URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Octombrie 2023, 18:30

De ce nu se poate și la noi? Un orădean sugerează ca modelul permiselor de bicicletă, pe care le obțin copiii din Germania, să fie implementat și în România

De ce nu se poate și la noi? Un orădean sugerează ca modelul permiselor de bicicletă, pe care le obțin copiii din Germania, să fie implementat și în România (sursa foto: rp-online.de)
De ce nu se poate și la noi? Un orădean sugerează ca modelul permiselor de bicicletă, pe care le obțin copiii din Germania, să fie implementat și în România Două manuale importante în școlile din Germania: cel pentru prevenirea incendiilor (stânga) și cel pentru permisul de biciclete (dreapta)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În țările occidentale, mersul cu bicicletele este mult mai popular, atât pentru că oamenii au piste pe care să pedaleze, cât și pentru că oamenii sunt învățați din copilărie cum să circule corect. Ambele motive lipsesc din România...

Un cititor al BIHOREANULUI, care are două fiice care locuiesc și învață în Germania, a dat exemplul de-acolo, unde, la 10 ani, copiii fac la școală un curs anume și obțin un permis pentru bicicletă, dacă demonstrează că știu cum să circule pe două roți.

„Când au fost în clasa a IV-a, au avut un curs despre mersul pe bicicletă, cu un manual foarte atractiv conceput, cu multe imagini. Din manual au învățat cum să-și pună casca, semnele de circulație, regulile”, a declarat bărbatul pentru BIHOREANUL.

La finalul cursului, ținut în școală de învățătoare, ca orice altă lecție, elevii au fost examinați teoretic și practic de polițiști, iar la finalul testării, dacă au dovedit că stăpânesc regulile mersului cu bicicleta, au primit permisul pentru a pedala prin oraș. Astfel, copiii sunt încurajați să vină la școală cu bicicletele, dar, așa cum le scrie și pe permis, obligatoriu trebuie să poarte cască, pentru a fi în siguranță.


Așa arată unul din manualele din care elevii nemți învață, înainte de a obține permisul pentru biciclete

Permisul pentru biciclete nu este obligatoriu în Germania, dar multe școli au implementat aceste cursuri, tocmai pentru a-i responsabiliza pe copii.

„Dacă la 10-11 ani, un copil obține permisul pentru biciclete, când ajunge la 18 ani este mult mai responsabil și, cel mai probabil, va fi mai responsabil și la volan. Într-o țară ca a noastră, cu atât de multe accidente rutiere, mi s-ar părea normal și cred că ar fi binevenit să avem un curs similar celui din Germania”, a mai spus cititorul BIHOREANULUI.

Acesta a lăudat și alte lecții din școlile nemțești. De pildă, tot în clasele primare, elevii primesc un manual de la pompieri, din care află cum să stingă incendiile, iar în clasa a V-a, au la școală lecții de dezvoltare personală, în care, printre altele, învață cum să învețe, adică să stea ergonomic la biroul din camera lor, nu în living sau bucătărie, să stingă televizorul în timpul dedicat studiului, iar telefonul să-l pună pe modul silențios.

„Mi-ar plăcea să văd că și la noi, în România, se schimbă ceva în bine în educație”, a mai spus orădeanul.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Aș pune obligatorie pentru toți
Ar fi benefic să se introducă pentru toți posesorii de bicicletă, nu doar copii care nu au permis pe nici o categorie de vehicul. Să fie unul pe viață, dar să presupună absolvirea unui curs legislativ și de siguranță rutieră cu examen la final. La mulți pieton aș sugera la fel să fie instruiți cum să circule pe stradă, că se cred la ei pe coridor...
Postat 23 Octombrie 2023, 10:59 de zsizsi
Modelul ăsta nu e doar in Germania
E in toată EUROPA de West, in plus acolo fiecare bicicletă trebuie înregistrată si asta e bine în cazul in care a fost furată.
Postat 22 Octombrie 2023, 23:20 de Sandu2100
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON