URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 SEPTEMBRIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Toate cele 10.000 de locuri scoase la bătaie au fost vândute, semn că brandul FC Bihor are un potențial uriaș. Ar fi păcat ca, pe lângă tradiționalele echipe de baschet și polo, să nu încercăm marea cu degetul și la datul cu piciorul în minge (mi-e frică să spun că ceea ce se practică azi în România se poate numi fotbal).
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Nu pot boci soarta celor avuți - fie patroni ori manageri de firme, fie inși cu ocupații incerte - care, în baza măsurilor fiscale pregătite de Guvern, ar urma să plătească de anul viitor impozite în plus pentru așa numitele bunuri de lux. Nu cred că ar fi socialism ca proprietarii unor mașini de peste 75.000 euro ori de case în valoare de peste 500.000 euro să achite pentru ele un impozit suplimentar de 0,3% - 0,5%...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunt eficiente soluțiile de trafic adoptate în zona centrală de Primăria Oradea pentru începerea școlii, în contextul șantierelor?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 septembrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o hotărâre importantă, obligatorie și corectă, prin care a stabilit că o plângere contravențională poate fi completată și în fața judecătorului până la primul termen de judecată.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
În regiunea ţării noastre, înţepăturile de insecte dau rareori fenomene grave de intoxicaţie; ar fi nevoie de 500-1000 de înţepături de albine pentru a produce moartea. În regiunile tropicale, în America de Nord şi de Sud, în Africa şi Asia Centrală se întâlnesc păianjeni veninoşi (“văduva neagră”) şi scorpioni. 
08 Septembrie 2023, 15:50

Cum să fii regizor: Adolescenții bihoreni și ucraineni, invitați la un atelier gratuit de film documentar

Cum să fii regizor: Adolescenții bihoreni și ucraineni, invitați la un atelier gratuit de film documentar (Sursa foto: Facebook - One World Romania)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Asociația One World Romania, care a ținut mai mulți ani la rând ateliere de film documentar la Oradea, își extinde proiectul având un scop lăudabile: facilitarea incluziunii sociale a refugiaților în România. Viitorul atelier care va fi ținut la Oradea va aduce împreună 16 participanți, dintre care opt ucraineni.

Până pe 14 septembrie, tinerii pasionaţi de film pot să se înscrie pentru atelierul de film documentar „Meet, Point & Shoot", care va avea loc în perioada 2-6 octombrie la Comuniteca, cu sprijinul Fundaţiei Comunitare Oradea.

Atelierul denumit "Meet, Point & Shoot" este coordonat de Ana Gurdiş, regizoare de film documentar, şi Răzvan Marchiş, artist şi manager cultural, şi este destinat adolescenţilor cu vârste între 14 şi 19 ani.

„Meet, Point & Shoot" oferă participanţilor o introducere în noţiunile de bază ale limbajului audiovizual, atât la nivel teoretic, cât şi practic. Programul se concentrează pe modul în care realitatea poate fi reprezentată prin intermediul camerelor de filmat şi pe impactul acestui proces asupra societăţii.

"Atelierul nu este competitiv, ci mai degrabă doreşte să aducă împreună participanţii într-un spaţiu destinat expresiei şi discuţiei libere despre drepturile omului, într-un cadru non-formal. Participanţii vor lucra atât individual, cât şi în echipe, printr-o serie de exerciţii de filmare pe teren şi de montaj, care mai apoi sunt puse în discuţie şi analizate din punct de vedere formal, gramatical şi etic", se arată într-un comunicat de presă transmis de organziatori. 

Pentru a aplica la atelier, cei interesaţi sunt invitaţi să completeze un formular. Deşi atelierul se va desfăşura în limba engleză, va exista un traducător de limba ucraineană pe tot parcursul programului. Nu se percepe nicio taxă de înscriere sau de participare, iar pentru orice întrebări legate de aplicaţie, echipa poate fi contactată la adresa de email atelier@oneworld.ro.

Acest proiect este finanţat prin programul "În Stare de Bine". Atelierele "Meet, Point & Shoot" sunt doar una dintre iniţiativele pe care One World Romania le organizează în această toamnă. În plus faţă de ateliere, va avea loc un festival de film documentar şi drepturile omului în Oradea (6-8 octombrie), având ca temă centrală situaţia refugiaţilor. 

Programul "În Stare de Bine" oferă anual granturi nerambursabile în valoare totală de un milion de euro ONG-urilor din România. Scopul programului este îmbunătăţirea calităţii vieţii locuitorilor din comunităţile rurale şi urbane, sprijinind iniţiativele cu impact pozitiv în domeniile culturii, sportului şi sănătăţii. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7214 RON
  • 1 EUR = 4.9749 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON