URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 28 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Decembrie 2023, 17:51

Controversa burselor pentru elevi: Burse de merit doar pentru medii mai mari de 9,50, iar pentru cei cu medii mici burse de reziliență

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După ce, din cauza unei gafe a Ministerului Educației, în acest an școlar primesc burse de merit și elevi cu medii de corigență, ministra Ligia Deca a anunțat cum vrea să modifice metodologia de acordare a acestor recompense.

Așa cum BIHOREANUL a arătat, aproape 300 de elevi din Bihor primesc lunar bursa de merit, în valoare de 450 lei, deși au avut medii de corigență, unii chiar de 1 și 2, după ce Ministerul Educației a stabilit că bursele trebuie acordate elevilor care s-au clasat în primii 30% din clasa lor, fără să impună și o medie minimă și uitând că, în clasa a IX-a, elevii pot ajunge și cu medii sub 5 obținute la Evaluarea Națională.

Din următorul an școlar, această situație n-ar mai trebui să se întâmple, pentru că burse de merit ar urma să ia doar elevii cu medii peste 9,50, în timp ce colegii lor cu note mici ar putea primi burse de reziliență, care să-i stimuleze să învețe.

„Ceea ce vom face la începutul anului următor este ca, pe baza feedback-urilor venite, să punem în dezbatere niște modificări la metodologia de burse pentru anul viitor. Asta înseamnă ca ceea ce avem acum, 30% dintre copii primesc bursă de merit, să fie separat în două categorii, bursa de merit, pentru că înțeleg că societatea își dorește o definiție mai strictă a noțiunii de merit și atunci să mergem pe concursuri, olimpiade, plus peste 9.50, și să existe o altă bursă, bursa de reziliență, care să aibă scopul motivării copiilor din fiecare clasă, celor mai buni copii din fiecare clasă”, a declarat Ligia Deca, într-un interviu pentru Știrile Pro TV.

Edupedu.ro scrie, citând surse din Ministerul Educației, că bursa de reziliență ar urma să o primească elevii cu medii de cel puțin 7.

Pentru ambele tipuri de burse, o condiție va fi ca elevii să nu aibă absențe nemotivate.

„O să facem aceste modificări și ele vor fi evident valabile în anul școlar următor. O să le punem în dezbatere publică, pentru că înainte de a face orice modificare, vrem să ne asigurăm că toți cei care trebuie să aibă un cuvânt de spus, profesorii, elevii, experții reușesc să aibă acest cuvânt”, a mai spus Deca.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Re: excalibur
Același lucru ... între plus (favorabil) și minus (nefavorabil), cu poziționarea către zero ca reper. A lua totul de la zero este, în orice limbaj explicativ, o "resetare" de la o situație nefavorabilă la una potențial favorabilă. O bursă nu definește plecarea de la o situație definită ca nefavorabilă ... ci un sprijin sau un merit.
Postat 26 Decembrie 2023, 07:58 de KP
Dacă vreți se poate
Mă mir că aici "ocolul silvic constituțional" nu zice nimic. Cum e cu dreptul câștigat care nu se poate pierde? Ori suntem pe constituție ori nu mai suntem! Aceasta e o generație specială de elevi corigenți cu bursă. Dacă asta zice legea, asta e! Ce facem acuma? Le tăiem drepturile sau le lăsăm până aceștia ies din sistem? Acest fel de burse sunt acordate pe același principiu cu al pensiilor speciale. Dacă puteți anula aceste burse puteți anula și pensiile speciale. Așa cum e dovedit, o lege proastă face din elevi fără merit bursieri, și din mediocri speciali.
Postat 25 Decembrie 2023, 16:13 de User anonimizat
Reziliență (psihologie)
Reziliența este definită frecvent drept capacitatea ființelor umane de a se adapta într-o manieră pozitivă la situații nefavorabile.
Postat 25 Decembrie 2023, 10:59 de excalibur
Limba română - o problemă pentru mulți.
Se uzitează termeni în mod greșit. Reziliență vine de la "reset". Asta înseamnă revenirea sau resetarea unei activități. Bursă de reziliență ar însemna să-i dai bani beneficiarului ca să plece de acasă încălțat cu bascheți noi,spre exemplu. Bursa ca valoare cuantificabilă nu poate fi uzitată, ca termen lingvistic, ca fiind de "reziliență". Luați și voi dicționarul din când în când. Nu vă luați după tot prostul ajuns dascăl, că nu-i suficient. Cuvintele noi în limbaj nu înseamnă și minte destulă.
Postat 25 Decembrie 2023, 10:27 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON