URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 28 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Mai 2023, 13:11

Dilema ecologistului

Dilema ecologistului foto generic, arhiva Inquam Photos / Octav Ganea
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Nu încape îndoială că poluarea cu deșeuri este o problemă tot mai serioasă. Chiar dacă știu asta, mulți oameni se întreabă: de ce trebuie eu să sortez deșeurile? De ce nu fac asta muncitorii din salubritate, dacă eu plătesc factura de salubritate? Cine plătește efortul meu de a separa resturile în locuința mea?

Răspunsurile sunt clare chiar și pentru cei care au simțul ecologist dat la minimum: separarea deșeurilor reciclabile de cele reziduale sau biodegradabile este modalitatea cea mai eficientă și ieftină de a valorifica aceste resturi. Dacă fiecare om, în locuința sa, aruncă separat deșeurile din plastic de cojile de cartofi, cele dintâi ajung „curate” într-o stație de reciclare, iar apoi se transformă în materii prime. Sigur că există tehnologia necesară pentru separarea și spălarea deșeurilor, dar merită să consumăm energie și apă, când am putea face lucrurile bine de la bun început? Este ca și cum am accepta să murdărim pereții casei în fiecare zi, pentru că ține de noi să-i zugrăvim.

Mai problematică este o altă dilemă: cât de etic este să spălăm acasă deșeurile? O regulă a colectării separate le cere oamenilor să clătească reciclabilele, astfel încât conținutul lor să nu contamineze alte resturi, dar specialiștii avertizează că următoarea criză a Europei va fi cea a apei. De ce am risipi această resursă valoroasă pe gunoaie?

Un răspuns unanim acceptat nu există. Realitatea este că ambalajele murdare pot contamina un lot mai mare de deșeuri, ceea ce ar putea face ca firmele de reciclare să le respingă, pentru simplul motiv că au în ofertă și deșeuri mai curate, pentru care nu trebuie să consume timp, apă și energie.

Pe de altă parte, pare de bun-simț ca oamenii să nu exagereze cu spălarea deșeurilor. Simpla lor clătire ar trebui să fie suficientă, iar dacă deprindem și alte obiceiuri pentru a evita risipirea apei, balanța morală înclină mai tare spre curățarea deșeurilor.

Soluția cea mai „eco” este, totuși, alta: reducerea cantităților de deșeuri. Ca să evitați dilemele, mai bine vă întrebați dacă aveți nevoie cu adevărat de ambalajul pe care vă pregătiți să-l cumpărați.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
"Sigur că există tehnologia necesară pentru separarea și spălarea deșeurilor, dar merită să consumăm energie și apă, când am putea face lucrurile bine de la bun început?"
"Mai problematică este o altă dilemă: cât de etic este să spălăm acasă deșeurile? O regulă a colectării separate le cere oamenilor să clătească reciclabilele, astfel încât conținutul lor să nu contamineze alte resturi, dar specialiștii avertizează că următoarea criză a Europei va fi cea a apei. De ce am risipi această resursă valoroasă pe gunoaie?" Daca CET-ul e mai eficient la scara mare, ca megacorporatiile sunt mai productive decat micile firme, si hypermarketurile au adaos mai mic decat ABCurile de la parterul blocului, atunci s-ar putea dovedi ca e mai eco sa ai statii de sortate a gunoaielor, decat sa polueze 200.000 de oradeni apa spaland gunoaie acasa. @Excalibur, vezi ca eu chiar iti iau ideile de buna, cu seriozitate. La parcari fac asta, de ce nu as face-o si la apa si la gunoi? Cerere si oferta! Statul ar putea incuraja comertul la vrac ca si obicei si cultura, impreuna cu comerciantii si retailerii. Da, consumerisul e o boala psihica, ca si la "hoarderi" care isi transforma livingul intr-o groapa de gunoi, ca si-au cumparat tot ce le-a trecut prin mana, si da, Romania (in special la orase mai mari (din pacate, ca uite cum creste discrepanta dintre urban cu venituri mai ridicate si rural)) nu mai e atat de saraca precum in anii 80-90, chiar daca unii nu recunosc.
Postat 11 Mai 2023, 01:25 de unu
Magna cum laudae
Adriana. In continuarea cugetarilor din articol, sa nu spalam excesiv reciclabilele, doar asa, o clatire, doua, ca sa nu provocam o noua criza, cea a apei, am 2 propuneri. Sa scumpim suficient apa la robinet, ca sa nu se termine si sa scumpim suficient de mult gunoiul, pina la extinctie. Ce zici? Nu e o idee buna de afaceri?
Postat 10 Mai 2023, 15:45 de excalibur
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON