URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Aprilie 2023, 10:10

Curățenie... pe telefon: Județul Bihor are o aplicație pentru telefoane dedicată regulilor din salubritate. Cum funcționează?

Curățenie... pe telefon: Județul Bihor are o aplicație pentru telefoane dedicată regulilor din salubritate. Cum funcționează? „CARTEA DEȘEURILOR”. Botezată „Bihor Curat - WasteBook”, aplicația a fost realizată la comanda Ecolect, în cadrul unui proiect european
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Dacă nu știți când vin muncitorii de salubritate în fața porții dvs., ce pubele vor goli ori unde anume să aruncați un anumit tip de deșeu, aveți acum o soluție la îndemână. 

Ecolect Bihor, asociația care gestionează salubritatea în județ, a lansat aplicația pentru telefoane mobile „Bihor curat”, cu numeroase date utile privind acest sistem. Prin intermediul ei, bihorenii pot face și reclamații dacă nu le-au fost ridicate deșeurile.

Cum aruncăm?

Lansată la finalul lunii martie, aplicația „Bihor curat - WasteBook” este în teste până în iunie, timp în care eventualele nereguli pot fi sesizate. Disponibilă pentru telefoanele mobile, aplicația afișează graficele de colectare a deșeurilor din fiecare localitate din județ, o hartă a centrelor unde cetățenii pot duce deșeuri de mari dimensiuni și un ghid de colectare a deșeurilor.

Ghidul este astfel realizat încât utilizatorul poate căuta destinația unui anumit deșeu. De pildă, dacă nu știți unde să aruncați capsulele de cafea, aflați că locul lor este în pubela pentru deșeuri reziduale, deoarece conțin aluminiu, plastic și zaț, iar în prezent puține firme au tehnologia necesară pentru separarea lor. Aplicația are și un sfat: evitați să le folosiți, dacă vă pasă de mediu!

Reclamați aici!

Aplicația are și o secțiune dedicată sesizărilor, unde bihorenii pot reclama prezența deșeurilor abandonate sau dacă operatorii de salubritate nu își fac treaba. Toate cererile vor fi  gestionate de angajații Ecolect Bihor.

În „Bihor curat”, cetățenii vor mai găsi și informații interesante despre deșeuri, la rubrica „știați că?”, întrebări frecvente ridicate de cetățeni, cu tot cu răspunsuri, și vor putea solicita să le fie ridicate de acasă anumite tipuri de deșeuri.

Toate informațiile din aplicație sunt disponibile în limbile română, maghiară și engleză. Aplicația a fost realizată de firma Eco Soluții SRL și a costat 114.000 lei.

„Este o aplicație foarte simplu de utilizat. Odată cu punerea ei în funcțiune, sperăm ca lucrurile să se îmbunătățească și mai mult în ceea ce privește această problemă a colectării deșeurilor în județul nostru”, a spus președintele Ecolect, Mircea Mălan.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON