URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
27 Noiembrie 2017, 19:05

Episcopul Böcskei László, în vizită la bolnavi (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În zilele de 21 şi 22 noiembrie, episcopul romano catolic de Oradea, PS. Böcskei László, a vizitat pacienţi trataţi în Oradea şi Sălacea în cadrul programului de îngrijire la domiciliu al Asociaţiei Caritas Catolica, fiind însoţit de conducerea asociaţiei –Rajna József, Egeli József şi Dunai József – şi de coordonatoarea programului, Andrea Toth.

În semn de recunoştinţă

"Cred că această vizită este importantă, din mai multe puncte de vedere – pe de o parte am ocazia să cunosc din interior acest serviciu oferit zilnic, nu doar la Oradea ci şi în mai multe localităţi a diecezei. Pe de altă parte, consider că e important să îi cunosc personal şi pe cei care realizează această activitate: îngrijitorii la domiciliu, angajaţi ai Caritas – cărora, prin prezenţa şi atenţia mea, doresc să le acord încurajare, şi să îmi exprim şi respectul faţă de această muncă atât de grea, pe care o îndeplinesc cu multă dăruire şi conştiinciozitate", a declarat episcopul Böcskei László.

În cadrul programului de îngrijire la domiciliu, asistentele Caritas îngrijesc orice persoană bolnavă sau în vârstă, care solicită acest ajutor, indiferent de religie sau vârstă. Ele schimbă sonde, măsoară tensiunea, dau perfuzii, pansează răni, mobilizează bolnavii şi schimbă scutece. Dar, ceea ce este mai important, vizita lor este sistematică, zilnică sau săptămânală după nevoie - şi cu ocazia aceasta, ascultă plângerile, acuzele şi doleanţele bolnavilor, ţin legătura permanentă cu aceşti oameni izolaţi oarecum şi prin atenţia şi gesturile lor umane şi simple, încearcă să aline suferinţele bolnavilor.

Ceea ce este aparte în acest program este faptul că bolnavii nu sunt rupţi din mediul lor obişnuiţi, ci sunt trataţi acasă, cu participarea membrilor familiei lor – fapt ce ajută mult la recuperare. Aceste servicii sunt oferite în prezent de şapte Centre de Îngrijire la Domiciliu, în localităţile: Oradea, Marghita, Oşorhei, Sălacea, Salonta, Săcueni şi Tăşnad. Pe lângă bolnavii din localitate, centrele îngrijesc şi nevoiaşii din zonele limitrofe.

În turul de vizite, episcopul şi conducătorii asociaţiei Caritas s-au confruntat cu realităţi şi situaţii care au subliniat importanţa programului. De exemplu, PS Böcskei a putut afla povestea unui cuplu în vârstă, căsătorit de 68 de ani, unde soţia îngrijeşte soţul imobilizat la pat, în timp ce ea însăşi a fost supusă mai multor intervenţii chirurgicale din cauze oncologice. Ea a trecut totuşi prin toate acestea şi starea i s-a îmbunătăţit, căci a avut o motivaţie puternică: trebuia să-şi îngrijească soţul, mai neputincios decât ea. Impresionante au fost și poveștile unui fost sportiv, rămas fără un picior, dar lu ale unor oameni în vârstă înaintată, ale căror "pensii CAP" de sume modice, nu ajung nici pentru medicamentele necesare.

Cu respectarea demnităţii pacienţilor

"Aproape de fiecare dată am constatat că pe lângă îngrijirile medicale, bolnavii şi aparţinătorii apreciază foarte mult şi aproprierea umană, această conferă o calitate aparte a serviciilor, căci îngrijitorii încearcă din răsputeri să respecte şi să facă respectată demnitatea umană a bolnavilor", a subliniat episcopul.

"Deşi, la prima impresie, mulţi ar putea spune că se înţelege şi e firesc să ajutăm – dar, pentru înfăptuirea concretă a îngrijirii este nevoie de îndeplinirea a foarte multor condiţii. Cum sistemul sanitar de stat este aşa cum este, aceste servicii nu beneficiază de un ajutor adecvat din partea statului – deci suntem nevoiţi să apelăm la sponsori – persoane şi grupuri în general din străinătate,  care în mod perseverent, foarte discret, fără tamtam şi reclame – din convingere şi sinceră dorinţă de a ajuta–, fac posibilă derularea acestui program, prin donaţiile lor făcute către Caritas Catolica. De aceea trebuie să sprijinim şi noi, să realizăm totul în mod conştiincios, şi atunci şi sprijinul lor ajunge la ţintă, spre mulţumirea îngrijiţilor."

CID în Sălacea de un an

În a doua zi de vizite, grupul a fost însoţit de asistenta Zsuzsa Somogyi. La Sălacea, există o cooperare exemplară între consiliul local şi Caritas, astfel că programul de îngrijire a fost implementat cu succes în urmă cu un an. "Este important să ne îngrijim de acei oameni pe care societatea îi uită: pensionari care trăiesc singuri, bolnavii imobilizaţi la pat. Unii au rămas însinguraţi, căci copiii şi-au căutat rostul pe alte meleaguri, sau în alte ţări. Alţii au încă membri de familie, dar şi aceştia nevoiaşi sau bolnavi. Îngrijirea la domiciliu este un ajutor imens pentru aceşti oameni ", a relatat primarul din Sălacea, Béla Horváth.

Acesta a adăugat că reprezentanții comunei doresc să continue şi să dezvolte cooperarea cu Caritas şi în viitor, şi că au aplicat, în cadrul Programului Operativ Regional (POR), pentru un proiect cu ajutorul căruia vor renova şi dota biroul centrului de îngrijire, respectiv se vor asigura materialele auxiliare sanitare necesare.

(Asociația Caritas Catolica Oradea)

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON