URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 28 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Noiembrie 2023, 13:25

Eveniment educațional major desfășurat la Liceul Emanuel din Oradea, cu invitați din țară, SUA și Australia

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ultima săptămână din primul modul al anului școlar în desfășurare a fost una încărcată și solicitantă pentru cadrele didactice ale Liceului Teologic Baptist Emanuel din Oradea. Această unitate școlară a fost gazda unui eveniment important pentru învățământul confesional neoprotestant din România.

Conferința Națională organizată de Asociația Internațională a Școlilor Creștine - ACSI, care se desfășoară în fiecare an, la finalul lunii octombrie, are menirea de a întări legăturile dintre școlile creștine din România și de a disemina experiențe și practici-model pentru eficientizarea procesului educativ la nivel preuniversitar.

Astfel, sâmbătă, 28 octombrie, a fost rândul Liceului Teologic Baptist Emanuel să își deschidă porțile pentru desfășurarea acestei conferințe, cu tema „Relevanța școlilor confesionale în paradigma învățământului preuniversitar postmodern românesc”.

Printre invitații prezenți la eveniment s-a aflat și viceprimărița Oradiei Antonia Nica, aceasta subliniind importanța principiilor și a valorilor care călăuzesc activitatea celor „responsabili într-ale educației livrate și integrate în dogmele creștine împărtășite de noi” și conștientizarea nevoii de creștere spirituală în vremurile actuale.

Tot în cadrul momentului festiv al deschiderii oficiale, au luat cuvântul inspectorul de Religie și responsabil cu proiecte educaționale în cadrul ISJ Bihor, prof. Florin Negruțiu, directorul CCD Bihor, prof. dr. Alin Ștefănuț, conf. univ. dr. Dan-Aurelian Botica, cadru didactic al Universității Emanuel din Oradea și al Liceului Teologic Baptist Emanuel.

Un grup de elevi ai liceului Emanuel, coordonați de doamna profesor Diana Blaga, au interpretat un moment muzical, iar apoi Laszlo Demeter, din Budapesta, director ACSI Europa, a susținut o sesiune plenară pe tema „Învățătura pentru creșterea spirituală”.

Profesorii participanți au putut opta pentru ateliere, în funcție de zona de interes a fiecăruia: Questions that Shape Our Faith - Paul Madsen, Helping Students Grow Spiritually through Difficult Conversations - Roslyn Barnes, Self-Reflection: A Foundation for Every Teacher - Bert Vogel, O școală fără conflicte - prof. Liviu Căprar, Educaţia creştină – caracter şi competenţă - prof. dr. Flore Drăgan, Cum să comunic cu un părinte supărat? - prof. Emilia Căprar, Abordare privind predarea educației sexuale din perspectivă creștină - prof. Mădălin Potoroacă, Analiză privind impactul școlilor confesionale în sistemul de învățământ românesc - prof. dr. Iosif Curta, Mentorat şi coaching, două concepte actuale – între necesitate şi modă prof. dr. Alina Burcă, prof. bibliotecar Andra Ştefan și studentă Litere UEO Andreea Moşuţ, Valenţele educative ale textului literar şi impactul valorilor morale promovate de acesta în dezvoltarea echilibrată a elevului contemporan – prof. Dorina Popa, prof. înv. primar Irina Negru, prof. dr. Mihaela Fildan, prof. Anca Știube, prof. Meda Chetrone, prof. Lidia Urs, prof. Florina Pușcaș, prof. Tabita Faur, Abilităţi şi valori ale dascălului creştin în postmodernism – prof. Florin Iștoc, prof. Ramona Iștoc, prof. Adriana Silaghi-Lucaci, Inteligenţa artificială – Între Sacru şi Profan - prof. dr. Călin Gal-Chiş, Cadrul didactic – bune practici în creşterea spirituală a generaţiei Z – prof. drd. Ioan Tamaș, prof. Sabin Varan.

Cei 250 de participanți la conferință au reprezentat 20 de școli, 5 grădinițe și 5 asociații educaționale private din județele Bihor, Arad, Cluj, Bistrița-Năsăud, Timiș, Hunedoara, Maramureș, Prahova, Sibiu și București.

A doua sesiune plenară, susținută de conf. Univ. dr. Sebastian Văduva, cadru didactic la Universitatea Emanuel din Oradea, a avut tema „7 diferențe între învățământul creștin și cel secular”.

Evenimentul s-a bucurat și de prezența reprezentanților ACSI din străinătate și din țară: Laszlo Demeter (director ACSI Europa), Paul Madsen (consultant educational ACSI, SUA), Bert Voegel (consultant ACSI, Olanda), Roslyn Barnes (consultant ACSI, Australia), Liviu Căprar (consultant educațional ACSI România, pentru licee) și Elisabeta Rauca (consultant educațional ACSI România, pentru grădinițe).

(advertorial)

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON