URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 03 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 August 2023, 10:02

Ocupația bisericilor: Ca să blocheze Oradea Pride, cultele locale au rezervat toate zonele publice din oraș!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Evenimentele comunității LGBTQ+ anunțate în cadrul „Oradea Pride” pentru perioada 7-13 august au pus pe jar comunitatea creștină.

În ultimele două săptămâni, pentru a bloca un eventual marș al minorităților sexuale, bisericile locale, indiferent de confesiune, au cerut de la Primărie avize pentru organizarea a peste 50 de activități religioase, educative, cultural-spirituale ori recreative în toate zonele din oraș, nu doar într-o zi, ci pe toată luna august!

Printre organizatorii evenimentelor se numără Asociația Femeilor Ortodoxe din Oradea, Asociația Studenților Creștin Ortodocși, Biserica Penticostală Speranța, Episcopia Greco-Catolică, Biserica Baptistă Emanuel, Comunitatea Regională Penticostală și multe altele.

Ecumenismul pe care n-au reușit să îl pună în practică frații creștini în ultimele două decenii l-au provocat, cum ar veni, homosexualii și lesbienele într-o singură săptămână.

Iată că acum bisericile au o cauză comună!
 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
14 Comentarii
Este un al doilea...
...subiect care a devenit în ultimul timp sufocant, aceste culte neoprotestante, care mâine poimâine vine și te trage și de mânecă ori îți dau în cap dacă nu ești de acord cu ei. Cântări pe unde apucă un fel de poluare fonică, dacă cineva cântă pe stradă este amendat pentru tulburarea publice, spamuri prin cutiile poștale cât și pe siteurile de socializări, mulți obraznici din caleafară, îți bat la ușe indiferent de cât este ora ca să îți explice de ceea ce dacă ești interesat poți citii. Domnul Primar Birta și d-ul Ilie Bolojan din aceste motive au dat undă verde cultelor să se manifeste peste tot și unde îi taie capul, dar catolici, ortodocși de ce nu ies și ei în stradă? Așa că situația este scăpată de sub control și totuși controlată de colegii domniilor lor edili ai orașului.
Postat 17 August 2023, 00:00 de Morometul
@Kid
Cultele au greșit, e clar. Biserica are cel mai bun mesaj, dar de multe ori o proastă comunicare. Nu, scopul nu scuză mijloacele. Degeaba ies acum cultele să-și propună mesajul când s-a aflat că prezența lor în piețe este în principal pentru bloca pe cei de Pride Week. Dar mi se pare aproape imposibil ca cultele să se fi organizat singure pentru a ocupa toate piețele orădene pe toată luna august. În 30 de ani de democrație singurul lucru în comun care au reușit să-l facă cultele e scrisoarea aceea. Cel mai probabil s-a întâmplat ceva asemănător a ceea ce comentează georgemarian. Când au aflat că se va organiza un Pride Week în Oradea în luna August, autorităților locale li s-au pornit toate sirenele. Vin alegerile locale și orădenii majoritari conservatori îi vor pedepsi la vot dacă autorizează Pride-ul (chiar dacă conform legii sunt obligați să o facă). Soluția? Să iasă cultele să evanghelizeze toată luna august în toate piețele. Dacă vin cei de la Pride cu cererea, vor deschide brațele și vor zice; "ne pare rău, toate piețele sunt deja rezervate". Cultele au zis OK, s-au făcut de pomină și autoritățile răsuflă ușurați că au scăpat de Pride chiar acum înainte de alegeri. Reprezentanții cultelor au tras scurtul în povestea asta. Trebuie să învețe să zică NU atunci când trebuie. Politicienii să se descurce singuri și dacă vor să fie ajutați OK, doar dacă Biserica nu se compromite.
Postat 10 August 2023, 19:24 de Rogerius
Intreb si eu pt un prieten
Au achitat ceva? Ca daca nu, nu e ok. Vreti ceva? Platiti! @georgel, pasarea malai viseaza. Te si vezi cu tricolorul in piept si sceptrul in mana! Esti "simpatic" rau. Recomand sa treci pe str. Louis Pasteur 24 pt un sejur (cativa ani in cazul tau). Este deschis non stop. Mai primaru' lu' peste prajit, daca un primar ar incepe sa dea telefoane cum zici tu si si-ar ocupa timpul cu alte tampenii de nivelul celor descrise de tine, n-ar avea vreme nici sa mearga la toaleta in 24 de ore, nu 10-12 ore cate lucreaza de obicei un primar bun. Dl Rogerius, ramane intre noi: nu-i asa ca in treaba asta, cultele s-au facut de kakao? Democratie? La culte e ca in armata, democratia lipseste cu desavarsire. Cultele merg pe varianta machiavelica, scopul va scuza intotdeauna mijloacele.
Postat 09 August 2023, 21:05 de Kid
@georgemarian
Ai fi sigur un politician abil și elegant. Mă îndoiesc că ai fi legal și sigur nu ai fi moral. În teorie ai fi primarul tuturor, în realitate i-ai îngrădi drepturile unora cu ajutorul altora. Dar da, ai scăpa basma curată la alegeri, pentru că oficial nu ai refuzat pe nimeni să se manifeste și nici nu ți-ai făcut probleme cu majoritatea orădenilor autorizând marșul curcubeu. În ceea ce privește cultele, dacă ele ar dori să te scoată din această încurcătură și să iasă în prima linie sfidând democrația treaba lor. Dar atunci să nu mai vorbească despre democrație pentru că nu dau doi bani pe ea. Și dacă cultele tot ies la înaintare blocând toate piețele din Oradea, să aibă măcar coloana vertebrală să o zică negru pe alb: " Am ieșit aici pentru ca cei de la Pride Week să nu se manifeste în acest oraș".
Postat 08 August 2023, 20:35 de Rogerius
Opulenta
Parca bisericile indeamna la cumpatare si limitare. Cica ortodocsii au post acuma. Dar cand nu dai seama pentru bani, cand vin banii de la bugetele locale si centrale fara nici o transparenta, iti permiti sa inchiriezi toate pietele publice. Evaziunea fiscala si masurile fiscale sunt pentru a-i ajutora si mai mult in timp ce ingroapa omul de rand tot mai adanc. Asta e scopul, sa ai oameni care te urmeaza orbeste, voteaza cum zice popa. Cati popi isi pot justifica averile din salariul de la culte? Stiu si cazuri cu nume si perioade in care cerseau prin america iar la intoarcerea in tara aveau ultimu racnet de minivan, ditai casa sau casele, in timp ce faceam ditai biserica sa adune bani cat mai multi de la cre(s)tini. Si aia fac azi scrisoare deschisa, aia inchiriaza spatii publice fara nici un rost, iti rad in fata si refuza sa iti ingroape pe cel drag trecut in nefiinta, ca nu vrea el, refuza sa te cunune ca ai "atins" un apropiat de-al lui prin prisma jobului tau ... Da, aia!
Postat 08 August 2023, 20:33 de poiu
mai agresivi ca martorii
astia cu exhibitionismul lor nu cunosc limite
Postat 08 August 2023, 17:06 de testtest
Soluții elegante
La oprirea paradelor păcătoase se găsesc se pare soluții elegante și pașnice se pare, atât din partea cultelor cât și autorităților. Trebuie doar să vrei! Eu dacă aș fi primar aș face așa (poate le dau idei pozitive): vor LGBT-ul sau alte organizații suspecte să facă paradă? Îi intreb când? Ei răspund : marți, miercuri datele X, Y din calendar. În secunda 2 sun cultele și le spun: n-ați vrea și voi să faceți ceva eveniment în datele X și Y că ia uite care e treaba? Ei vor zice: cum să nu? În secunda 3 sun organizațiile LGBT și le spun că nu se poate. Vor să schimbam datele în Z? În secunda 4 iar sun cultele sau ceva organizatie de pensionari. Si tot asa. Dupa 2-3 situații din astea stai liniștit că înțeleg ei mesajul că nu-s doriți. Elegant. Legal. Moral. Și dacă ar fi să mă duc mai sus aș face și altfel: dacă aș fi un reprezentant al cultelor, m-aș duce la primării și le-aș spune: dacă aveți ceva propuneri de parade cu MÂNDRIE, dați-ne un apel și nouă poate ne suprapunem cu vreun eveniment, nu se știe. Nu-i mai elegant? Și iată o societate mai curată, pașnică, fără conflicte. La asta am fost chemați!
Postat 08 August 2023, 16:11 de georgemarian
@Riviera
În scrisoarea cultelor se făcea referire la "civilizația euro-atlantică", la SUA (cea mai veche democrație existentă), la "ne îngrădirea libertății" șamd. Totul sună foarte democratic, dar să ocupi tu toate piețele timp o lună pentru ca ceilalți să nu poată veni acolo e orice mai puțin democratic. Puteau să organizeze ceva împreună în paralel. Puteau solicita o piață o singură zi. Dacă organizau un eveniment împreună toate cultele, piața Unirii ar fi devenit neîncăpătoare. Și mi se pare o ipocrizie să se răspundă cu nu la întrebarea "ați organizat acest eveniment ca și reacție la Pride". E clar că e o reacție (legitimă, de altfel). Nu e deloc creștinesc să umbli cu zăhărelul: "Felul vostru de vorbire să fie: ‘Da, da; nu, nu’; ce trece peste aceste cuvinte vine de la cel rău". Matei 5:37
Postat 08 August 2023, 15:47 de Rogerius
E dreptul bisericilor
Asa cum si lgbtq are dreptul sa-si faca show-ul si bisericile au dreptul sa-si faca treburile pt care primesc bani (de la stat sau direct de la enoriasi). Asa e in democratie.
Postat 08 August 2023, 14:23 de Riviera
Unii au luat tzeapa
Unii au luat tzeapa cu o fata sau cu o femeie ori cu mai multe. Poti insa sa spui ca toate fetele si femeile sunt curve, neserioase, pramatii ? Nu poti sa spui asta pt ca sunt si fete sau femei serioase, cu bun simt, constructive cu care se poate face treaba.
Postat 08 August 2023, 14:17 de Riviera
Foarte bine
Atâta reclama le faceți miz.....r astora de zi că a coborât soarele pe pământ, n-avem nevoie de nici un marș sa meargă în altă parte sa facă priduri pe acolo .
Postat 08 August 2023, 14:08 de sss
Parada
Mie îmi pare rău că "gheii" nu pot pune de o paradă, nu de alta dar ar fi bine sa stim cine ce orientare are, că să putem sa ne ținem la distanță familiile, copiii... no ofense...
Postat 08 August 2023, 14:01 de oradeanbihor
Atitudine greșită a cultelor în beneficiul politicienilor locali
Sunt de acord cu scrisoarea comună a reprezentanților cultelor. Nu sunt de acord cu acțiunea cultelor de blocare a piețelor pentru a evita manifestările LGTBQ. În scrisoare se îndeamnă la "rugăciune și acțiune". Acțiune pentru afirmarea propriilor valori, OK. Acțiune pentru protejarea copiilor în școli față de ideologia de gen, OK. Acțiunea de a merge la vot și a vota conform propriei conștiințe, OK. Dar acțiunea de blocare a altor persoane nu e treaba cultelor. Legea le permite și lor să se adune în spații publice. De aceea eu nu am semnat petiția aceea împotriva organizării Pride Week Oradea. Dar prezența cultelor în piețe chiar acum, este pentru autorități ca o mană cerească. Suntem înainte de alegerile locale. Dacă orădenii (majoritari conservatori) ar fi aflat că politicienii locali au autorizat un marș curcubeu în Oradea sigur i-ar fi pedepsit la vot. Dar scapă de această problemă pentru că uite: "legea permite întrunirile, dar piețele sunt deja ocupate".
Postat 08 August 2023, 12:46 de Rogerius
Super!
Au cu cine sa umple o suta de piete! Cultele colcaie de pedofili, violatori, homosexuali! Nici cei din familiile sa-zis traditionale nu-s mai prejos. Daca s-ar face teste ADN intregii populatii ar iesi un tambalau....
Postat 08 August 2023, 11:33 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON