URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 16 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Fosta a doua armată a țării, CFR-ul, a ajuns într-o stare jalnică. Firma e cu datorii uriașe la bugetul de stat, dar managerii prosperă și primesc bonusuri de performanță. Salariile s-au mărit simțitor la toate nivelurile, la fel cum a crescut și stratul de jeg pe garnituri. Locomotivele se aprind pe traseu, dar și pălinca în mecanicii de locomotive. Nașii se uită urât la tine dacă faci imprudența să cumperi bilet, iar întârzierile sunt atât de mari încât instituția pare că nu a ieșit din Evul Mediu...
Zic şi eu
Adrian Cris
De-o vreme, televiziunile de știri sunt toată ziua cu Bolojan în gură. Cu cât omul tace despre sine cu mai multă încăpățânare, cu atât mai abitir îl pomenesc ceilalți...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cum vi se pare decizia municipalității de a investi 400.000 de euro într-un concert Andrea Bocelli la Oradea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
O asemenea reglementare exista și înainte, însă doar cu privire la cazurile de violență familială (sau domestică, cum îi spunea actul normativ), ordinele de protecție provizorii „domestice” fiind foarte des întâlnite în practică. Ceea ce au făcut, de fapt, guvernanții noștri acum a fost „extinderea” aplicării acestor dispoziții legale și la situațiile în care nu există o legătură de rudenie sau conviețuire între victimă și agresor.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
25 Martie 2023, 14:25

Dependenţa de nicotină: De ce au fumătorii mari dificultăţi în a renunţa la țigări

Dependenţa de nicotină: De ce au fumătorii mari dificultăţi în a renunţa la țigări (foto arhivă, generic)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Fumatul este un viciu care produce numeroase boli şi decese, fiind considerat în ţările dezvoltate principala cauză a bolilor prevenibile şi a morţii premature. Numai în SUA apar în fiecare an peste un milion de noi fumători din rândul copiilor şi adolescenţilor. Majoritatea fumătorilor au mari dificultăţi în a renunţa la fumat, efectele de dependenţă ale nicotinei fiind responsabile pentru această dilemă de sănătate personală şi publică. Este important să se recunoască faptul că nicotina este un drog ce creează dependenţă.

Dependenţa de drog este certificată de următoarele criterii: folosirea impulsivă, efectele psiho-afective şi alterarea comportamentului de către drog. Consumul de nicotină îndeplineşte aceste criterii deoarece produce o nevoie impulsivă de a fuma şi determină o dispoziţie plăcută care motivează cererea crescândă de drog. Fumătorii îşi reglează doza de nicotină pentru a obţine efectele dorite, care sunt şi pozitive, cum ar fi plăcerea şi un nivel de performanţă ridicat, cât şi evitarea fenomenului de întrerupere, caracterizat prin accese de furie, anxietate, dorinţa excesivă de tabac (care devine obsesivă şi dominantă), concentrare dificilă, foame şi nerăbdare. Aceste fenomene ating un maximum în 1-2 zile şi se estompează treptat în 3-4 săptămâni de la întreruperea fumatului. Dorinţa de fumat şi foamea pot persista perioade îndelungate. Fumatul reprezintă un comportament complex care se infiltrează în viaţa de zi cu zi şi care este motivat de fumător prin stresul cotidian, care este diminuat de drog. Unele trăsături personale - cum sunt nivelul de educaţie, gradul de apreciere a performanţelor proprii, copierea stilului altora - sunt determinante ale consumului de tutun, la fel ca acceptarea fumatului în casă, în grupuri de prieteni şi la serviciu, sau normele comunitare, toate influenţând comportamentul fumătorului.

Atenţie!

Fumul de ţigară este un aerosol heterogen produs prin arderea incompletă a frunzelor de tutun. Principala cantitate de fum este emisă în timpul expirului, o mică parte fiind emisă între respiraţii la marginea aprinsă a ţigării. Compoziţia fumului este influenţată de tipul de tutun, temperatura de ardere, lungimea ţigării, porozitatea hârtiei, aditivi şi filtru. Temperatura ţigării variază de la 30 gr.C la muştiuc la 900 gr.C la capătul aprins! Concentrarea compuşilor din fum apare pe măsură ce fumul este filtrat de tutunul nears, unele substanţe din tutun trecând neschimbate în fumul de ţigară.

Reţineţi!

Aproximativ 92-95% din greutatea totală a fluxului principal de fum este gazoasă, cuprinzând 85% azot, oxigen şi dioxid de carbon, restul de gaze şi particule fiind substanţe de importanţă medicală.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Nicotina e drog si inca unul de top!
Nicotina este imediat dupa heroina ca viteza de instalare a dependentei. Doar un fumator din 15 (7%) reuseste fara ajutor sa renunte definitiv la fumat. Impreuna cu celalalt drog legal, era sa scriu letal, alcoolul, aduce anual cateva miliarde de euro la buget. Daca adaugam si faptul ca ambele scurteaza semnificativ durata de viata, deci mai putini pensionari, intelegem de ce statul nu investeste mai nimic in campanii de prevenire/renuntare la fumat si la consumul de alcool!
Postat 26 Martie 2023, 05:31 de pinonel
Punct de belvedere
E de menționat poate și cum ați asortat marca mașinii cu marca țigării, dpdv masculin.
Postat 25 Martie 2023, 16:11 de Simonette
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5156 RON
  • 1 EUR = 4.9742 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON