URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 18 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Decembrie 2021, 15:10

Gaz Vest îşi suspendă activitatea de furnizare a gazelor! Ce se întâmplă cu abonaţii firmei

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După ce a emis facturi la preţuri neplafonate consumatorilor din Sântandrei şi a fost amendată cu 50.000 de lei pentru acest fapt, firma Gaz Vest SA a anunţat că a solicitat Autorităţii de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) suspendarea activităţii de furnizare a gazelor pentru cel puţin 3 luni.

"Cu regret vă informăm că, datorită evoluţiei preţului pe piaţă gazelor naturale din România dar şi la nivel european, acestea traversând o perioadă extrem de dificilă, cu o volatilitate extrem de ridicată a preţului (de la 130 RON /MWh la începutul lunii octombrie la 900 RON/MWh în prezent) dar şi a modificărilor legislative adoptate privind plafonarea preţului la gazele naturale furnizate, modificări care datorită neclarităţii privind cine şi când acoperă costurile avute de furnizor pentru prestarea activităţii de furnizare au condus la suspendarea de către bănci a tuturor procedurilor de finanţare iniţiate, GAZ VEST SA a fost nevoită să notifice ANRE suspendarea pe o perioadă de 3 luni a activităţii de furnizare", se arată într-un comunicat de presă postat pe site-ul companiei, sub semnătura directorului Liviu Marius Ilievici.

Ce se întâmplă cu clienții Gaz Vest

De precizat că decizia nu va avea impact asupra furnizării de gaze naturale abonaţilor.

Conform legii, clienţii Gaz Vest vor fi preluaţi de alţi furnizori sau de către un aşa numit furnizor de ultimă instanţă.

De altfel, comunicatul dă asigurări că "angajaţii Gaz Vest vor asigura "tot sprijinul pentru realizarea acestui transfer".

Informarea mai arată şi că decizia a fost luată - deocamdată pentru 3 luni - în contextul în care compania ar fi solicitat finanţări care ar fi devenit indisponibile în contextul neclar al liberalizării pieţei.

"Având în vedere informaţiile apărute în spaţiul public, privind modificările care urmează să fie adoptate în următoarea perioadă pentru Legea 259 ( ceea ce înseamnă că însuşi cei care au elaborat-o, în urma sesizărilor, şi-au dat seama de neajunsurile acestei Legi) sperăm că neclarităţile invocate de sistemul bancar se vor clarifica astfel încât GAZ VEST SA să acceseze finanţările solicitate şi că în maxim 3 luni să revenim în calitate de furnizori ai dumneavoastră", se mai arată în document.

Comunicatul nu oferă niciun detaliu cu privire la regularizarea facturilor cu preţuri neplafonate emise de operator, nici la perioadă.

Precizează, însă, că abonaţii care doresc să se transfere la alţi furnizori se pot adresa la telefon 0257/348400 sau la email transferconsumator@gazvest.com.

"În situaţia în care nu solicitaţi transferul către alt furnizor, veţi fi preluat de Furnizorul de ultimă instanţă (FUI) desemnat de ANRE, fară costuri de transfer. Vă asigurăm de tot sprijinul şi regretam că sunteţi obligaţi să treceţi prin această situaţie", încheie comunicatul.

Trei prețuri, în loc de unul

Aşa cum BIHOREANUL a mai scris, furnizorul Gaz Vest, din Arad, cu punct de lucru în Sântandrei, a fost amendat cu 50.000 lei pentru că a emis facturi cu preţuri neplafonate clienţilor săi. 

Concret, deşi facturile trebuiau emise la un preţ de cel mult 0,37 lei/kWh, cele din Sântandrei au fost emise cu 3 preţuri defalcate, pe 3 perioade diferite. Spre exemplu, un abonat a primit o factură cu un preţ de 0,207 lei/kWh pentru perioada 1-8 noiembrie, 0,377 lei/kWh pentru perioada 9-19 noiembrie şi 0,630 lei/kWh pentru perioada 20-30 noiembrie, scadenţa facturilor fiind stabilită la 30 decembrie.

Astfel, unii s-au trezit că au de plătit chiar şi peste 2.000 lei (de 6 ori mai mult faţă de anul trecut) şi nu ştiu cum îşi vor recupera banii în contextul în care au şi trecut la alt operator.

"Abonaţii Gaz Vest SA - din judeţul Bihor - au primit facturile aferente lunii noiembrie fără să fie aplicată legea care prevede plafonarea şi schema de compensare! Drept urmare am luat atitudine! Cei de la Gaz Vest SA au primit o sancţiune contravenţională de 50.000 lei şi, conform art.15-1, odată cu aplicarea sancţiunii contravenţionale principale se aplică şi sancţiunea complementară de recalculare a consumului citit sau estimat pentru consumatorii casnici începând cu data de 01.11.2021, în termen de 15 zile!", a anunţat pe Facebook ministrul Energiei, Virgil Popescu.

Abonați fără răspuns

Cu toate că abonaţii au încercat să ia legătura telefonic şi prin e-mail cu furnizorul, nimeni nu i-a lămurit. "Nu ne-au răspuns! Până la urmă au dat un răspuns oficial la primărie, care primărie nici măcar nu a solicitat asta. Gaz Vest a spus că nu au făcut această plafonare şi această compensare deoarece normele emise de Guvern au venit târziu! Normele metodologice de aplicare a legii au fost publicate în Monitorul Oficial pe 27 octombrie, facturile trebuiau emise pe 1 noiembrie şi noi le-am primit cu data de 15 noiembrie. Deci aveau timp!", a spus Traian Cosor, localnic şi consilier local în Sântandrei, care a primit o factură de 1.501 lei.

Situaţia se repetă şi în alte localităţi unde operatorul are clienţi, ca de pildă la Mădăras, unde un localnic a sesizat BIHOREANULUI că a primit o factură de 2.213 lei. În Bihor, Gaz Vest mai operează şi în Sălacea, Văşad, Curtuişeni şi Tămăşeu.

Comunicatul Gaz Vest:

 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
normala si naturala reactia lor in legile economice
doar ca in loc sa se imprumute ca sa plateasca ei gaz pe gratis pentru altii, ca asa a ordonat guvernul, au inchis usile mai repede, fara sa faca chin altora salarii neplatite si alte datorii. Pur si simplu asta e economia de piata, si rezultatul faptului ca guvernul a cedat unor presiuni socialiste ale opozitiei si "plafonand" preturile, defapt obliga firmele furnizoare sa plateasca ele jumatate din pretul gazului si sa vanda mai departe in pierdere la cetateni. Asta e piata mondiala a gazului, pretul e mare pe toate bursele in toate tarile, nu e vina Romaniei, noi suntem victima colaterala a masurilor radicale si extremiste ale ecologistilor de stanga-occidentala, care nu vor nici centrale nucleare, nici hidrocentrale, nici nimic... si inchid nemtii 12 centrale nucleare, toate centrale pe carbune (carbunele chiar e poluant, trebuie sa admitem realitatea!), si multe alte surse pregum gazele de sist... pana ne surprinde ca vine iarna, sistemul energetic e aproape in colaps si se inchid fabrici ca nu au destula tensiune pe fir, si atunci ajung sa vanda Europa de est la bani marunti intereselor rusesti, ca sa se scoata din necaz si sa primeasca niste gaz. Ecologistii astia radicali chiar n-au habar de economie, legea naturala-universala-FIZICA a cererii si ofertei, si traiesc intr-o realitate paralela in care "gravitatia" nu exista!
Postat 24 Decembrie 2021, 20:45 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON