URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 21 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Voi nu simțiți că, încet, încet, sportul bihorean se duce la vale? Că, deși acum se dau mult mai mulți bani decât înainte, rezultatele sunt mai modeste? Ne-om fi prostit noi sau s-or fi deșteptat adversarii? Dacă la baschet am ajuns să tremurăm la meciurile cu Voluntarii, care joacă în sala căminului cultural din localitate, înseamnă că am făcut ceva greșit. Sigur, suntem în finală cu Clujul, dar parcă nu mai avem tăria de a aduce titlul acasă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Tarom are un vechi monopol pe cursele București - Oradea, ba surse din industrie spun chiar că ruta este cea mai profitabilă a companiei. O informație intuită și din prețurile biletelor, exorbitante, și din faptul că se găsesc greu cu o zi - două înainte de zbor, iar adesea chiar deloc. 
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Ianuarie 2022, 19:05

Criza prețurilor la energie: Facturile care nu respectă legea, date la refăcut, cetățenii nu vor plăti penalități. Noi măsuri, anunțate de premier

Criza prețurilor la energie: Facturile care nu respectă legea, date la refăcut, cetățenii nu vor plăti penalități. Noi măsuri, anunțate de premier foto generic, homeguides.sfgate.com
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Consumatorii care au primit facturi calculate fără compensare sau plafonare nu ar trebui să le plătească până când factura nu va fi refăcută, a spus marți ministrul Energiei, Virgil Popescu, adăugând că va fi propusă o modificare a legii, astfel încât cei care au primit facturi greșite să nu fie penalizați dacă întârzie plata acestora.

La rândul său, premierul Nicolae Ciucă a anunțat că din aprilie vor fi în vigoare noi măsuri pentru protejarea cetățenilor și firmelor împotriva creșterii facturilor la energie.

„Sunt furnizori care nu au emis facturi neplafonate și necompensate. Practic, putem spune că de ieri marii furnizori au început să emită facturile în mod normal. Noi avem date preliminare după ce ei au trimis facturile și probabil că acest lucru s-a făcut în urma sesizării mele către ANPC și în urma controlului care este încă în desfășurare. Sunt și eu foarte curios”, a declarat ministrul într-o conferință de presă, potrivit Digi24.ro.

Popescu a spus că, până acum, doar „un singur furnizor a fost pregătit ca până în data de 15 decembrie să emită facturile așa cum scrie în lege”.

Furnizorii care nu au emis facturile compensate vor fi obligați să le refacă și să nu perceapă penalități pentru oamenii care nu le-au plătit în termen, pentru că vina de a nu face facturile așa cum trebuie este exclusiv a furnizorilor”, a adăugat el.

Cum poți verifica dacă factura a fost emisă greșit

Întrebat de jurnaliști cum pot românii să verifice dacă facturile lor au fost sau nu calculate greșit, ministrul a spus că în factură ar trebui să există o rubrică pentru plafonare și una pentru compensare.

„În factura care vine fiecăruia acasă există o rubrică de plafonare, există o rubrică de compensare. Dacă acele rubrici nu sunt, dacă nu există rubrici pentru plafonare și compensare, înseamnă că ori e greșită factura, ori prețul e suficient de jos, sub acele prețuri minime, acolo nu ai ce compensa. Nu vor fi multe cazuri din ianuarie”, a spus el.

Ce se întâmplă dacă nu plătești

Întrebat ce se va întâmpla dacă facturile nu vor fi emise conform normativelor în vigoare, plafonate, respectiv cu prețul compensat, ministrul a spus că cetățenii se pot adresa Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) sau la Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor.

„Evident, dacă vine următoarea factură, și aceea nerefăcută, eu cred că până la urmă se poate merge la retragerea licenței acelui furnizor care nu respectă legea, pentru că nu poți să te joci cu nervii oamenilor, nu poți să te joci cu oamenii”, a adăugat Popescu.

Întrebat dacă un consumator ar trebui să își asume să rămână fără energie electrică sau fără gaz în cazul facturii calculate fără compensare, Virgil Popescu a spus că nu va rămâne nimeni fără energie electrică, nici fără gaz, „pentru că există furnizorul de ultimă instanță”.

Întrebat, de asemenea, cum se vor returna mai exact banii oamenilor care au primit facturi greșite, ministrul a răspuns că: "Furnizorii trebuie să facă din oficiu acest lucru. Un mare furnizor care a recunoscut că a făcut acest lucru, nu vreau să dau niciun nume, începând de ieri, a recalculat facturile și a retrimis facturile către clienți", a spus ministrul Energiei.

Popescu a mai susținut că, în ce privește energia electrică, 80% din beneficiarii consumatori casnici și 60% din consumatorii de gaze naturale ar fi beneficiat de compensare și plafonare.

Noi măsuri „pentru protejarea cetățenilor și firmelor” din 1 aprilie

Pe de altă parte, tot marți, premierul Nicolae Ciucă a anunțat noi măsuri pentru protejarea cetățenilor si firmelor împotriva creșterii facturilor la energie. Și el a dat asigurări că pentru facturile neconforme de acum, până la refacerea calculelor de către furnizori, acestea nu vor avea penalități.

De asemenea, schema de sprijin se va prelungi și după 1 aprilie, a precizat șeful Guvernului.

De la 1 aprilie, consumatorii casnici cu un consum lunar de până la 300 kw/oră vor beneficia de o nouă schemă de protecţie, care va include TVA redusă la 5%, precum şi compensarea certificatului verde şi a bonusului de cogenerare pentru consum. Vom reduce costul energiei electrice la consumator prin compensarea bonusului de cogenerare şi contravaloarea certificatelor verzi”, a declarat Nicolae Ciucă la Palatul Victoria, adăugând că fi elaborată o schemă de sprijin şi pentru gaze naturale.

Numeroși furnizori nu au emis facturi corecte

Declarațiile au fost făcute marți la capătul unei ședințe cu miniștrii Finanțelor, Energiei, Agriculturii, Antreprenoriatului și Turismului, Mediului și cu președintele ANRE pentru a stabili noi măsuri de protejare a populației și firmelor de efectele creșterii prețurilor la energie.

Potrivit HotNews.ro, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a afirmat luni, 10 ianuarie, că există numeroşi furnizori de energie care au emis facturi către clienţi ignorând legea care stabileşte plafonarea de preţ şi compensări pentru facturi, el susţinând că s-a aflat personal în situaţia de a primi o factură cu tarif necompensat şi neplafonat. Ministrul le recomandă celor care constată că au astfel de facturi să nu le plătească şi să ceară furnizorului recalcularea, iar în caz contrar să se adreseze Autorităţii pentru Protecţia Consumatorilor.

"Da, furnizorii au greşit şi au greşit că au emis facturi către oameni, unii dintre ei, să zicem, fără compensare, fără plafonare. Un mare furnizor până astăzi a dat drumul la facturi fără să aplice legea. Abia astăzi şi probabil în urma controlului declanşat de către Autoritatea de Protecţia Consumatorului, solicitat de mine săptămâna trecută, pentru a verifica la absolut toţi furnizorii de energie electrică şi gaze naturale dacă aplică legea (...) şi eu am primit factură de la acel furnizor necompensată şi neplafonată, abia în urma acestui control care a pornit şi avansează au început să emită facturi.

Toţi au dat, să zicem aşa, în ghilimele, vina pe faptul că a trebuit să-şi adapteze programele informatice. Atât de greu să fie să-ţi adaptezi un program informatic pentru a face nişte scăderi, înmulţiri, împărţiri? Până la urmă lucrurile sunt simple”, a afirmat ministrul Energiei la Realitatea Plus.

Situația se înregistrează și în Bihor

Așa cum BIHOREANUL a mai scris, situația facturilor cu prețuri neplafonate și compensate s-a înregistrat și în Bihor. Mai mulți consumatori din Sântandrei ai furnizorului Gaz Vest s-au plâns, luna trecută, că au primit facturile pe noiembrie la prețuri neplafonate, chiar și peste 2.000 de lei, cu mult peste tarifele legale.

După ce acest fapt a apărut în presă, ministrul Energiei a anunțat că a amendat firma Gaz Vest cu 50.000 de lei.

La scurt timp, însă, chiar înainte de Crăciun, firma a anunțat că a cerut ANRE suspendare activității de furnizare a gazelor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Haos Made in Romania, colonie EU
Productia de energie si gaze in romania este monopol de stat,firmele producatoare sunt ale statului roman. Cu exceptia OMV. Hidroelectrica,nuclearelectrica, romgaz,transgaz,transelectrica.Dupa ei vin distribuitorii si furnizorii,privati.Guvernul fantoma nu stie cite prune are in traista. Balamucul asta e o tragedie comica,scenariul 2 din "Noua normalitate", criza energetica. Criza programata si dirijata de undeva,de sus. Criza va impinge omenirea in foame,frig,falimente,somaj. Guvernele isi vor "salva" cetatenii, la schimb cu pecetea.
Postat 12 Ianuarie 2022, 08:48 de excalibur
Nici acum nu mă crede nimeni ...
... că PNL-iștii ăștia sunt cei mai tâmpiți liberali de pe planetă?
Postat 11 Ianuarie 2022, 23:36 de KP
generatia pe foaie, fara calculatoare
"Atât de greu să fie să-ţi adaptezi un program informatic pentru a face nişte scăderi, înmulţiri, împărţiri". DA, Dureaza!, nu se face peste noapte. Are ministru asta experienta in managment de proiect, sau in IT, sau macar stie folosi calculatorul?!? Mediul economic din 1989 incoace cere PREDICTIBILITATE. Cand dai o lege, intra in vigoare peste 6 luni, nu de maine.
Postat 11 Ianuarie 2022, 22:12 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5777 RON
  • 1 EUR = 4.9748 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON