URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Septembrie 2023, 15:50

Cum să fii regizor: Adolescenții bihoreni și ucraineni, invitați la un atelier gratuit de film documentar

Cum să fii regizor: Adolescenții bihoreni și ucraineni, invitați la un atelier gratuit de film documentar (Sursa foto: Facebook - One World Romania)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Asociația One World Romania, care a ținut mai mulți ani la rând ateliere de film documentar la Oradea, își extinde proiectul având un scop lăudabile: facilitarea incluziunii sociale a refugiaților în România. Viitorul atelier care va fi ținut la Oradea va aduce împreună 16 participanți, dintre care opt ucraineni.

Până pe 14 septembrie, tinerii pasionaţi de film pot să se înscrie pentru atelierul de film documentar „Meet, Point & Shoot", care va avea loc în perioada 2-6 octombrie la Comuniteca, cu sprijinul Fundaţiei Comunitare Oradea.

Atelierul denumit "Meet, Point & Shoot" este coordonat de Ana Gurdiş, regizoare de film documentar, şi Răzvan Marchiş, artist şi manager cultural, şi este destinat adolescenţilor cu vârste între 14 şi 19 ani.

„Meet, Point & Shoot" oferă participanţilor o introducere în noţiunile de bază ale limbajului audiovizual, atât la nivel teoretic, cât şi practic. Programul se concentrează pe modul în care realitatea poate fi reprezentată prin intermediul camerelor de filmat şi pe impactul acestui proces asupra societăţii.

"Atelierul nu este competitiv, ci mai degrabă doreşte să aducă împreună participanţii într-un spaţiu destinat expresiei şi discuţiei libere despre drepturile omului, într-un cadru non-formal. Participanţii vor lucra atât individual, cât şi în echipe, printr-o serie de exerciţii de filmare pe teren şi de montaj, care mai apoi sunt puse în discuţie şi analizate din punct de vedere formal, gramatical şi etic", se arată într-un comunicat de presă transmis de organziatori. 

Pentru a aplica la atelier, cei interesaţi sunt invitaţi să completeze un formular. Deşi atelierul se va desfăşura în limba engleză, va exista un traducător de limba ucraineană pe tot parcursul programului. Nu se percepe nicio taxă de înscriere sau de participare, iar pentru orice întrebări legate de aplicaţie, echipa poate fi contactată la adresa de email atelier@oneworld.ro.

Acest proiect este finanţat prin programul "În Stare de Bine". Atelierele "Meet, Point & Shoot" sunt doar una dintre iniţiativele pe care One World Romania le organizează în această toamnă. În plus faţă de ateliere, va avea loc un festival de film documentar şi drepturile omului în Oradea (6-8 octombrie), având ca temă centrală situaţia refugiaţilor. 

Programul "În Stare de Bine" oferă anual granturi nerambursabile în valoare totală de un milion de euro ONG-urilor din România. Scopul programului este îmbunătăţirea calităţii vieţii locuitorilor din comunităţile rurale şi urbane, sprijinind iniţiativele cu impact pozitiv în domeniile culturii, sportului şi sănătăţii. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON