URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 05 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Iulie 2010, 19:43

După 32 de ani, generalul Pacepa îşi arată faţa

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Românii nu l-au mai văzut în apariţii publice pe Ion Mihai Pacepa încă din 1978, când a fugit din România. Fotografii noi ale lui n-au ajuns sub ochii foştilor săi concetăţeni. Chiar şi unii reporteri care i-au luat interviuri după 1990 nu ştiu dacă era el ori altcineva, întrucât convorbirile s-au purtat în limba engleză. Aşadar, unii erau curioşi să-l vadă cum arată azi, la aproape 82 de ani, ştiut fiind faptul că ajunsese în custodia CIA.

Zilele trecute, însă, Pacepa a publicat un articol despre afacerea spionilor ruşi arestaţi în SUA şi schimbarea lor cu patru agenţi americani condamnaţi la Moscova. Deasupra articolului se afla fotografia unui om cu barbă albă, ce ţine mâna dreptă la bărbie.

Materialul a apărut în revista "The American Spectator" scoasă de Alfred S. Regnery. În eseul respectiv găsim un Pacepa specialist de primă mână al Războiului Rece pe care l-a slujit cu peste două decenii şi jumătate, pentru ca apoi să-l denunţe odată ajuns în Lumea Liberă.

În afacerea de spionaj, Pacepa porneşte de la teza că SUA au greşit în momentul în care au acceptat să facă un schimb de spioni cu Rusia, întrucât reţeaua respectivă de agenţi ai Moscovei dovedeşte clar, în opinia sa, că Războiul Rece nu s-a terminat.

Teoreticianul spionajului la cel mai înalt nivel, Pacepa, licenţiat la şcoala KGB-ului, scrie că "ofiţerii ilegali ai Kremlinului sunt implantaţi, în mod tradiţional, în ţările inamice pentru a forma acolo o prezenţă alternativă, dacă ar izbucni un război şi ambasadele ar trebui închise. Aceştia au misiunea de a stabili un schelet local al unor guverne promoscovite". "Agenţi cameleoni", spune despre ei Pacepa, care apoi ne explică ce fac ei şi cum le reuşesc misiunile.

În ce-l priveşte pe editorul revistei "The American Spectator", Alfred S. Regnery, el este şi patronul Editurii "Regnery", aflată în ograda CIA, editura la care, în 1987, a apărut cartea "Orizonturi roşii", a lui Pacepa, după ce fusese cosmetizată în saloanele Agenţiei.

Ion Mihai Pacepa (n. 28 octombrie 1928) a studiat la Facultatea de Chimie Industrială din Capitală, fiind încadrat în Securitate înainte de absolvire. A ajuns în spionajul extern, iar între 1956 şi 1960 a fost adjunctul şefului misiunii României din Germania Federală şi şef al rezidenţei de spionaj a României din această ţară. În aprilie 1966, avea deja gradul de colonel când a fost numit adjunct al şefului Direcţiei de Informaţii Externe, funcţie pe care a ocupat-o până în aprilie 1972. În 1967 a fost avansat în grad, devenind general-maior.

Din aprilie 1972 şi până pe 24 iulie 1978 el a fost consilierul lui Nicolae Ceauşescu pe probleme de securitate naţională şi dezvoltare tehnologică, având şi funcţia de prim-adjunct al şefului Departamentului de Informaţii Externe, dar şi cea de secretar de stat în Consiliul Securităţii Statului din MAI.

În august 1974 a fost avansat la gradul de general-locotenent. Pe 24 iulie 1978 a plecat în RFG cu o misiune oficială, prilej cu care a cerut azil politic în SUA, unde a ajuns patru zile mai târziu cu un avion trimis chiar de preşedintele Carter. În septembrie 1978, la Bucureşti, a condamnat la moarte în lipsă pentru crimă de înaltă trădare.

În vara anului 1999, Curtea Supremă a României a anulat condamnarea la moarte, i s-a redat gradul de general-locotenent de Securitate pe care-l avea în 1978 şi i s-au restituit bunurile ce i-au fost confiscate.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
intrebare
securistul asta e tatal lui mircea chirila? am auzit ca tac'su a fost cel mai mare securist, pe vremea lui ceausescu.
Postat 25 Iulie 2010, 08:46 de curiosu'
....
a fugit in '78 dar cand a fost recrutat de ceilalti si cat timp a activat dublu nu ne spune?
Postat 24 Iulie 2010, 21:02 de ?
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON