URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Noiembrie 2022, 15:13

Elevii de la Liceul German din Oradea au sărbătorit cu lampioane Ziua Sfântului Martin (FOTO)

Elevii de la Liceul German din Oradea au sărbătorit cu lampioane Ziua Sfântului Martin (FOTO) Ziua Școlii la Liceul German "Friedrich Schiller"
Elevii de la Liceul German din Oradea au sărbătorit cu lampioane Ziua Sfântului Martin (FOTO) Ziua Școlii la Liceul German "Friedrich Schiller"
Elevii de la Liceul German din Oradea au sărbătorit cu lampioane Ziua Sfântului Martin (FOTO) Ziua Școlii la Liceul German "Friedrich Schiller"
Elevii de la Liceul German din Oradea au sărbătorit cu lampioane Ziua Sfântului Martin (FOTO) Ziua Școlii la Liceul German "Friedrich Schiller"
Elevii de la Liceul German din Oradea au sărbătorit cu lampioane Ziua Sfântului Martin (FOTO) Ziua Școlii la Liceul German "Friedrich Schiller"
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Eveniment inedit, organizat în acest sfârşit de săptămână, în centrul Oradiei. Elevii de la Liceul Teoretic German "Friedrich Schiller" au lansat, vineri, lampioane şi au fredonat cântece în limba germană dedicate Sfântului Martin.

Lecţia dăruirii

Conform unei informări semnate de profesoara Szabó Alexandra-Dorina, evenimentul, devenit o tradiţie pentru şcoală, este inspirat din legenda lui Martin de Tours, care a împărţit tot ce avea sărmanilor în drumul său din Italia spre Franţa şi, la un moment dat, nu mai avea ce să-i dea unui sărman aflat la porţile cetăţii Amiens.

"Pentru că săracului îi era frig, Martin şi-a tăiat mantia în două şi a împărţit-o cu omul care tremura de frig. Ajuns în cetate, la hanul la care erau deja tovarăşii săi, Martin a visat că Isus avea înfăţişarea sărmanului şi jumătatea sa de mantie şi le spunea îngerilor că Martin l-a îmbrăcat. Astfel, Martin a renunţat la serviciul de cavaler şi a devenit un slujitor fidel al bisericii", explică informarea.

Sărbătoarea Sfântului Martin a lui Martin de Tours, una a dăruirii, este fixată în calendarul catolic şi protestant la data de 11 noiembrie.

Pentru a o marca, elevii de la Liceul German au pregătit cu iscusinţă felinare şi au fredonat cântece în limba germană dedicate Sfântului Martin.

Pe lângă faptul că au învăţat cum se fac aceste lampioane, o altă lecţie primită de copii a fost cum să fie mai darnici.

Vineri seară, elevii celor 9 clase de la ciclul primar de la Liceul German s-au adunat în faţa Teatrului de Stat cu lampioanele în mână, alături de învăţătorii şi de părinţii lor.

"La această activitate s-au alăturat şi micuţii preşcolari de la grupele germane de la Grădiniţa 45 şi Grădiniţa 46. Toţi copiii au intonat cu multă pasiune tradiţionalele cântece: "Ich gehe mit meiner Laterne..." şi "Laterne, Laterne, Sonne, Mond und Sterne...", care răsunau voios din glasurile copiilor de pe treptele teatrului. Şirul de felinare colorate, cântecele şi buna dispoziţie a tuturor au trezit surâsul şi încântarea trecătorilor. În ciuda zilelor mai scurte şi reci, lumina caldă şi puternică a felinarelor pătrunde în sufletele noastre, aducând bucurie şi amintiri frumoase", a mai precizat profesoara.

Lampioanele au ajuns și în Piața Unirii.

Ziua Şcolii, la Liceul German "Friedrich Schiller"

Pe de altă parte, tot săptămâna aceasta, joi, elevii şi profesorii Liceului au sărbătorit şi ziua şcolii. Între altele, ei şi-au celebrat patronul spiritual prin două expoziţii - Meine Heimstadt"- Oraşul meu natal, "5x Deutschland-Fotoprojekt" -, un târg de prăjituri, un concurs de creaţie literară, iar, la finalul zilei, a fost decorat copacul plantat la înfiinţarea liceului, denumit "Copacul lui Schiller".

"Punctul culminant al întregii activităţi l-a reprezentat momentul organizat de Consiliul Elevilor în curtea şcolii, un moment artistic care a încântat privirile audienţei prin dansurile elevilor şi talentul lor actoricesc, dovedit prin interpretarea unor scenete din viaţă lui Friedrich  Schiller", explică într-o informare prof. Hanga Ionela- Emilia.

În deschiderea momentului, directoarea şcolii, prof. Ellenes Jakabffy Emese, a prezentat un scurt istoric al liceului, "vorbind cu emoţie şi profund respect, despre mândria de a fi elev în această şcoală, o şcoală unică între celelalte din judeţ, care "a crescut" sub ochii comunităţii şi care, prin studierea limbii germane că limba maternă, răspunde nevoilor unei societăţi într-o continuă schimbare".

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON