URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Septembrie 2023, 13:34

Cum fac alții? Ce „rețete” de colectare separată a deșeurilor se aplică în Occident

Cum fac alții? Ce „rețete” de colectare separată a deșeurilor se aplică în Occident MODEL VIENEZ. În capitala Austriei, deșeurile se aruncă în șase fracții: hârtii și cartoane, plastic, biodegradabile, reziduale, sticle colorate și sticle transparente
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

O condiție obligatorie pentru reciclare, colectarea separată a deșeurilor le dă bătăi de cap multor orădeni, mai ales că, din această vară, trebuie să arunce resturile în cinci fracții, fiecare cu o frecvență diferită de ridicare. Adică exact cum se întâmplă în Italia, Germania sau Austria!

În Occident, regulile de colectare separată sunt diferite de la un oraș la altul, însă linia directoare este aceeași: deșeurile trebuie sortate, ca să poată fi reciclate.

Cu mai multă experiență

Cei mai buni „profesori” ai colectării separate sunt orădenii care au emigrat în străinătate și care au învățat acolo reciclarea. În Teramo, Italia, de pildă, în 2010 deja se colectau separat deșeurile în cinci fracții: biodegradabile, menajere, hârtie, plastic și metal, și sticle, la rândul lor împărțite în deschise sau închise la culoare.

Regulile s-au păstrat, deosebirea fiind că aproape în toată Italia deșeurile de hârtie și carton reprezintă o fracție distinctă. În plus, de anul acesta, în multe comune și orașe italiene s-au introdus containerele care pot fi deschise doar cu cartele care înregistrează „clientul”.

În localitățile care nu au asemenea containere, oamenii folosesc găleți colorate sau saci. „Sticlele, indiferent de culoare, le aruncăm în găleata verde, plasticul în saci galbeni, hârtiile și cartoanele în saci gri deschis, iar organicul în găleți maro. Le scoatem în fața blocului, dar după ora 21, pentru că sunt colectate dimineața”, spune orădeanca Elena Gabriela Pop, care locuiește în nordul Italiei.

Frecvență lunară

În Germania, regulile sunt similare. De exemplu, la blocurile din München, localnicii au pubele galbene pentru plastic, albastre pentru hârtii, maro pentru biodeșeuri și negre pentru rezidual, și încă trei containere pentru sticle transparente, verzi și maro.

În satele nemțești, tot cam așa se aruncă gunoiul, dar frecvența de colectare i-ar putea surprinde pe orădeni. Daniela Tuduce, care a locuit în satul Hessen, explică: biodeșeurile și resturile reziduale se ridică bilunar, iar plasticul și hârtiile o dată pe lună. „Satul este foarte curat”, spune orădeanca. La nemți se poate...

Reciclabilele, doar cu predare

Și austriecii separă riguros deșeurile. „Locuiesc la bloc, într-un sat din Austria, și am un container pentru hârtie, altul pentru metale, unul pentru sticle, iar plasticul îl strâng în saci galbeni. Sticla, metalul și plasticul trebuie să fie spălate”, spune Viorica Kovacs. Pentru reziduale are o altă pubelă, iar cele biodegradabile le strânge în pungi de hârtie groasă, pe care apoi le aruncă în cutii metalice cu capac.

În Utrecht, Olanda, de la domiciliul oamenilor se ridică doar deșeurile menajere, în timp ce reciclabilele se duc, voluntar, la centre zonale. Oamenii n-au nicio șansă să fenteze regulile. „Dacă amesteci gunoiul menajer cu reciclabile, rămâi cu el pe trotuar și plătești amendă”, spune Dan Craznic, un orădean care a locuit în acest oraș.

Modelul englez, diferit

Franța promovează și ea centrele de aport voluntar, unde locuitorii pot preda gratuit deșeuri de multe tipuri, dar în același timp se colectează gunoaiele și de la domiciliu. În orașul Angers, de pildă, reciclabilele se strâng laolaltă, în saci sau pubele, dar în Annecy se sortează în două categorii: metale, cartoane și hârtii în pubele galbene, iar plastic - în pubele gri.

Și Marea Britanie promovează colectarea reciclabilelor laolaltă. În schimb, în multe orașe sunt aruncate în pubele diferite resturile vegetale din grădină de cele alimentare. Cu pubela pentru reciclabile și cea pentru reziduale, oamenii ajung să aibă în curți câte patru containere, în timp ce sticlele trebuie să le ducă la tomberoane amplasate prin localități. Merită menționat și că englezii nu pot fenta plata facturilor de salubritate, aceste costuri fiind incluse anual în impozit.

În Belgia, de la populație se strâng trei tipuri de deșeuri - plastic și metale, hârtii și cartoane și resturi menajere -, în timp ce gunoaiele vegetale se predau la centrele de reciclare, unde accesul este gratuit pentru localnici. Sticlele, separate pe culori, se duc tot acolo sau se ridică, la cerere, de la domiciliu.

În vecini

Vecinii din Ungaria nu sunt la fel de riguroși. În Biharkeresztes, de pildă, plasticul, metalele, hârtiile și cartoanele se adună laolaltă, iar oamenii mai au o pubelă pentru biodegradabile și alta pentru reziduale. „Sticlele nu se colectează separat. Noi le aducem la Oradea”, mărturisește o orădeancă mutată dincolo de graniță.

Nici în Debrețin sticlele nu se colectează de la domiciliu, dar prin oraș există containere speciale pentru aceste deșeuri. În plus, au început să apară insule digitalizate pentru colectarea separată, unde resturile reciclabile sunt aruncate pe categorii, ca la Oradea.

După cum se vede, modelele sunt diferite, dar scopul coincide. Rămâne ca și Oradea să-și găsească rețeta potrivită...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Din seria articolelor plătite de primărie
N mai dați ca exemplu țările vestice. Cu toate deviație și dereglările mentale normalizate de ceva vreme au devenit un contra exemplu.
Postat 18 Septembrie 2023, 08:36 de CivisUlpianum
...
Ma mir de Biharkeresztes...locuim la vreo 20 km de localitate, tot Ungaria, avem o pubela pentru reciclabile (hartie, carton, metale, plastic, adica tot laolalta), si alta pentru restul. Nicidecum 3 pubele. Operatorul e acelasi. Mai nou masina de AVE transportă gunoiul la halda din Debretin, de cand MOL a cumparat tot ce tine de depozite de deseuri, s-au schimbat multe. La fier vechi nu mai primești nici un ban, ti le ia gratis daca sunt curate, caroserii, masini nici vorba, se considera deseuri periculoase, tot FB-ul e plin de anunțuri ca oamenii nu stiu cum sa scape de rablele lor. Un haos total.
Postat 14 Septembrie 2023, 20:35 de corm16
Povești de adormit cititorii.
Principiile sunt aceleași în toată Europa, fiind rezultatul câtorva direcții de urmat pe care le-a stabilit Comisia Europeană prin legislația de mediu. Diferențe minore pot să apară de la operator la operator, urmare sistemelor locale de organizare pe care le stabilesc comunitățile respective. La Oradea însă e jale, din punct de vedere organizatoric, pentru că unul dintre principiile europene ține de deșeurile care se colectează "la greutate" ... nu "la volum" ca la noi, prin care se realizează de fapt dublarea tarifului real. E la plezneală și modelul sacilor de colectare, care în tot judetul are un singur furnizor ... capacitatea acestora fiind la jumătate din cea a pubelelor, adică la jumătate din circumferința standardului european. Modelul de colectare selectivă din UE cel mai apreciat este cel din Belgia, iar din toată Europa e cel din Marea Britanie.
Postat 14 Septembrie 2023, 09:03 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON