URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Ianuarie 2022, 21:45

Cursurile în școli nu vor mai ține cont de rata de vaccinare anti-Covid a profesorilor, ci de paturile libere din spitale. Vezi noile reguli adoptate! (VIDEO)

Cursurile în școli nu vor mai ține cont de rata de vaccinare anti-Covid a profesorilor, ci de paturile libere din spitale. Vezi noile reguli adoptate! (VIDEO) foto: arhivă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cursurile în școli și licee nu vor mai ține cont de rata de vaccinare a profesorilor, după cum arată o decizie luată joi seară de Comitetul Național pentru Situații de Urgență.

Scenariile de funcționare a școlilor vor depinde de rata de ocupare a paturilor destinate pacienților cu Covid la nivel județean.

Totodată, noile reguli vor impune suspendarea cursurilor cu prezență fizică dacă în clasă au fost confirmate 3 cazuri COVID, față de doar un singur caz COVID cât e acum, după cum anunță Hotnews.ro.

Cum e în prezent

În prezent, ordinul comun al Ministerului Educației și Ministerului Sănătății prevede că elevii și copiii de grădiniță din localitățile în care rata de infectare COVID-19 depășește 3 la mie merg la școală fizic sau vor face ore online în funcție de procentul profesorilor care s-au vaccinat.

Concret, acolo unde procentul profesorilor care s-au vaccinat era de peste 60%, copiii puteau continua să facă școala în format fizic. Acolo unde rata de vaccinare în rândul cadrelor didactice era sub 60%, iar incidența cazurilor COVID-19 în localitate era peste 3 la mie, elevii treceau în online.

Totodată, ordinul în vigoare stabilea că suspendarea automată a cursurilor fizice se declanșează pentru 14 zile dacă într-o clasă este depistat un singur caz COVID-19.

Ei, bine, aceste reguli se schimbă în urma deciziei de joi a CNSU.

Ce prevede noua decizie a CNSU

Decizia adoptată joi seară de CNSU va permite Ministerului Sănătății și Ministerului Educației să dea un nou ordin comun care să „lege” școala online de numărul de paturi COVID libere în fiecare județ,

Hotărârea prevede, concret, că activitățile se pot desfășura cu prezență fizică în județele în care rata de ocupare la nivel județean a paturilor de spital destinate îngrijirii pacienților COVID-19 este de cel mult 75%, iar activitatea online a școlilor se va desfășura acolo unde rata este mai mare de 75%.

„Reluarea cursurilor cu prezență fizică, la nivelul tuturor unităților de învățământ preuniversitar/conexe situate în județele în care rata de ocupare la nivel județean a paturilor de spital destinate îngrijirii pacienților COVID-19 a fost mai mare de 75%, numai după ce aceasta scade sub 70% la nivel județean”, se mai arată în hotărâre.

CNSU a mai decis și că direcțiile județene de sănătate publică și a municipiului București sunt obligate să publice pe site-ul propriu rata de ocupare a paturilor în fiecare săptămână, având ca zi de referință ziua de joi.

Cum va fi de luni: explicațiile ministrului Educației

Astfel, luni, când începe oficial semestrul al doilea, toate școlile și grădinițele din România ar putea funcționa cu prezență fizică, după ce regulile au fost schimbate și este eliminat criteriul ratei de vaccinare.

"Rata de vaccinare a fost un indicator util până acum deoarce a stimulat vaccinarea în rândul personalului din educație. Acum însă, dată fiind specificitatea Omicron, care din păcate afectează și persoanele vaccinate, sunt alte condiții care necesită măsuri adecvate", a explicat pentru HotNews.ro, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

„Atunci când numărul cazurilor va crește atât de mult, înseamnă că avem un semnal de alarmă puternic și atunci într-adevăr trebuie să faci tor posibilul să micșorezi transmiterea virusului.

Aceste explicații au fost aduse în discuție de către Ministerul Sănătății, ”iar Ministerul Educației le-a agreat", a afirmat Cîmpeanu.

Cîmpeanu a apreciat că noua decizie adoptată este o soluție "mai bună", susținând că era greu de explicat de ce o școală cu rată de vaccinare de 58% nu poate funcționa cu prezență fizică, iar o altă școală din apropiere, cu rată de vaccinare de 60%, poate funcționa cu prezență fizică.

Dată fiind specificitatea Omicron, care din păcate afectează și persoanele vaccinate, sunt alte condiții care necesită măsuri adecvate", a afirmat ministrul Educației.

Acesta a mai precizat că rata de vaccinare în rândul personalului din educație este "mult peste 70%", în timp ce în rândul elevilor se apropie de 40%.

UPDATE: Toate școlile încep luni cursurile fizic

Așa cum era de așteptat, toate școlile și grădinițele din țară vor începe luni semestrul al doilea cu prezență fizică, din perspectiva noului criteriu al gradului de ocupare a paturilor de spital dedicate pacienților Covid-19.

Anunțul a fost făcut de ministrul Educației vineri, într-o conferință în care a prezentat noul ordin comun privind funcționarea școlilor, alături de ministrul Sănătății, Alexandru Rafila (video jos)

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON