URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 16 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Martie 2023, 21:00

Cristian Achim, antrenorul echipei de baschet a Oradiei, reacție dură cu privire la regula cu cel puțin 40% jucători români pe teren

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După ce ministrul Sportului, Eduard Novak, i-a ameninţat cu amenzi pe cei care nu respectă decizia privitoare la ponderea de 40% a sportivilor români în echipe la meciurile oficiale, reprezentanţii mai multor cluburi şi federaţii din ţară au reacţionat.

Printre aceştia se numără şi antrenorul echipei de baschet masculin CSM CSU Oradea, Cristian Achim, cel mai longeviv antrenor al unei echipe din baschetul românesc, el fiind la cârma echipei bihorene din anul 2009, timp în care a reuşit să câştige trei titluri naţionale, o supercupă a României şi a avut nouă participări în cupele europene, unde a condus echipa orădeană în 89 de meciuri.

Scrisoare deschisă

Joi, CSM Oradea a făcut publică o scrisoare deschisă semnată de Cristian Achim, în care tehnicianul critică decizia ministrului Novak, aplicabilă deja din sezonul competițional 2022-2023, aducând mai multe argumente, printre care acela că măsura nu ar favoriza concurența și performanța. 

„În primul rând, nu cred în dezvoltarea jucătorilor altfel decât într-un sistem concurențial. Nu cred in jucători «protejați» care să se afle pe teren doar pentru că au un pașaport românesc. Este împotriva esenței sportului. Trebuie să fii mai bun decât cel împotriva căruia concurezi! «Citius, Altius, Fortius» - «Mai Repede, Mai Înalt, Mai Puternic». Numai așa se realizează progresul. Domnul Pierre de Coubertin nu a făcut vreo referire la culoare, nație, pașaport. Ci numai la întrecere. Prin această măsură se va ajunge ca jucătorul român să fie singurul din tot lanțul unei echipe care nu ar avea presiunea de a performa”, îşi începe antrenorul CSM CSU Oradea argumentaţia.

Achim mai atrage atenţia şi asupra faptului că „regulele nu se schimbă în timpul jocului”, referindu-se la faptul că sezonul competiţional actual a început în vara sau toamna trecută pentru majoritatea ramurelor sportive, iar această masură a ministrului Sportului a apărut după ce s-a dat startul sezonului.

„O profundă neînțelegere a fenomenului”

De altfel, la momentul respectiv, mai mulţi conducători de cluburi au criticat decizia ministerului, având în vedere că ei își făcuseră deja din prima parte a anului 2022 strategia pentru lotul de sportivi, strategie afectată de această decizie de a impune o pondere de cel puțin 40% sportivi români pe teren în competițiile naționale. Ca urmare, cluburile cu mulţi sportivi străini în lot ar ajunge să plătească anumiţi sportivi din afara ţării fără ca aceştia să poată evolua.

„Ca să nu mai vorbim că am fi singura țară din lume care am schimba sistemul competițional în timpul sezonului! Ar fi o bătaie cumplită de joc la adresa conducătorilor, antrenorilor si sponsorilor fiecărei echipe care și-au bătut capul să construiască o strategie pentru a-și îndeplini obiectivele. O profundă neînțelegere a fenomenului care va genera niște aberații, ca de pildă, să plătești niște jucători pe care nu-i mai poți folosi, dar pe care nici nu-i poți da afară pentru că se află sub contract. A gândit cineva aceste lucruri? A consultat cineva antrenorii echipelor de seniori? Nu cunosc situația altor discipline sportive, dar cu siguranță în baschetul masculin niciun antrenor nu a fost consultat”, a precizat Cristian Achim în scrisoarea sa.

Sportul românesc, „în moarte clinică”

Tehnicianul echipei orădene de baschet susţine că nu măsura de a obliga echipele să evolueze cu cel puţin 40% sportivi autohtoni este cea care va revigora sportul de performanţă românesc, ci dezvoltarea sectorului juvenil.

„Domnul ministru are pe masă un om bătrân, bolnav, aflat în moarte clinică - sportul românesc - căruia îi administrează niște șocuri electrice încercând să-l reînvie, în loc să dea naștere unui organism tânăr, sănătos și de viitor. Iar asta se poate realiza doar dezvoltând sectorul juvenil. Nu am văzut analize detaliate pe fiecare ramură de sport în parte. Fiecare federație sportivă ar fi trebuit să facă un studiu și să îl trimită ministerului în care să raporteze de pildă câți juniori fac trecerea spre sportul de performanță, câți copii se pierd în clasa a IX-a, la trecerea spre liceu, care sunt rezultatele loturilor naționale la juniori? Iar dacă sunt proaste, ce se face greșit? Cum putem îmbunătăți munca acolo, la nivel juvenil? Ce poate face ministerul sportului pentru a crește performanțele la nivel de copii și juniori (viitorii seniori, nu?)? Și cum să implementăm tinerii sportivi în structuri de seniori? Am văzut doar PEDEPSE financiare!”, mai precizează Cristian Achim.

Antrenorul echipei CSM CSU Oradea mai adăugă că în baschetul feminin românesc această regulă cu ponderea româncelor a fost implementată vreme de cinci ani, „cu rezultate dezastruoase”. Totodată, Achim subliniază că în țări cu nivel sportiv înalt, cum ar fi Spania, Franța, Italia, Turcia, inclusiv în ceea ce privește baschetul, nu există în vigoare o asemenea regulă.

Echipa de baschet CSM CSU Oradea are, potrivit datelor de pe site-ul oficial, 15 jucători în lot, dintre care 9 sunt români, incluzându-l pe Kris Richard, sportiv american „naturalizat” în România, dar și câțiva tineri fără prea multă experiență. În bună măsură, însă, la majoritatea meciurilor, CSM CSU Oradea se bazează mai ales pe jucătorii străini pentru performanțe.

Nu prea a fost respectat...

Deşi Ordinul de Ministrul privind obligativitatea unei echipe de jocuri sportive să aibă în teren cel puţin 40% sportivi români a fost dat în toamna anului 2022, el nu a prea fost respectat până acum, pentru că au lipsit normele de aplicare.

Totuși, o declarație dintr-o conferință de presă susținuță marți de ministrul Sportului, Eduard Novak, a agitat din nou spiritele, reprezentanţii mai multor cluburi şi federaţii declarând că vor ataca în instanţă această hotărâre.

Ministrul Sportului susţine însă că obligativitatea unei ponderi de 40% a sportivilor români în competiţiile naţionale nu este o măsură discriminatorie şi că îşi doreşte să fie dat în judecată de cluburi pentru a vedea "cine are dreptate". 

„După cum se vede, astăzi am venit cu un tricou special referitor la ponderea de 40% a sportivilor români. Suntem mândri pentru că este o cauză justă pentru viitorul copiilor noştri şi al sporturilor de echipă din România. Acest minister nu a aplicat niciodată amenzi, dar, având în vedere că lucrăm cu bani publici şi avem nişte legi de respectat şi nişte regulamente, trebuie să avem aceste măsuri. Acestea amenzi vor fi aplicate de către directorii DJS, ei se vor deplasa şi vor controla activitatea sportivă în zona lor. Mai avem nevoie un pic de timp şi ei trebuie să înţeleagă sistemul, trebuie să mai lucrăm şi la metodologia de control, dar consider că într-o lună vor putea începe. Au trecut câteva luni şi nimeni nu ne a dat în judecată. Chiar aş dori să ne dea cineva în judecată să vedem cine are dreptate", a declarat ministrul Eduard Novak, în conferinţa de presă de marţi. 

Scrisoarea deschisă semnată de Cristian Achim și transmisă joi presei de CSM Oradea:

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.596 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON