URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 13 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
24 Septembrie 2018, 18:12

Consiliul Local a hotărât: Orădenii care hrănesc animalele fără stăpân şi asociaţiile care nu preiau spaţiile verzi riscă amenzi

Gata cu imaginile idilice pe domeniul public. Consiliul Local Oradea a aprobat luni noul Regulament privind administrarea şi întreţinerea spaţiilor verzi, precum şi măsuri pentru protecţia mediului, care interzice hrănirea pe domeniul public a animalelor fără stăpân, de la porumbei şi pescăruşi la pisici şi căţei.

"Nu ne luaţi dreptul la compasiune!"

Orădenii care hrănesc porumbeii pe domeniul public riscă amenzi între 1.000 şi 2.000 lei. Hotărârea a fost luată cu votul exclusiv al reprezentanţilor PNL, în vreme ce reprezentanţii grupul PSD a votat "împotrivă", iar cei ai UDMR s-au abţinut de la vot.

"Referitor la porumbei, majoritatea celor care au participat la dezbaterea publică a regulamentului şi-au exprimat punctul de vedere şi v-au rugat un singur lucru: nu ne luaţi dreptul la compasiune. Cum veţi amenda o bunică cu nepoţelul de 3 ani care aruncă o bucăţică de pâine pe jos şi o mănâncă un porumbel?", întrebat liderul grupului PSD, Liviu Sabău Popa (foto).

Social-democratul a propus varianta administrării de contraceptive orale păsărilor odată cu semninţele astfel încât acestea să îşi reducă numărul treptat, fără a interzice orădenilor hrănirea lor.

În replică, primarul Ilie Blojan, iniţiatorul proiectului, a afirmat că restricţii similare se aplică nu doar în Bucureşti, ci în toate oraşele europene precum Barcelona sau Madrid. "E o chestiune standard ce se regăseşte în toate regulamentele autorităţilor publice, care au constat că numărul acestora depăşeşte un prag rezonabil. Se regăseşte inclusiv în regulamentele din Capitală", a declarat Bolojan.

Primarul a dat asigurări că Poliţia Locală nu va abuza de prevederile regulamentului sancţionând bătrânii sau copiii care hrănesc porumbei sau pisici pe domeniul public. "Niciun poliţist local nu se va duce să facă ce nu prevede legea", a promis edilul.

Asociaţii de proprietari devin grădinari

O prevedere la fel de importantă a regulamentului se referă la obligativitatea asociaţiilor de proprietari de a prelua de la municipalitate şi a întreţine în bună stare spaţiile verzi din cvartalele de blocuri.

Asociaţia Pro Democraţia Oradea a protestat încă din faza de dezbatere a regulamentului, afirmând că această obligativitate excede limitele legii.

"Articolul 4 din Legea 230 din 2007 prevede că asociaţia de proprietari are drept scop administrarea şi gestionarea proprietăţii comune. Practic, preşedintele unei asociaţii de proprietari (din Oradea în cazul nostru) comite o nelegalitate dacă semnează un protocol privind administrarea spaţiilor verzi ale municipiului pentru că acel document nu are temei legal, activitatea impusă de Primărie excedând scopului privind administrarea şi gestionarea proprietăţii comune a asociaţiei", se menţionează într-un comunicat de presă transmis duminică de Asociaţia Pro Democraţia Oradea.

Terenul şi administratorul

În replică, primarul Ilie Bolojan a declarat că "nu este vorba de a da în administrare cu forţa domeniul public din jurul blocurilor, aşa cum au interpretat entităţi interesate de această speţă, ci de a reglementa modul în care sunt întreţinute de asociaţiile de proprietari aceste spaţii care rămân în continuare domeniu public".

Potrivit edilului, scopul regulamentului este ca "fiecare metru pătrat de teren să fie în gestiunea cuiva, indiferent că este vorba de Primărie, asociaţii de proprietari, persoane juridice sau persoane fizice, şi să existe o politică şi standarde comune pe care toţi aceşti responsabili să le urmeze în comun, iar Oradea să aibă un aspect civilizat de oraş european".

Potrivit normativului, asociaţiile de proprietari care nu încheie protocoale de preluare în administrare a spaţiilor verzi din imediata vecinătate şi nu se ocupă de întreţinerea lor riscă amenzi între 1.000 şi 2.500 lei.

Se sancţionează!

Regulamentul privind întreţinerea zonelor verzi sancţionează nu doar asociaţiile de proprietari, cât şi persoanele fizice şi juridice pentru diferite contravenţii.

Astfel, e bine de ştiu că îmbăierea de către deţinători a câinilor în apele curgătoare sau stătătoare de pe raza municipiului se sancţionează cu amendă între 200 şi 500 lei, murdărirea cu graffiti a gardurilor, clădirilor ori statuilor se amendează cu 1.000 – 2.500 lei, iar neîndepărtarea zăpezii de pe trotuare cu sume între 2.000 – 2.500 lei.

La fel, despăgubirile pentru distrugerea sau tăierea fără autorizaţie a unui arbore ornamental din specia foioase mai mic de 4 metri se ridică la 1.200 lei, iar cele pentru un arbore de peste 4 metri la 3.500 lei.

Despăgubirile pentru distrugerea unui puiet vor fi de 500 lei, la fel ca în cazul unui coş stradal, iar cele pentru distrugerea unei bănci de odihnă se vor ridica la 1.400 lei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
14 Comentarii
"Europa ceva mai civilizata"
Europa ceva mai civilizata inseamna sa omoram tot ce ne sta in cale, sa adoptam toata mizeria morala in care rapid si sigur se ingroapa civilizatia occidentala? Astea sunt caracteristicile civilizatiei moderne actuale? Astea sunt ceea ce ne dorim copiilor, nepotilor nostrii? Sa vada o pasare numai cum vad vacile azi, doar la abator? Sa mergi la gradina zoologica ca sa vezi un porumbel, o turturica? Animalele comunitare cum au aparut vagaboande pe strazi? OMUL asta civilizat le-a aruncat in strada ca pe un gunoi dupa ce s-au oboist in joaca. Educatia morala este cea care ar trebui sa salveze rasa umna si nu cea criminala, libertina,....
Postat 25 Septembrie 2018, 22:52 de scortosul
E "grele", dar mai este şi trist...
Este adevărat, în următoarea perioadă nu se zăresc deloc intenții de "conectare" a României cu vestul ceva mai civilizat al Europei. Ba mai mult, ne apropiem tot mai mult de vecinii noştri, slavii de la răsărit, lucru care, în opinia mea nu este deloc benefic pentru viitorul nostru, ca şi nație. Luând în considerare şi faptul că, pe parcursul istoriei, am avut o afinitate în a fi conduşi de alții, asta spune mult despre "coloana noastră vertebrală". Totuşi, ceea ce mă întristează tot mai mult este că nici opoziția nu are un cuvânt de spus. Ei se bazează mult pe faptul că lumea a asimilat deja multă ură vis a vis de PSD, partidul minune şi nu mai trebuie să vină cu o contra-ofertă. Se încred prea mult în principiul "orice e mai bun 《dăcât》 PSD", lăsându-ne, astfel, fără nicio alternativă viabilă a circului existent. Vorbind atât la nivel local, cât şi național. Până la urmă, dezinteresul este total. Odată ajunşi "înfipți" în vena groasă a Bugetului, tot ceea ce primează e interesul personal, "agățarea" câtor mai multe contracte cu Statul. Până la urmă, acestea sunt cele mai avantajoase, iar cifrele se pot "umfla" bine-mersi doar din pix, fără a lăsa ceva durabil după ei.
Postat 25 Septembrie 2018, 12:20 de AlexB
AlexB
Invidia vorbește la unii , pt că partidul PSD pe care ei îl stimează, se ocupa de , devalizarea României, asa cum au învățat de la mentorul Iliescu. Comentatorii ăștia nu sunt la răscruce de drum cum ești tu, in capul lor e o răscruce mare. Se vede clar că Ungaria bate la ușă cu autostrada , Oradea merge până la nodul de la biharia, dar guvernul nu e interesat de cei 10km de autostradă de la biharia la frontiera cu Ungaria. Acestor oameni le place sa primească găleți cu inscripția PSD ca sa scoată apa din casa după inundații, ei sunt parte a ajutorului social. Dar acești oameni comentează ca Sabău ( care acum 10 ani era slăbuț, și acu parca joaca in filmul Fălci ) , orice face altul din opoziție nu e bine , dacă ar fi fost el n-ar fi făcut nimic.
Postat 25 Septembrie 2018, 11:49 de Sandu1206
Câteodată e "grele" cu astea...
Probabil că acest acest comentariu va fi catalogat drept "ludic", prin prisma faptului că este primul comentariu al meu pe acest site, sau poate din perspectiva faptului că mă aflu la "răscrucea" drumurilor, între 20 şi 30 de ani. Am început să urmăresc şi să citesc despre starea politică locală şi națională de ceva vreme deja. Oricum... eu am impresia că în această comunitate locală se întâmplă foarte multe, cu sau fără voia noastră. Lucruri care sunt bune, iar altele nu. Cert este că intervine un "hate" masiv vis a vis de tot ceea ce înseamnă dezvoltare. Probabil sunt tânăr, la început de drum, dar asta nu înseamnă că a le mele păreri sunt lipsite de concretețe, sau de "fond". Mi se pare că, spre deosebire de anii trecuți, fenomenul acesta începe să se agraveze la o scară pe care doar unii o pot observa. Mă refer la faptul ca orice tentativă de a face "bine", sau orice înclinație spre dezvolare este înnăbuşită de acest partid de "birt", pe care unii îl numesc cu mândrie PSD. Sunt perfect de acord cu orice argument logic şi obiectiv, însă a băga "strâmbe" doar de dragul de a fi "Gică Contra", nu mi se pare propice deloc. Orice inițiativă adusă de oricare partid din opoziție a fost luată ca şi cum nu este una propice pentru contextul actual. Uitați-vă în jurul vostru! Nu vă place ce vedeți? (strict vizual vorbind). E frumos să te plimbi prin parcul Salca sau prin parcul Olosig, fără să te gândeşti că acolo a fost aşezământul unor bălării sau a unui cimitir uitat de lume. Este, până la urmă, în spiritul fiecaruia să "bage de vină", dar e uşor să faci aceasta când nu ai nimic de făcut. (Get a job!) Mă tot uit la acest papagal numit Liviu Sabău Popa... Cât de țanțoş se perindează pe lângă celebrul Ioan Mang, cunoscut pentru faptul că "le-a dat la guriță" ziariştilor locali... şi cam atât... acolo îi sunt promisiunile. Aeroportul e cum e, promisiunile sunt cum sunt. Am impresia că nu se urmăreşte deloc bunăstarea cetățeanului, ci strict a propriului partid. Oare de ce nu se poate ajunge la o anumită amnistie între cele 2 partide? Până la urmă, noi i-am votat! De ce?! Pentru bunăstarea noastră, nu ca lucrurile să stea pe loc! "Este ceva de votat care chiar ar fi relevant pentru locuitorii Oradiei? Mai bine spunem nu... Că na'... E de la alt partid... Cui îi pasă, oricum?! Mai bine le 《dăm la guriță!》" Privind şi situația de față, ne aflăm într-o criză a porumbeilor şi a spațiilor neîngrijite! Eu locuiesc la bloc şi nu am cum să nu observ nepăsarea, cearta şi nervii acumulați inutil de majoritatea locatarilor, în urma deciziilor luate de către majoritatea asociației de proprietari. Spațiile verzi nu sunt amenajate deloc, în condițiile în care noi încă ne certăm pe încheierea unui amărât de contract privind îngrijirea spațiilor publice. Cât despre porumbei, acesta nu ar fi primul oraş în care se iau măsuri de genul acesta. Dezvoltarea necesită sacrificii, ca oricare alegere importantă în viață. Învață să nu fi hater, înțelege, documentează-te, citeşte. Cu mult înainte de a comenta!
Postat 25 Septembrie 2018, 00:48 de AlexB
Vai, ce frumos!
Vai ce frumos va arata orasul fara porumbei! O sa urmeze pisicile si fara ele va fi si mai si. Dupa aia cainii ca si ei strica peisajul. Acum de porci se ocupa daea, de mistreti gasca lui nastase. Ce frumoasa va fi lumea fara ele/ei! Si daca tot am inceput sa lichidam tot ce misca si kk sa nu uitam de ursi, lupi. vulpi ca si alea se kk in padure si da birtinezul cu nasu pe acolo. Si dupa ce omoram toate vietatile care se kk o sa betonam totul sa nu ne murdarim pe pantofi cand mergem la munte sau in parc. Ce lume frumoasa si betonata.... dar stai, sa profitam acum, nu cu beton ci cu porfir adus din Italia si montat de meseriasii care au montat si in piata Unirii.... Dar vai ca o sa se lase cu noi si nu sa sa mai putem umbla pe betoanele porfiruite ca vor crapa sub noi ca in Piata Unirii.... dar ce frumos va fi ca cascam noi ochii la o lume in care numai noi o sa ne kkm privind la betoanele porfiruite ce crapa sub greutatea prafului! O ce frumos va fI sa ne kkm doar noi!
Postat 25 Septembrie 2018, 00:13 de scortosul
e-liberare ține de pauză și punct.
.
Postat 24 Septembrie 2018, 23:37 de WinDoss
Veneția de pe Criș are un consiliu local responsabil și un primar dererminat.
Dacă orădenii nu o să mai aibă atâția liberali inteligenți în administrația locală, pentru că oamenii își mai schimbă opțiunile electorale, precis că venețienii îi vor face rapid o ofertă în acest sens, începând cu "genialul" Ilie și continuând pâna la ultimul consilier al marelui partid ieșit parcă din . S-au invers, băgat acolo.
Postat 24 Septembrie 2018, 23:36 de WinDoss
Poiu
Ioi numa taci , că nu știu ce le fac la porumbei, capota și plafonul nu mai au LAC. Capitalele lumii se luptă cu asta. Oameni buni nu le mai dați de mâncare că pleacă, porumbei și ciorile nu se duc la tomberoane. Hai sa protejam păsările că sunt frumoase, le lovești cu mașina și costul e un far, și apoi șobolanii care le mănâncă, ai dreptate cu pisicile așteaptă socialul , in restul e bine , nu mai vânează, că avem vecini foarte ocrotitori, nu vreau moarte pt păsări, dar sa nu le mai înmulțim. Iar Sabău sa se plimbe în pădure ( dacă mai există ) , sa dea la păsări cu bunicuța cu tot și cu SCUFIȚ.
Postat 24 Septembrie 2018, 23:01 de Sandu1206
Chitantierul
"neîndepărtarea zăpezii de pe trotuare cu sume între 2.000 – 2.500 lei" Asta e tarif nou,actualizat?...sau era si pin-acuma.Nu poate mari psd-ul pensiile pe cit poate primaria oradea amenda cetatenii captivi ai "celei mai performante administratii din tara". Ospatar, inca un mandat, please!
Postat 24 Septembrie 2018, 22:08 de excalibur
Dacă e obligatoriu ...
... așa vor fi întreținute !?! Diliul șef nu pricepe că isteria și retardul ce-l caracterizează nu e de demnitatea unui primar, ci a unui gardian de la penitenciar cel mult !?! Ca să ai rezultate trebuie să vezi esențialul ... adică semnul egal între dorință și putință !?! Vrei să fie frumos între blocuri ... acordă facilități asociațiilor și ajută cu ce poți, nu umbla cu procesele-verbale după tine, ca să te scuipe orișicine !?!
Postat 24 Septembrie 2018, 21:00 de CrisDumi
Sandu
Sabău a ieșit din tara numai în țările din blocul comunist probabil. Porumbeii sunt deja o problema scăpată de sub control. Cine urla cu iubirea de animale de ce nu da un extra la taxe din care cei afectați de acidul din găinaț sa își facă mașinile. Și pervazele de la geamuri și alte cele. Lăcuitul mașinii costa enorm. Apoi din cauza domesticirii, mai nou nu se mai feresc nici de mașini, aproape zilnic vezi unu doi pe podul Sovata loviți de mașini. Efortul rer de a-i colecta costa, nu? Și să ii mai înmulțim? Mergeti intr-ul oras fara "paseri" sa vedeti ce inseamna lipsa de rahati. Fara pisici unde sa te plimbi linistit, sa poti sta pe o iarba sa nu aduni smocuri de par, purici, etc. Unde noaptea nu auzot miorlait. Acuma o sa zica altii ca acolo sunt soareci si soboloani. Daca cineva imi arata o pisica de asta comunitara ca prinde un soboloan, eu o iau acasa, o adopt. Nu glumesc. Dar deja sunt atat de domesticite ca nu mai vaneaza pt hrana, ca vine babuta cu cutia de Holland si cu salamu de 3 lei kilu. Nu mi-o luati in nume de rau, detin la casa animale IN CURTE și îmi sunt dragi dar sunt ale mele și nu deranjează pe nimeni în afară de mine câteodată. Dar pe străzi e prea mult deja.
Postat 24 Septembrie 2018, 20:47 de poiu
Bine face
Când treceți podul Sovata dinspre Oneștilor, uitați-va pe acoperișurile blocurilor de pe Sovata sa vedeți câți porumbei sunt și ciori. Acum câțiva ani cineva a rezolvat problema pe aleea Calinului. Cei care hrănesc animale și păsări fara stăpân. Referitor la Sabău, bunicuța lui să-și educe nepoțelul că sa nu arunce pâine pe jos ( că mai târziu aruncă o hârtie și apoi resturile de la construcție ) . Bunicuța lu Sabău să-și ia nepoțelul de mânuță și să ducă o pâine pe zi la o casa de copii sau azil de bătrâni, să-i formeze al 6 lea simț, și să-i spună nepoțelului că din cauza lui PSD-ESCU unii nu au ce mânca. Dar bineînțeles Sabău mizează pe bunici că sună frumos la alegeri.
Postat 24 Septembrie 2018, 19:42 de Sandu1206
"Orădenii care hrănesc porumbeii pe domeniul public riscă amenzi între 1.000 şi 2.000 lei"
Nu e rau, ce-i o mie doua de lei pentru un cetatean traitor intr-un oras premiat forbes.Amenzile ar trebui cumva incluse in impozitul local,obligatorii.Traiesti in oradea, esti amendat din oficiu...pentru dezvoltare,evident. Acest consiliu local e tot ce poti sa-ti doresti intr-o viata la oras.
Postat 24 Septembrie 2018, 19:26 de excalibur
Niste mizerabili!
Niste mizerabili! dar o hotarare ca sa nu mai "hranim" bugetul local nu da birtinezul cu gasca lui?
Postat 24 Septembrie 2018, 19:10 de scortosul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON