URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
31 Ianuarie 2024, 18:55

„Eram vulcanic și depresiv”: Un tânăr din Cluj, fost dependent de droguri, le-a vorbit elevilor orădeni despre pericolele consumului (FOTO/VIDEO)

„Eram vulcanic și depresiv”: Un tânăr din Cluj, fost dependent de droguri, le-a vorbit elevilor orădeni despre pericolele consumului (FOTO/VIDEO) (Foto credit: Sebi Tonț/Defoto)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un tânăr din Cluj, care s-a luptat ani de zile cu dependenţa de droguri, le-a vorbit elevilor orădeni în cadrul unui eveniment menit să-i facă pe adolescenţi să fie conştienţi de pericolul stupefiantelor.

A început cu etnobotanice

Acesta a fost invitat în cadrul evenimentului "Drogurile - De la fascinaţie la dependenţă", care a fost organizat, luni, de Clubul Rotary Art Nouveau Oradea, şi la care au luat parte peste 400 de elevi de la Colegiul Naţional "Mihai Eminescu", Colegiul Naţional "Iosif Vulcan", Liceul Teoretic "Aurel Lazăr", Liceul Greco-Catolic "Iuliu Maniu", Liceul Economic "Partenie Cosma", Liceul de Arte Oradea, Liceul Sanitar "Vasile Voiculescu", Colegiul Tehnic "Traian Vuia" şi Colegiul Tehnic "Mihai Viteazul".

Potrivit unui comunicat transmis, miercuri, de organizatori, Sebi, un tânăr de 23 de ani din judeţul Cluj, a vorbit în faţa elevilor, la Filamornica de Stat din Oradea, despre "anturaj, despre ce înseamnă dependenţa şi despre modul în care aceste experienţe continuă să îl afecteze chiar şi după a încetat să consume".

„După ce am consumat zilnic etnobotanice o perioadă lungă de timp, nu mai puteam să dorm dacă nu fumam iarbă, eram stresat, anxios, nervos, eram vulcanic, depresiv. Un prieten de-al meu, cu care am locuit în acelaşi apartament, a ajuns să facă trafic de droguri. Săptămâna trecută am fost să-l vizitez, la penitenciar. E închis timp de doi ani pentru trafic de droguri”, a povestit el în faţa elevilor.

Acesta a început să consume droguri de la 14 ani, mai exact etnobotanice, iar ulterior a încercat mai multe tipuri. S-a lăsat doar după ce a cerut ajutorul şi a fost internat într-un centru de dezintoxicare din judeţul Cluj, al Asociaţiei Teen Challenge Romania.

În faţa elevilor s-a aflat şi expertul Cătălin Ţone, licenţiat în drept, psihologie şi sociologie, totodată autorul volumului "Marijuana, zborul spre iad". Acesta a subliniat importanţa prevenţiei, informării şi dialogului sincer cu tinerii în rândul familiilor și în şcoli.

„Dincolo de măsurile legale, judiciare şi medicale pe care statul, prin instituţiile sale abilitate, le ia şi de pârghiile punitive şi de tratament pe care le uzitează, consider că, sunt la fel de importante aceste întâlniri cu tinerii, în care, atât exemplele pozitive ale celor care au reuşit să renunţe la consum, cât şi, din păcate, cele negative, uneori fatale, au un rol determinant în a convinge adolescenţii să nu aleagă calea dependenţei. Prevenirea, cunoaşterea consecinţelor teribile în toată amploarea lor şi dialogul sincer sunt instrumente la fel de importante, pentru că, aşa cum se poate vedea, post factum, situaţiile devin mult mai complicat de soluţionat şi, uneori, pot lua o turnură către un deznodământ tragic", a spus la finalul evenimentului Cătălin Ţone.


(Foto credit: Sebi Tonț/Defoto)

Evenimentul a fost organizat de Clubul Rotary Art Nouveau Oradea, în parteneriat cu Rotary Club Phoenix şi cu sprijinul Inspectoratului Judeţean Bihor şi al Filarmonicii de Stat Oradea.


(Foto credit: Sebi Tonț/Defoto)

Niciun minor la consiliere 

BIHOREANUL a abordat recent această temă şi a publicat povestea unui tânăr orădean, Robert, care a vorbit despre cum poate fi distrusă viaţa unui dependent, cât de uşoară este trecerea la un comportament deviant şi care sunt repercusiunile care vin odată cu consumul de substanțe psihoactive. 

În ciuda faptului că unii adolescenți din Bihor au ajuns chiar la spital în urma consumului de droguri, Centrul Regional de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Oradea, a transmis la solicitarea BIHOREANULUI că, în 2023, nu a avut în evidențele consumatorilor care primesc consiliere vreun minor. 

Pe parcursul anului 2023, CRPECA a oferit servicii de asistenţă integrată, adică inclusiv consiliere psihologică şi asistenţă socială, pentru numai 30 de adulţi consumatori de droguri, în patru cazuri din iniţiativa acestora, restul fiind aduşi de Poliţie şi Ambulanţă, DIICOT, Serviciul de Probaţiune, Penitenciarul Oradea şi de o asociaţie.

Potrivit unui raport realizat de Agenţia Naţională Antidrog și publicat în februarie 2023, la nivel național, cea mai mare rată de consum se înregistrează la grupa de vârstă 15-34 ani, iar canabisul este cel mai popular drog.


(Foto credit: Sebi Tonț/Defoto)

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON