Aşa că Primăria face cum vrea ea...

Promisiuni edilitare

În ciuda evidenţei, primarul refuză să accepte că administraţia pe care o conduce este tot mai străină de orădean. "Primăria nu refuză dialogul. Când restricţiile impuse de pandemie vor fi ridicate, vom organiza din nou dezbateri publice. Spre exemplu, la începutul lunii martie vom începe consultări pe tema proiectelor de bugetare participativă".

Birta acceptă, totuşi, că Primăria mai are de lucru la dialogul cu cetăţenii. "Oamenii îşi pot spune oricând părerea, iar eu mi-am făcut un obicei să verific în fiecare sâmbătă lucrările din oraş, ca să pot fi abordat direct, dar desigur că este loc de îmbunătăţiri", spune el.

Ca un gest minim de bunăvoinţă, la solicitarea BIHOREANULUI, primarul a acceptat ideea înfiinţării unei platforme online pentru relaţia cu cetăţenii, unde aceştia să poată posta propunerile de o manieră facilă. "Adevărul este că site-ul Primăriei e depăşit. Vom comanda un site nou, mult mai prietenos, unde vom înfiinţa o platformă de dezbateri", a promis Birta.

Odată depăşită bariera de comunicare, Primăria va trebui să dovedească, însă, şi că ia în seamă propunerile primite de la orădeni. Pentru că altfel nu ar face decât să mimeze încă o dată democraţia...


O DEMOBILIZARE STRATEGICĂ 
"Fiecare cu curtea lui"

Politica de autoritate dusă de administraţia locală în ultimii ani a îndepărtat orădenii de actul de guvernare. Alegătorii se simt şi se lasă daţi la o parte. "Istoric vorbind, nu avem o cultură politică de tip participativ. În comunism oamenii aşteptau directive de la centru, tinerii de astăzi au fost educaţi de generaţiile anterioare, iar şcoala nu încurajează nici ea copiii să fie participativi", spune Marius Tătar (foto), conferenţiar universitar specializat în Ştiinţe Politice.

În plus, atitudinea administraţiei de a ignora propunerile orădenilor descurajează iniţiativa. "Dacă văd că părerea lor nu contează, oamenii refuză să îşi mai irosească energia şi apare o demobilizare strategică, inclusiv la nivelul opoziţiei politice", afirmă Tătar.

Efectele unei astfel de relaţii sunt previzibile. "Lipsa de dialog între autorităţi şi cetăţeni duce în timp la o atomizare foarte nocivă. Oamenii încep să îşi vadă doar de curtea lor, de care au grijă, şi distrug mai uşor spaţiul urban pentru că nu simt că aparţine comunităţii, ceea ce poate fi foarte grav", spune sociologul Dragoş Dărăbăneanu.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
cultură politică de tip participativ
primaria din Oradea a facut cate ceva sondaje (la piata independentei, la plaja urbana): ideea e buna si trebuie continuata. Voteaza doar oradenii, pe baza de CNP, dar daca vrei sa fii deschis, pot propune si copii din familie (oricine e interesat, chiar si daca locuieste in zona metropolitana si doar lucreaza in oras). Bugetarea participativa la 50.000 euro e un fas, abia pui indicatoare rutiere de banii aia. Puteau sa o faca odata la 2 ani, cu doar 3 proiecte castigatoare, dar mai scumpe.
Postat 16 Februarie 2022, 13:29 de unu
Unde e Prefectura?
Birta&Co se …. pe capul oradenilor! Credeti ca celor din PMO le pasa de oradeni? Singura realizare a lor este faptul ca au cumparat n articole in presa (in special ZiarulFinanciar si RomaniaTeIubesc) la nivel national si local. In toate aceste articole este prezentata Oradea ca un oras perfect, din exterior chiar pare asa, dar din interior…numa oradean sa nu fii. Oare de ce majoritatea penelistilor din conducerea orasului si a judetului stau in Sanmartin? Prefectura ar trebui sa intervina, dar cand dl prefect le-a facut campania atat la nivel de judet, cat si local cum sa ii ia el la rost? Singura sansa a oradeanului sa indrepte acest oras spre bine este ca in 2024 sa voteze o alternativa bazata pe oameni competenti. Cu ce te incalzeste ca orasul tau “e cel mai superb” daca tu de 10 ani ai acelasi salar, dar taxele au crescut in prostie?
Postat 16 Februarie 2022, 11:03 de bihooorel
"Administratie"...sau..gașă de...
Se pare ca această "administratie"se bucura de sprijinul unor institutii că altfel nu ar putea face asemenea abuzuri grosolane... un exemplu ca Romania e o țară condusa de mafia instiutională... Pentru cei care dorim sa mai facem ceva trebuie sa scriem presei internationale si instituțiilor europene.
Postat 16 Februarie 2022, 10:09 de strada
Încă un exemplu de mimă a administraţiei locale
este că hotărârile de consiliu local sunt extrem de greu de găsit şi identificat după obiectul lor. Dacă nu ştii exact ce cauţi este aproape imposibil să găseşti ceva. De exemplu dacă încerci să dai de urma bugetului local e foarte dificil să cauţi hotărârea iniţială care stabileşte bugetul (până la urmă o faci, dar cu greu) dar când e să vezi rectificările făcute devine un calvar pentru că trebuie să cauţi bucată cu bucată şi să descarci absolut fiecare hotărâre.
Postat 16 Februarie 2022, 09:57 de TomaAlimos
I-aș băga pe edilii ăștia în contencios administrativ ani la rândul ...
... până s-ar sătura și DNA de atâtea scoase la iveală, încât iar ridica cu duba în final, pentru toate abuzurile și infracțiunile comise.
Postat 16 Februarie 2022, 08:51 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.673 RON
  • 1 EUR = 4.9459 RON
  • 1 HUF = 0.0123 RON