În 25 octombrie anul Domnului 2000, a apărut primul număr din BIHOREANUL. Dacă Alexandre Dumas a avut strălucita idee să continue povestea nemuritoare a muschetarilor şi să ni-i arate după 20 de ani, hai să fac şi eu la fel, dar invers. Să vedeţi cum eram noi acum 20 de ani.
De pe acum îi rog pe cei pe care nu-i voi aminti să mă ierte, dar după ultimele socoteli au fost cam 80 de oameni care s-au perindat pe la BIHOREANUL în decursul celor 20 de ani. Din formula iniţială am rămas doar trei. Florin Ciucaş, redactorul-şef care pe vremea aia avea zulufi şi nici prin cap nu-i trecea să se însoare. Dan Stan, adică Dudu, şeful de la tehnoredactare, căruia nici prin cap nu-i trecea să scrie. Şi eu, care serbam în 25 octombrie ziua fiicei mele de 11 ani, iar acum sunt dublu bunic.
Atunci developam filmele într-un laborator foto (nu-i aşa că aduce a epoca de piatră?). Pentru că internetul era slab, trimiteam paginile de ziar pe dischete, cu maşina, noaptea, la tipografia din Cluj. Toate calculatoarele noastre la un loc nu aveau puterea unui amărât de smartphone din zilele noastre.
Tirajul de pornire a fost de 16.000 de exemplare, deci cam cât e acum tirajul zilnic cumulat al tuturor publicaţiilor din Oradea. Pe atunci, la articolul de prima pagină se lucra o săptămână şi, deşi se întindea pe două pagini, era citit din scoarţă-n scoarţă. Acum ne bucurăm dacă unii citesc şi şapoul, nu doar titlurile.
Un tinerel pe nume Dragoş Stanca ne dădăcea ca să putem respecta reţeta produsului. Că la BIHOREANUL nu scriai după cum te tăia capul, ci după canoane. Nu foloseai culorile care-ţi veneau ţie pe chelie şi nici orice formă geometrică.
Boss-ul cel mare era Cătălin Tolontan, iar Dumnezeu era Adrian Sârbu. Deşi un tip intransigent, Cătălin manifesta faţă de noi multă înţelegere. Excedat că ne plângem mereu că avem birouri prea mici, ne-a arătat în ce mizerie de birou lucra el. După ce ne-a văzut mutrele, a conchis: "Mă, poate că voi aveţi dreptate...".
Cu toate crizele financiare, medicale şi politice, BIHOREANUL rămâne pe piaţă. Şi cu voia Domnului, peste 20 de ani, tot într-o zi de 25 octombrie, vă voi povesti ce s-a mai întâmplat în intervalul 2020-2040.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.