URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Decembrie 2021, 18:04

Facturi la gaz şi de 6 ori mai mari! Localnicii din Sântandrei revoltaţi, după ce Gaz Vest le-a trimis facturi mult peste tarifele legale (FOTO / VIDEO)

Localnicii din comuna Sântandrei s-au revoltat, după ce au primit facturi şi de 6 ori mai mari la gaze comparativ cu anul trecut. Motivul? Deşi trebuia să emită noile facturi la tarifele plafonate de stat, operatorul Gaz Vest le-a trimis facturile la preţuri astronomice, şi de două ori mai mari faţă de cele impuse de lege. Unii s-au trezit că au de plătit chiar şi peste 2.000 lei şi nu ştiu cum să procedeze în contextul în care au şi trecut deja la alt operator.

Circa 20 de oameni s-au strâns, pe rând, marţi dimineaţă în curtea centrului de permanenţă din Sântandrei, clădire ce adăposteşte şi punctul de lucru al firmei arădene Gaz Vest. S-au mobilizat (de data aceasta pentru a discuta cu jurnaliştii) pe grupul de Facebook Sântandrei Metropolitan Area, unde, în ultima săptămână au curs o sumedenie de plângeri la adresa operatorului.

În esenţă, localnicii sunt supăraţi că, deşi trebuia să le plafoneze noile facturi (pe noiembrie), firma Gaz Vest nu a făcut acest lucru. Dimpotrivă: le-a trimis facturile la preţuri foarte mari, chiar şi la 0,68 lei pe kilowatt oră (kWh), deci aproape dublu faţă de preţul 0,37 lei / kWh stablilit prin lege.

Lege neaplicată

După cum se ştie, legea care prevede plafonarea preţurilor la energie şi compensarea facturilor a fost adoptată în luna octombrie, măsurile urmând să se aplice de la 1 noiembrie. În aceste condiţii, deşi preţurile la gaze şi energie au "explodat", operatorii mărind oferta unul după altul, în facturile către cetăţeni trebuiau plafonate la cel mult 0,37 lei/kWh pentru gazele naturale, respectiv 1 leu/kWh pentru energia electrică.

De asemenea, facturile sunt compensate cu cel mult 0,291 lei/kWh în cazul energiei electrice şi cu cel mult 33% din valoarea componentei preţului gazelor naturale.

Ei, bine, deşi facturile le-au fost emise pe 1 noiembrie, deci după intrarea în vigoare a noilor normative, abonaţii Gaz Vest au primit facturile la preţuri mari, fără ca reprezentanţii furnizorului să ţină cont de plafoane.

"Nu se ştie când vor compensa"

"Noi, marea majoritate a consumatorilor suntem abonaţi la Gaz Vest Arad, este firma care a avut toată distribuţia din Sântandrei, iar pe luna noiembrie, normal, după OUG 118 (privind stabilirea unei scheme de compensare pentru consumul de energie electrică şi gaze naturale pentru sezonul rece 2021-2022 – n.r), care a devenit Legea 259 / 2021, ei trebuia să ne factureze la 1 noiembrie cu un preţ plafonat de 0,37 lei pe kWh, iar cei care se încadrează să mai primească o compensaţie de 33%. Nu au făcut asta. Jos, pe factură, au scris că regularizarea şi compensarea prin plafonare se va face conform OUG 118 şi Legii 259. Punct. Nu scrie când", a sintetizat Traian Cosor (foto dreapta), localnic şi consilier local în comună, care a primit o factură de 1.501 lei.

Potrivit acestuia, locuitorii "s-au inflamat" pentru că s-au trezit cu facturi foarte mari, pe care este greu să le plătească, "iar Gaz Vest ne spune că se vor compensa, dar nu se ştie când".

Răspuns la... Primărie

Oamenii sunt cu atât mai supăraţi cu cât nici la telefoane nici la emailuri nu le-a răspuns nimeni, aşa că nu ştiu care vor fi următorii paşi.

"Nu ne-au dat niciun răspuns! Până la urmă au dat un răspuns oficial la primărie (foto jos), care primărie nici măcar nu a solicitat asta. Gaz Vest a spus că nu au făcut această plafonare şi această compensare deoarece normele emise de Guvern au venit târziu! Ei, normele metodologice de aplicare a legii au fost publicate în Monitorul Oficial pe 27 octombrie, facturile trebuiau emise pe 1 noiembrie şi noi le-am primit cu data de 15 noiembrie. Deci aveau timp!", a mai spus Cosor.

"Asta e escrocherie pe faţă!", a spus, la rându-i, o doamnă supărată.

Localnicii sunt cu atât mai nedumeriţi cu cât mulţi dintre cei circa 4.000 de consumatori au schimbat deja furnizorul şi nu ştiu cum îşi vor recupera banii de la o companie cu care nu mai sunt sub contract şi de la care nu mai trebuie să primească facturi ce ar putea fi compensate.

Concret, facturile din Sântandrei au fost emise - în funcţie de oferta acceptată anterior de fiecare consumator în parte - cu 3 preţuri defalcate, pe trei perioade diferite. Spre exemplu, unul dintre clienţi a primit o factură cu un preţ de 0,207 lei / kWh pentru perioada 1-8 noiembrie, 0,377 lei pe kWh pentru perioada 9-19 noiembrie şi 0,630 pentru perioada 20-30 noiembrie, scadenţa facturilor fiind stabilită la 30 decembrie.

"Problema e nerespectarea legii. Trebuia să avem o plafonare la 370 lei MWh (adică 0,37 lei / kWh – n.r.), nu s-a întâmplat. Gaz Vest spune că ei vor compensa diferenţa în facturile următoare, dar nu spune când! Mulţi oameni au schimbat furnizorul; schimbând furnizorul, nu ştii cum vei recupera banii. O să-i apelezi, o să urmăreşti chestia asta în instanţă? Nu ştim", a spus şi Doru Verdeş, precizând că de situaţie sunt afectaţi "în jur de 1.500 - 2.000 de consumatori".

Ce facem mai departe?

Sumele sunt mult mai mari faţă de anul trecut şi chiar faţă de lunile precedente şi nu mulţi consumatori îşi permit să le plătească.

Pensionar, Eugen Iftodie (în imaginea principală) are de achitat 437,61 lei. Poate părea puţin comparativ cu alţii, dar este mai mult decât dublu faţă de cât a plătit anul trecut. La fel ca mulţi alţii, omul se teme să nu fie deconectat în mijlocul iernii dacă nu plăteşte factura, iar apoi nu ştie dacă poate schimba furnizorul, având în vedere că, neplătind, va figura ca "restanţier".

"Am dori, ca pensionari destul de amărâţi, să se soluţioneze situaţia asta! Dacă această factură nu o achităm acuma, dacă eu trec să schimb furnizorul, pe mine mă acceptă dacă eu sunt dator la firma asta? Pentru că e greu de umblat la vârsta care-s eu... Sunt de bună credinţă, am folosit un serviciu - îl plătesc, că toată lumea trebuie să trăiască, dar asta e o exagerare, este prea de tot", a spus el.

Unii locuitori ai comunei s-au trezit că au de plătit câte 1.800 lei, chiar şi 2.400 lei pentru consumul unei luni!

"Anul trecut am plătit 320 de lei în factura pe luna noiembrie, acum am plătit 1.890 lei, deci cam de 6 ori mai mult!", a spus revoltat un alt cetăţean care nu a dorit să-şi dezvăluie numele.

"De luna viitoare"

Iritant este că nici de la casieria punctului de lucru al Gaz Vest cetăţenii nu pot obţine mai multe detalii. Marţi dimineaţă, clienţilor care au întrebat li s-a răspuns că acea compensare "o să se facă luna viitoare".

"Există o comunicare făcută de domnul director... Atât ştiu şi eu cât ştiţi şi dvs. Compensarea o să se facă luna viitoare, noi nu am putut plafona nici din cauza preţului... Noi am avut 3 preţuri, din cauza asta e mai greu", a răspuns politicos o angajată, singura nevoită să dea piept cu clienţii nemulţumiţi, câtă vreme şefii sunt la Arad, unde are sediul firma Gaz Vest.

Întrebări fără răspuns

Singura problemă este că de noile modificări legislative se ştia de mai multă vreme şi compania ar fi avut tot timpul să se pregătească. De ce nu a făcut-o? De ce a facturat cu trei tarife separate într-o singură lună? De ce nu le-a emis clienţilor imediat şi alte facturi "de compensare"? Sunt întrebări la care, cel puţin deocamdată, plătititorii de facturi nu au primit răspuns.

Până una, alta, locuitorii Sântandreiului nu au decât să spere că nu vor rămâne fără căldură în toiul iernii şi că îşi vor recupera banii fără prea multă bătaie de cap. Unii au făcut deja reclamaţii la Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) şi la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor aşa că rămâne de văzut dacă firma va fi sancţionată şi în ce fel de autorităţi. Până atunci, consumatorii n-au decât să păgubească...

UPDATE: Firma Gaz Vest, amendată

Furnizorul Gaz Vest a fost amendat cu 50.000 de lei pentru că a emis facturi cu preţuri neplafonate clienţilor său, inclusiv celor din comuna Sântandrei. Anunţul a fost făcut miercuri, chiar de ministrul Energiei, care a spus că în plus, operatorul a primit şi "sancţiunea complementară de recalculare a consumului citit sau estimat pentru consumatorii casnici începând cu data de 01.11.2021, în termen de 15 zile".

Detalii, în articolul: „Firma Gaz Vest, amendată cu 50.000 de lei pentru facturile uriaşe emise consumatorilor din Sântandrei

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
multumiti...
multumiti din inima psd-dracnea ca au blocat din 2016 exploatarea gazelor din Marea Neagra si cumparam gazul de acolo de la rusi ca pe ei nu i-a oprit nimeni sa exploateze zacamantul!
Postat 21 Decembrie 2021, 19:08 de scortosul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON