Gata cu imaginile idilice pe domeniul public. Consiliul Local Oradea a aprobat luni noul Regulament privind administrarea şi întreţinerea spaţiilor verzi, precum şi măsuri pentru protecţia mediului, care interzice hrănirea pe domeniul public a animalelor fără stăpân, de la porumbei şi pescăruşi la pisici şi căţei.
"Nu ne luaţi dreptul la compasiune!"
Orădenii care hrănesc porumbeii pe domeniul public riscă amenzi între 1.000 şi 2.000 lei. Hotărârea a fost luată cu votul exclusiv al reprezentanţilor PNL, în vreme ce reprezentanţii grupul PSD a votat "împotrivă", iar cei ai UDMR s-au abţinut de la vot.
"Referitor la porumbei, majoritatea celor care au participat la dezbaterea publică a regulamentului şi-au exprimat punctul de vedere şi v-au rugat un singur lucru: nu ne luaţi dreptul la compasiune. Cum veţi amenda o bunică cu nepoţelul de 3 ani care aruncă o bucăţică de pâine pe jos şi o mănâncă un porumbel?", întrebat liderul grupului PSD, Liviu Sabău Popa (foto).
Social-democratul a propus varianta administrării de contraceptive orale păsărilor odată cu semninţele astfel încât acestea să îşi reducă numărul treptat, fără a interzice orădenilor hrănirea lor.
În replică, primarul Ilie Blojan, iniţiatorul proiectului, a afirmat că restricţii similare se aplică nu doar în Bucureşti, ci în toate oraşele europene precum Barcelona sau Madrid. "E o chestiune standard ce se regăseşte în toate regulamentele autorităţilor publice, care au constat că numărul acestora depăşeşte un prag rezonabil. Se regăseşte inclusiv în regulamentele din Capitală", a declarat Bolojan.
Primarul a dat asigurări că Poliţia Locală nu va abuza de prevederile regulamentului sancţionând bătrânii sau copiii care hrănesc porumbei sau pisici pe domeniul public. "Niciun poliţist local nu se va duce să facă ce nu prevede legea", a promis edilul.
Asociaţii de proprietari devin grădinari
O prevedere la fel de importantă a regulamentului se referă la obligativitatea asociaţiilor de proprietari de a prelua de la municipalitate şi a întreţine în bună stare spaţiile verzi din cvartalele de blocuri.
Asociaţia Pro Democraţia Oradea a protestat încă din faza de dezbatere a regulamentului, afirmând că această obligativitate excede limitele legii.
"Articolul 4 din Legea 230 din 2007 prevede că asociaţia de proprietari are drept scop administrarea şi gestionarea proprietăţii comune. Practic, preşedintele unei asociaţii de proprietari (din Oradea în cazul nostru) comite o nelegalitate dacă semnează un protocol privind administrarea spaţiilor verzi ale municipiului pentru că acel document nu are temei legal, activitatea impusă de Primărie excedând scopului privind administrarea şi gestionarea proprietăţii comune a asociaţiei", se menţionează într-un comunicat de presă transmis duminică de Asociaţia Pro Democraţia Oradea.
Terenul şi administratorul
În replică, primarul Ilie Bolojan a declarat că "nu este vorba de a da în administrare cu forţa domeniul public din jurul blocurilor, aşa cum au interpretat entităţi interesate de această speţă, ci de a reglementa modul în care sunt întreţinute de asociaţiile de proprietari aceste spaţii care rămân în continuare domeniu public".
Potrivit edilului, scopul regulamentului este ca "fiecare metru pătrat de teren să fie în gestiunea cuiva, indiferent că este vorba de Primărie, asociaţii de proprietari, persoane juridice sau persoane fizice, şi să existe o politică şi standarde comune pe care toţi aceşti responsabili să le urmeze în comun, iar Oradea să aibă un aspect civilizat de oraş european".
Potrivit normativului, asociaţiile de proprietari care nu încheie protocoale de preluare în administrare a spaţiilor verzi din imediata vecinătate şi nu se ocupă de întreţinerea lor riscă amenzi între 1.000 şi 2.500 lei.
Se sancţionează!
Regulamentul privind întreţinerea zonelor verzi sancţionează nu doar asociaţiile de proprietari, cât şi persoanele fizice şi juridice pentru diferite contravenţii.
Astfel, e bine de ştiu că îmbăierea de către deţinători a câinilor în apele curgătoare sau stătătoare de pe raza municipiului se sancţionează cu amendă între 200 şi 500 lei, murdărirea cu graffiti a gardurilor, clădirilor ori statuilor se amendează cu 1.000 – 2.500 lei, iar neîndepărtarea zăpezii de pe trotuare cu sume între 2.000 – 2.500 lei.
La fel, despăgubirile pentru distrugerea sau tăierea fără autorizaţie a unui arbore ornamental din specia foioase mai mic de 4 metri se ridică la 1.200 lei, iar cele pentru un arbore de peste 4 metri la 3.500 lei.
Despăgubirile pentru distrugerea unui puiet vor fi de 500 lei, la fel ca în cazul unui coş stradal, iar cele pentru distrugerea unei bănci de odihnă se vor ridica la 1.400 lei.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.