URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Iulie 2022, 17:33

Efectele deciziilor Curții Constituționale

Efectele deciziilor Curții Constituționale Foto generic: INQUAM Photos / Octav Ganea
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În ultimii ani, în spaţiul public şi în mediul juridic, au existat discuţii interminabile despre efectele pe care o decizie a Curţii Constituţionale le produce în procesele aflate pe rol la acel moment.

Inclusiv în aceste zile se discută foarte mult cu privire la efectele ultimei decizii a CCR cu privire la prescripţia penală în dosarele penale şi, în acest context, cred că este util să prezint, sintetic, cum se aplică în concret o decizie a CCR prin care se constată că o dispoziţie de lege este neconstituţională.

Este de precizat, însă, că interesează doar deciziile pronunţate în sesizări făcute în procese aflate pe rol cu privire la legi aplicabile direct în aceste procese, prin intermediul instituţiei excepţiei de neconstituţionalitate. Deciziile prin care se declară neconstituţionale legile adoptate, dar neintrate în vigoare, au ca efect faptul că acea lege nu va intra niciodată în vigoare.

În concret, într-un proces în care soluţia depinde de o lege aplicabilă care este considerată contrară Constituţiei, oricare dintre părţi poate cere, pe întreg parcursul procesului, sesizarea CCR.

Dacă judecătorii cauzei apreciază că există legătură între legea respectivă şi proces, sesizează Curtea Constituţională asupra excepţiei de neconstituţionalitate a prevederilor în discuţie şi continuă judecarea procesului în baza legii în vigoare.

După aproximativ 2-3 ani (de regulă), Curtea analizează excepţia, pe care o poate respinge sau admite.

Dacă se admite excepţia, aceasta se aplică direct în cauza în care a fost invocată, iar dacă acea cauză a fost finalizată, hotărârea judecătorească poate fi revizuită la solicitarea părţii care a invocat excepţia.

Este foarte important că, de la data publicării în Monitorul Oficial, decizia devine practic "lege" şi se aplică, pur şi simplu, în toate procesele aflate pe rol, în baza prevederii constituţionale potrivit căreia deciziile Curţii sunt general obligatorii şi se aplică numai pentru viitor.

Acest "numai pentru viitor" - interpretat trunchiat în general de procurori şi de unii judecători penalişti în sensul că s-ar aplica numai evenimentelor produse sau şi actelor întocmite după publicarea deciziei - înseamnă, pur şi simplu, că efectele deciziei se aplică în toate situaţiile în care procedura judiciară nu este finalizată cu o hotărâre judecătorească definitivă.

Altminteri, ar însemna să aplici într-o cauză aflată azi pe rol o prevedere legală declarată definitiv şi general obligatoriu ca fiind neconstituţională, situaţie care ar friza absurdul.

Trebuie menţionat însă că efectele deciziilor nu pot fi extinse la proceduri finalizate definitiv la data publicării deciziei, pentru că această extindere ar aduce atingere stabilităţii raporturilor juridice şi ar provoca haos în societate.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Jmekeria ne ucide!
Aici se ajunge cand ii pui sa faca legi pe toti amatorii! Puteam evita situatii absurde intr-un mod simplu, vezi Franta, ca tot e sora noastra mai mare. Cream si noi un consiliu constitutional care sa aiba ca principala sarcina controlul a priori al legii. Bun, rau, bloca o lege inainte ca aceea sa fie promulgata si sa produca efecte! Tot era ceva!
Postat 03 Iulie 2022, 05:30 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON