URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 11 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
02 Septembrie 2015, 12:22

De sus în jos

De sus în jos foto: jworldtimes.com
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Din fericire, de mai bine de un an nu se mai vorbeşte despre regionalizare. Din nenorocire, nu se mai vorbeşte nici despre descentralizare. Baiul e că, în timp ce nu se vorbeşte şi nu se face acest lucru, se întăreşte centralismul.

A fost nevoie de apariţia unui subiect jurnalistic ce părea să nu aibă nicio legătură cu această temă, pirateria din transporturi, pentru a afla că anul acesta guvernanţii au mai inventat o nouă instituţie centrală: pe lângă multele oficii, agenţii, autorităţi, direcţii şi inspectorate, au mai pricopsit contribuabilul român cu ditamai Agenţia Naţională pentru Agenda Digitală a României. Care, că veni vorba de rechini, între altele se ocupă împreună cu Autoritatea Rutieră Română, Ministerul Transporturilor şi Ministerul Dezvoltării, de transport public de persoane în judeţe. Cum anume? Păi, nu-i aşa simplu cum vă imaginaţi: consiliile judeţene fac munca grea, află nevoile de transport ale populaţiei, şi gândesc traseele pe care să circule autobuzele şi microbuzele firmelor selectate prin licitaţii coordonate, însă, de nou-înfiinţata Agenţie, dar licenţiate de o alta, cea Rutieră.

Paradoxul e că în timp ce la centru se dezvoltă o birocraţie înspăimântătoare chiar şi pentru maniacii Monitorului Oficial, caracterizată printr-o bugetofagie fără limite, în teritoriu, cum zic politrucii, criza de personal din instituţiile locale este depăşită doar de nevoia contribuabilului de servicii prompte şi, implicit, de volumul de muncă în neîncetată creştere căruia trebuie să-i facă faţă funcţionarul de primărie.

Nu este nevoie de teoria chibritului pentru a demonstra că orice instituţie, cu cât este geografic, fizic, mai aproape de cetăţean, cu atât are mai mult de lucru şi cu atât mai mult este presată să se achite rapid şi eficient de sarcini. În schimb, nu acelaşi lucru se poate spune despre "factorii responsabili" care nu răspund de nimic prin ministere, agenţii, oficii, inspectorate, direcţii şi autorităţi centrale. Ba dimpotrivă, după cum arată tot BIHOREANUL, dezvăluind că, deşi Muzeul Ţării Crişurilor a avertizat în repetate rânduri că nu mai vrea să se ocupe de custodia rezervaţiei cu nuferi din Băile 1 Mai (din simplul motiv că i s-au dat doar responsabilităţile, nu şi resursele), Ministerul Mediului nu s-a sinchisit să caute alt îngrijitor.

Nedreptăţile nu există doar în sarcinile disproporţionate între administraţiile locale şi cea centrală, ci şi în salarizare, unde lucrurile sunt la fel de rupte, dar pe invers. Ştiaţi, de pildă, că un jurist de la un consiliu judeţean are leafă de 1.500 de lei, în timp ce unul din deconcentrate, de la Finanţe, de pildă, ia 4.000 de lei? Şi vi se pare normal?

Politicienii noştri fac gargară cu centralizarea îngrăşând aparatul de stat cu clientela de partid şi, în timp ce tot promit reformă de jos în sus, îşi bat joc de contribuabil de sus în jos.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
adevarat
foarte bine punctat!
Postat 02 Septembrie 2015, 19:32 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON