URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 08 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum câteva săptămâni, am aflat că Primăria Oradea a încercat să pună mâna pe Casa de Cultură a Sindicatelor într-un mod nu tocmai ortodox, ceea ce pare impardonabil într-o țară ortodoxă, cum ne pretindem. De altfel, edilii nu sunt la prima tentativă de a pune mâna pe active care nu le-au aparținut, vezi și încercarea de a „naționaliza” Casa de Cultură a Tineretului.
Zic şi eu
Adrian Cris
În al 12-lea ceas, Ilie Bolojan a preluat conducerea PNL, ca președinte interimar. Spre deosebire de predecesorii săi, cum ar fi Ciucă ori Cîțu, nu impus de cineva de sus, ci propus de colegi, ca un colac de salvare pentru toți. Un detaliu pe care a ținut să-l spună deschis, fiindcă dacă aceștia nu se vor „alinia cu cetățenii”, va renunța la șefia partidului. Nu-și pune obrazul la bătaie ca să-l huiduie oamenii ori să ajungă subiect de miștouri, ca alții.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Pe cine veți vota în turul al doilea al alegerilor prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
08 Septembrie 2023, 15:50

Cum să fii regizor: Adolescenții bihoreni și ucraineni, invitați la un atelier gratuit de film documentar

Cum să fii regizor: Adolescenții bihoreni și ucraineni, invitați la un atelier gratuit de film documentar (Sursa foto: Facebook - One World Romania)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Asociația One World Romania, care a ținut mai mulți ani la rând ateliere de film documentar la Oradea, își extinde proiectul având un scop lăudabile: facilitarea incluziunii sociale a refugiaților în România. Viitorul atelier care va fi ținut la Oradea va aduce împreună 16 participanți, dintre care opt ucraineni.

Până pe 14 septembrie, tinerii pasionaţi de film pot să se înscrie pentru atelierul de film documentar „Meet, Point & Shoot", care va avea loc în perioada 2-6 octombrie la Comuniteca, cu sprijinul Fundaţiei Comunitare Oradea.

Atelierul denumit "Meet, Point & Shoot" este coordonat de Ana Gurdiş, regizoare de film documentar, şi Răzvan Marchiş, artist şi manager cultural, şi este destinat adolescenţilor cu vârste între 14 şi 19 ani.

„Meet, Point & Shoot" oferă participanţilor o introducere în noţiunile de bază ale limbajului audiovizual, atât la nivel teoretic, cât şi practic. Programul se concentrează pe modul în care realitatea poate fi reprezentată prin intermediul camerelor de filmat şi pe impactul acestui proces asupra societăţii.

"Atelierul nu este competitiv, ci mai degrabă doreşte să aducă împreună participanţii într-un spaţiu destinat expresiei şi discuţiei libere despre drepturile omului, într-un cadru non-formal. Participanţii vor lucra atât individual, cât şi în echipe, printr-o serie de exerciţii de filmare pe teren şi de montaj, care mai apoi sunt puse în discuţie şi analizate din punct de vedere formal, gramatical şi etic", se arată într-un comunicat de presă transmis de organziatori. 

Pentru a aplica la atelier, cei interesaţi sunt invitaţi să completeze un formular. Deşi atelierul se va desfăşura în limba engleză, va exista un traducător de limba ucraineană pe tot parcursul programului. Nu se percepe nicio taxă de înscriere sau de participare, iar pentru orice întrebări legate de aplicaţie, echipa poate fi contactată la adresa de email atelier@oneworld.ro.

Acest proiect este finanţat prin programul "În Stare de Bine". Atelierele "Meet, Point & Shoot" sunt doar una dintre iniţiativele pe care One World Romania le organizează în această toamnă. În plus faţă de ateliere, va avea loc un festival de film documentar şi drepturile omului în Oradea (6-8 octombrie), având ca temă centrală situaţia refugiaţilor. 

Programul "În Stare de Bine" oferă anual granturi nerambursabile în valoare totală de un milion de euro ONG-urilor din România. Scopul programului este îmbunătăţirea calităţii vieţii locuitorilor din comunităţile rurale şi urbane, sprijinind iniţiativele cu impact pozitiv în domeniile culturii, sportului şi sănătăţii. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7282 RON
  • 1 EUR = 4.9771 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON