URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 28 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Februarie 2023, 14:40

Efectele nulității în materie de taxe și impozite. Poziția corectă a Guvernului României

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În data de 15 decembrie 2022 Curtea Constituțională a admis o excepție de neconstituționalitate și a stabilit că instituirea obligației de plată a unor taxe (contribuții) pentru pensiile care depășesc 4.000 de lei este neconstituțională, decizia fiind publicată și producând efecte începând cu data de 28 decembrie 2022, dată de la care aceste contribuții suplimentare nu mai sunt, deci, reținute de stat.

Nu ne interesează aici motivarea Curții, axată pe aspecte formale, de „procedură legislativă”, ci efectele ce sunt generate pentru sumele plătite deja la data de la care decizia produce efecte, avându-se în vedere și dispoziția constituțională potrivit căreia deciziile Curții Constituționale produc efecte numai pentru viitor și de la data publicării lor în Monitorul Oficial.

Cu alte cuvinte, întrebarea este dacă un text legal, prin care este instituită, majorată sau extinsă o taxă ori un impozit, este declarat neconstituțional, statul trebuie sau nu să restituie ceea ce a luat în plus în perioada în care textul legal a fost în vigoare?

Discuția este cu atât mai interesantă cu cât are în vedere și actele administrației centrale sau locale în materie de taxare care sunt anulate de instanțele judecătorești, în condițiile în care legea contenciosului administrativ prevede, la fel ca în cazul deciziilor CCR, că deciziile de anulare ale actelor administrative normative produc efecte de la publicare și numai pentru viitor.

În această problemă juridică interesantă este salutară poziția Guvernului României, care clarifică lucrurile impecabil.

Astfel, în 18 ianuarie a.c., în baza unei note a Secretariatului General, Guvernul a precizat că se impune adoptarea unui act normativ prin care să se restituie cetățenilor sumele percepute în baza actului nelegal, Executivul precizând că „este previzibil faptul că persoanele care au solicitat restituirea sumelor reținute din pensie cu titlul de CAS începând cu luna ianuarie 2022 până la momentul reținerii vor obține din partea instanțelor judecătorești soluții favorabile”, pentru că „nu pot fi menținute efectele nelegale ale unui act normativ declarat neconstituțional”.

Dincolo de „speța” concretă, care poate naște unele polemici referitoare la justețea măsurii guvernamentale inițiale sau a deciziei Curții, rezolvarea de principiu a Guvernului este salutară.

În atari condiții, este de așteptat de acum încolo ca atât Guvernul cât și administrațiile publice locale (inclusiv cea din Oradea) să ia măsuri rapide pentru restituirea către cetățeni a sumelor de bani percepute în baza unor acte declarate nelegale sau neconstituționale.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Corect.
Corect, corect, corect!
Postat 20 Februarie 2023, 20:50 de Morometul
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON