URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 21 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Voi nu simțiți că, încet, încet, sportul bihorean se duce la vale? Că, deși acum se dau mult mai mulți bani decât înainte, rezultatele sunt mai modeste? Ne-om fi prostit noi sau s-or fi deșteptat adversarii? Dacă la baschet am ajuns să tremurăm la meciurile cu Voluntarii, care joacă în sala căminului cultural din localitate, înseamnă că am făcut ceva greșit. Sigur, suntem în finală cu Clujul, dar parcă nu mai avem tăria de a aduce titlul acasă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Tarom are un vechi monopol pe cursele București - Oradea, ba surse din industrie spun chiar că ruta este cea mai profitabilă a companiei. O informație intuită și din prețurile biletelor, exorbitante, și din faptul că se găsesc greu cu o zi - două înainte de zbor, iar adesea chiar deloc. 
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 August 2023, 18:35

„Credem într-o Oradea care să îi recunoască și pe membrii comunității LGBTQIA+ drept localnici ai ei”. Concluziile organizatorilor după prima săptămână Pride 

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Asociația Ark, organizatoarea primei săptămâni de tip Pride din Oradea, a transmis joi un comunicat de presă cu concluziile trase după șirul de evenimente ținute într-o încăpere a pub-ului Lokal, subliniind că ele au adunat circa 1.000 de membri ai comunității LGBTQIA+, „aliați” ai acestora, precum și „persoane care au dorit să își formeze o imagine reală a situației acestei comunități la nivel local și național”.

Reprezentanții Ark Oradea spun că sunt „recunoscători celor care au ales să afirme că orașul nostru aparține tuturor orădenilor, indiferent de diferențele dintre noi, diferențe care fac din Oradea un oraș cu atât mai bogat”. 

Prima ediție Oradea Pride s-a desfășurat în perioada 7-13 august și s-a adresat comunității LGBTQIA+ locale (persoane lesbiene, gay, bisexuale, transgen, queer/questioning, intersex, asexuale) și persoanelor care o susțin.

S-au organizat conferințe pe teme relevante pentru membrii acestei comunități, precum și expoziții, ateliere, proiecții de film și concerte. 

„La Oradea Pride 2023 s-a conversat, s-a râs, s-a dansat, s-a cântat, dar s-a și plâns atunci când participanții au simțit că pot să își mărturisească experiențele, lipsiți fiind de prejudecățile și obstacolele cu care se confruntă în multe momente din viața lor de zi cu zi. Credem într-o Oradea în care oameni cu experiențe și identități diverse se pot manifesta fără restrângeri, o Oradea care să îi recunoască și pe membrii comunității LGBTQIA+ drept localnici ai ei cu acces la toate beneficiile pe care acest oraș are să le ofere, iar Oradea Pride 2023 reprezintă, înainte de orice altceva, un prim pas spre acea Oradea la care sperăm și pentru care vom depune eforturi împreună”, se arată în comunicatul-manifest al organizatorilor. 

Reprezentanții Asociației Ark Oradea precizează și că „evenimentele s-au desfășurat fără incidente”. „Pe această cale, dorim să mulțumim firmei de securitate și autorităților locale, Inspectoratului de Jandarmi Județean General de brigadă Anton Berlescu Bihor și Poliției Municipiului Oradea, pentru buna colaborare și sprijinul de specialitate acordat”, mai spun organizatorii, care adaugă mulțumiri adresate către Accept, ART200, Centrul Euroregional pentru Inițiative Publice, Identity.Education, Incluziune pe Bune, KineDok, MozaiQ, Muzeul Istoriei și Culturii Queer, Queer Sisterhood Cluj - Hilltop Org, TransCore.

BIHOREANUL a scris cum debutul săptămânii Pride s-a făcut cu o expoziție de portrete și povești ale unor persoane, în special tinere, din comunitatea LGBTQIA+.

Evenimentele dedicate persoanelor cu alte orientări sexuale n-au fost bine primite de comunitățile religioase din Bihor, fiind lansate petiții online pentru interzicerea unor astfel de manifestări, iar liderii bisericilor semnând o „Scrisoare către bihoreni”, în care spun că vor să traseze „niște limite clare ale normalității” și că „este natural că bărbații să fie bărbați, femeile să fie femei”, îndemnând credincioșii la „acțiune și rugăciune”.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
"Drepturile" unei minorități în detrimentul majorității
Cine ar fi împotriva recunoașterii unor drepturi civice? Este greu să se răspundă cu "nu, nu vreau ca tu să ai drepturi". Drepturi? Sigur că da. Până când acele drepturi nu anulează dreptul celorlalți. Să vedem concret ce fel de drepturi doresc aceste minorități pentru că "diavolul" se ascunde printre detalii. 1. "Dreptul la căsătorie și întemeierea unei familii". Dacă și uniunile homosexuale, transsexuale etc. pot fi considerate căsătorie și familie atunci orice uniune poate fi o familie. Dacă orice poate fi o familie atunci nimic nu mai este familie. 2. "Dreptul la identitate sexuală". De exemplu dacă un bărbat se consideră femeie, instituțiile statului și toți cetățenii au obligația ca acea persoană să fie tratată că și o femeie. Dacă oricine poate fi femeie nimeni nu mai este femeie. 3. "Drepturi sexuale și reproductive". Aici în teorie ar fi vorba despre dreptul de a decide asupra propriului corp. În realitate este vorba despre avort, adică eliminarea, moartea unei ființe distincte față de mamă. Nu este un "țesut de celule" care este eliminat ci o viață umană. Dacă celor mai mici și vulnerabili nu li se recunosc dreptul la viață, cad și celelalte drepturi. 4. "Dreptul la educație sexuală integrală". Educație sexuală? În regulă. "Integral' are a face în schimb cu predarea ideologiei de gen în școli de la vârstele cele mai fragede, fără acordul părinților pentru că "copii au dreptul să știe". Și aș putea continua…. Închei cu o constatare. Indiferent cât de mult își dorește mainstreaming curcubeu să descopere o genă LGBTQ în codul genetic uman, nu reușește. Nimeni nu se naște LGTBQ...
Postat 19 August 2023, 15:12 de Rogerius
Peste tot in lume sunt recunoscuti
Nu stiu de ce se plang membrii comunitatii asteia. Ei sunt recunoscuti peste tot in lume: dupa comportament ...
Postat 18 August 2023, 23:50 de oradea_mea_si_a_ta
Cum vad eu lucrurile:
Ei sunt exceptii de la regula, dar nu este vina lor. Asa s-au nascut! Ceva n-a functionat corect! Sunt priviti cu mila si compasiune de unii, blamatii de altii, crucificati de altii. Deci, incercarea lor de a se afirma si a se face cat mai vizibili, nu este decat o reactie la ceea ce le livreaza societatea. Incercarea lor de a se face vizibili prin parade, ii face sa fie apropiati de normalitate, sa poata tine capul sus pe strada, sa nu le fie rusine de ce sunt. Deci, tot noi, "normalii" suntem de vina. Daca nu i-am blama si ostraciza, nu ar fi parade gay, nu ar avea de ce, parol. @oradeanbihor, cred ca nu are nimic de-a face influenta sau trendul in aceasta problema. Adica mie poti sa-mi faci vreo 100 ani de influenta ca nu o sa reusesti sa ma schimbi, presupun ca nici tu nu esti usor influentabil. Cu asta te nasti si cu ea mori. Ziceau unii ca prin educatie poti sa schimbi comportamentul copilului, in caz ca observi ce se intampla. Nu cred asta si copilul respectiv fortat fiind, o sa devina un adult depresiv sau cu alte probleme mai grave care pot duce inclusiv la suicid. So, mai bine lasati lucrurile asa cum sunt. Despre organizatorii saptamanii Pride: felicitari, capul sus si sa nu puneti la inima comentariile.
Postat 18 August 2023, 21:16 de Kid
Normalitate
Va respect și va accept dar prefer să îmi țin familia la distanță de voi și o sa o fac cu acceasi înverșunare cu care voi vă faceți auziți! Înțeleg că există dereglări hormonale, genetice, etc dar probabil doar un mic procent dintre gay au aceasta problema, restul fiind influențați si acaparați de acest trend.
Postat 18 August 2023, 12:48 de oradeanbihor
Idei puține și fixe la unii cu probleme la bibilică.
V-a luat cineva statutul de "locuitor" al orașului și v-a scos din lista contribuabililor plătitori de taxe și impozite locale? Vi s-au reziliat contractele la apă, canalizare, termie, salubritate, etc? Vi se pare pe la voi, în grupul "locuitorilor" LGBTQIA+ ... că nu sunteți tratați la fel de către autoritățile publice, așa cum sunt și heterosexualii?
Postat 18 August 2023, 07:51 de KP
Da, au loc
Dar sa isi tina paradele pentru ei. Si la fel ca hetero, sa tina mozolelile in casa si nu in vazul tuturor. Si se poate convietui. Nici noi nu facem parade cand joci la gaura (a se citi golf), nici de ei nu ne intereseaza ca isi incrucisaza crosele sau joaca la 2 gauri identice. Iar presa sa.nu le mai faca atata reclama ca sunt infimi ca procent din locuitori si toti sunt fericiti. Bine, toti, mai putin aia ahtiati dupa reclama, cum se pare ca sunt si aia.
Postat 18 August 2023, 05:45 de poiu
PROPAGANDA, PROMOVARE, RECRUTARE
De asa ceva se ocupa gruparea asta pe invers.
Postat 17 August 2023, 23:48 de Riviera
Eu ma bucur pt ei
Pt ca e mai multe pisicuțe pt mine ::::::))))))) in momentul de față nu fac față ::::::))))) nu am nimic cu ei, ii respect pt ca plătesc si ei taxe, dar cunosc unii care nu erau așa, dar ar fost convinși, păi acuma ce facem, mai trebuie zoofilii sau plantifilii să-și ceara drepturi :::::::))))))
Postat 17 August 2023, 21:41 de Sandu2100
saracii :))
Disperati sunt unii sa isi valideze nebunia… cu cat ii vom ignora mai mult, cu atat vor disparea de pe agenda noastra, doar redactii bolnave ii vor mai promova
Postat 17 August 2023, 21:16 de mr_right
Noi nu!~ Oradea nu este pride!
Nu poti crede intro inversare a realitatii! Nu poti numi intunericul zi si lumina noapte! Pe unul care zice ca e Napoleon il bagi la 6 si unul cu toate organele masculine care sew crede femei il dai de exemplu de bune practici si ii impui neb.... ca o noua realitete, un nou adevar! O miselie!
Postat 17 August 2023, 21:09 de scortosul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5777 RON
  • 1 EUR = 4.9748 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON