URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Noiembrie 2023, 12:25

Despre iubire... Un nou spectacol al Teatrului Regina Maria din Oradea: „Cyrano de Bergerac”

Despre iubire... Un nou spectacol al Teatrului Regina Maria din Oradea: „Cyrano de Bergerac” EN GARDE! Actorii orădeni sunt în plin proces de pregătire a noului spectacol, luând inclusiv lecții de scrimă artistică (credit foto: Richard Balint)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pe scena orădeană va fi spusă povestea lui Cyrano de Bergerac, care, îndrăgostit de superba Roxane, dar conștient de defectele sale fizice, îl ajută pe Christian, un soldat arătos, să o cucerească... 

Noua producție a Teatrului Regina Maria prezintă pentru prima oară în România adaptarea liberă de Martin Crimp a piesei „Cyrano de Bergerac”. 
 
Pentru Roxane... 

Teatrul orădean își îmbogățește repertoriul cu „Cyrano de Bergerac”. Piesa originală, considerată o capodoperă și descrisă drept o comedie eroică, a fost scrisă în versuri de Edmond Rostand în 1897. Ea spune povestea viteazului Cyrano de Bergerac, spadasin iscusit și geniu al cuvintelor, dar care este conștient de defectul său fizic, nasul mare. 

Teama că n-ar putea fi iubit de superba și sclipitoarea Roxane îl face să nu îi mărturisească acesteia dragostea pe care i-o poartă de multă vreme. În peisaj apare Christian, un soldat arătos, dar cam superficial și lipsit de alte calități, pe care Cyrano le are. Cum, însă, Roxane are o slăbiciune pentru soldat, Cyrano decide să se sacrifice și îl ajută pe acesta să o cucerească, prin vorbe alese.

Pe lângă reprezentațiile de pe scene din toată lumea, piesa a fost adaptată pentru marile ecrane, de pildă în filmul din 1990 cu Gérard Depardieu sau, mai recent, în 2021, într-un musical cu Peter Dinklage în rolul principal. 

Natura dragostei

La Oradea, va fi prezentată o variantă modernă a piesei, mai precis adaptarea liberă realizată de apreciatul dramaturg britanic Martin Crimp și jucată pentru prima oară în 2019, la Playhouse Theatre în Londra, cu James McAvoy în rol principal. 

Producția orădeană este semnată de regizorul Horia Suru (foto), premiat cu UNITER în 2022 pentru „Trilogia Minelor”. Acesta a spus într-un interviu acordat pentru Radio Transilvania că „este o poveste de iubire, cu anumite sentimente nobile, despre care cred că este important să mai vorbim”. 

Spectacolul atinge, totodată, și tema războiului, una cât se poate de actuală. În prezentarea producției, Teatrul Regina Maria subliniază că aceasta „aduce în prim-plan întrebări despre identitate, frumusețe și adevărata natură a dragostei”. 

„Este sfâșietor...” 

În rolul lui Cyrano de Bergerac, cel care „seduce prin ritm și rime”, spectatorii orădeni îl vor vedea pe Richard Balint (foto). „Pentru mine este o foarte mare provocare, fiindcă niciodată nu mi-a plăcut să joc teatru în versuri. Mă limitează, nu prea pot să improvizez”, spune actorul. 

Rolul Roxanei este jucat de Alina Leonte (foto): „Este un rol foarte frumos. Mă provoacă, mă scoate din zona de confort. În ceea ce o privește pe Roxane, ea se îndrăgostește de o imagine, nu de ceva real, ceea ce este dureros, bulversant și frustrant”. 

Răzvan Vicoveanu joacă rolul lui Christian și spune că povestea și mesajul acesteia sunt superbe. „În ce privește personajul meu, este sfâșietor să știi că ești iubit doar pentru exteriorul tău, iar interiorul ți-e «dăruit» de altcineva. Seamănă mult cu ce se întâmplă în ziua de azi, căci suntem obsedați de formă, mai puțin de fond...”, spune actorul. 

Premieră sold-out 

Din distribuția spectacolului mai fac parte actori ca Elvira Rîmbu, Daniel Vulcu, Sebastian Lupu, Sorin Ionescu, Șerban Borda, Petre Ghimbășan, Pavel Sîrghi, George Dometi. Scenografia este semnată de Tudor Prodan, iar traducerea textului a fost anume făcută pentru proiectul teatrului orădean de către profesorul universitar Marian Popescu. 

Publicul se poate aștepta să vadă și scene de duel, căci, pentru realizarea acestui spectacol, actorii au participat la mai multe antrenamente de scrimă artistică, coordonate de Andrei Dominte.

Premiera producției „Cyrano de Bergerac” este programată pe 17 noiembrie, dar biletele pentru prima reprezentație s-au epuizat deja, semn că interesul orădenilor pentru această poveste este mare. Cea de-a doua reprezentație este programată în seara de 30 noiembrie, iar biletele pot fi cumpărate de pe eventim.ro. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON